Οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Σαουδικής Αραβίας, για πρώτη φορά συζητήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο


Ελληνικό «χρώμα» είχε η πρόσφατη έκθεση που κατατέθηκε και ψηφίστηκε για πρώτη φορά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Σαουδικής Αραβίας.

 

Την έκθεση παρουσίασε και υπέγραψε η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) κα Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία ήταν εισηγήτρια εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

 

Η έκθεση εγκρίθηκε στις 11 Μαρτίου με μεγάλη πλειοψηφία, από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο και αναφερόταν στην Σαουδική Αραβία, τις σχέσεις της με την Ενωμένη Ευρώπη (ΕΕ) και τον ρόλο της στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική.

 

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  εκφράζει την γνώμη του για τις σχέσεις ΕΕ-Σαουδικής Αραβίας, καθώς το ζήτημα επί σειρά ετών παρέμενε ταμπού, λόγω των εκ διαμέτρου αντίθετων θέσεων των πολιτικών ομάδων εντός του ΕΚ.

 

Σε δηλώσεις της, μετά το πέρας της ψηφοφορίας, η αρμόδια εισηγήτρια του ΕΛΚ κα Μαριέττα Γιαννάκου τόνισε τα εξής:

 

 

«Με αυτή την έκθεση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παίρνει επιτέλους θέση για το πως θα πρέπει να προχωρήσουν οι σχέσεις ΕΕ και Σαουδικής Αραβίας. Το τελικό κείμενο της έκθεσης αποτελεί προϊόν συμβιβασμού όλων των πολιτικών ομάδων και μπορώ να πω ότι συνδυάζει ορθώς όλες τις παραμέτρους αυτής της ιδιαίτερης σχέσης. Η Σαουδική Αραβία αποτελεί όντως έναν σημαντικό εταίρο για την ΕΕ στον τομέα της περιφερειακής σταθερότητας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, των σχέσεων με τον ισλαμικό κόσμο. Επιπλέον, η δεσπόζουσα θέση της στο παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου, τις επενδύσεις και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, αποτελεί μια πραγματικότητα την οποία δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Παρόλα αυτά, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η θέση και τα δικαιώματα των γυναικών, ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των θρησκευτικών μειονοτήτων δεν μπορούν να παραληφθούν σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. Οφείλουμε μεν να ενθαρρύνουμε την προσέγγιση με τη Σαουδική Αραβία και να παροτρύνουμε τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων σε αυτούς τους τομείς, αλλά δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να κάνουμε εκπτώσεις στις αρχές και στις αξίες που από κοινού έχουμε οικοδομήσει.»

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Μαρτίου 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads




Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης