Αικατερίνη Μπελεφάντη – Σοφιανού στο «ΝΕΟ ΦΩΣ»: Συνέντευξη της Αιγυπτιώτισσας που πρωτοστατεί στη ρομποτική ιατρική στην Ευρώπη


Η Αικατερίνη Μπελεφάντη – Σοφιανού είχε μόλις τελειώσει το σχολείο, όταν η οικογένειά της αποφάσιζε να αποχωριστεί την όμορφη Χώρα του Νείλου στις 21 Μαΐου του 1963.

 

Πάνε περίπου πενήντα χρόνια… Και όμως, το 2014, φαντάζει σαν τότε !!

 

Για την Αιγυπτιώτισσα, που μεγάλωσε στην περιοχή του Ραμσίς, στην οδό Γκαλάλ Μπασά, στο κέντρο της πολύβουης σήμερα αιγυπτιακής πρωτεύουσας, που ανατράφηκε πνευματικά στην Μεγάλη του Γένους Αχιλλοπούλλειο Σχολή, που γαλουχήθηκε με τα νάματα του Αιγυπτιωτισμού, φαίνεται σα να μην έχει περάσει ούτε μία μέρα.

 

Φτασμένη πλέον επιχειρηματίας στο Βουκουρέστι, με μία σειρά από 14 ιδιωτικά Κέντρα Αιμοκάθαρσης στην Ρουμανία, αλλά και παρεμφερείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Βουλγαρία, στην κατοχή της οικογενείας της, με τον σύζυγό της κ. Παντελή Σοφιανό από την Σπερχειάδα Φθιώτιδας και τα παιδιά της Γιώργο και Αγγελική, που έχουν αναλάβει πλέον την σκυτάλη, η κα Αικατερίνη Μπελεφάντη Σοφιανού, αποφασίζει να επιστρέψει στον τόπο όπου γεννήθηκε, έστω για λίγες ημέρες, και να ζήσει την παιδική της νιότη, ωσάν να ήταν μία νέα κοπέλλα, που συγκινείται όταν βλέπει τους φίλους και τις φίλες από τα παλιά, οι περισσότεροι από τους οποίους – δόξα τω Θεώ – είναι ακόμη κοντά μας.

 

Η συγκίνησή της είναι έκδηλη, όταν επισκέπτεται τον Άγιο Κωνσταντίνο Καΐρου και θυμάται την εποχή που οι ουρές για την Θεία Κοινωνία ξεκινούσαν από τον δρόμο, τότε που και πάλι – όπως γίνεται σήμερα – η Κοινότητα προσέφερε ένα μικρό καφέ στους συμμετέχοντες στην ιερή ακολουθία της Κυριακής. Και εκφράζει την μεγάλη της ικανοποίηση για την καθαριότητα που χαρακτηρίζει ακόμη και σήμερα τον επιβλητικό – αν και γηρασμένο πλέον – ναό. Την βλέπουμε να κοιτάει δεξιά και αριστερά, πότε τα άδεια στασίδια πότε τις κουρασμένες αγιογραφίες, ψάχνοντας να δει τους παλιούς γνωστούς της, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθεί να αφουγκραστεί την βροντερή φωνή του Γιώργου Βαλλά, που δεν υπάρχει πια.

 

Λίγο μετά, την παρατηρούμε να περιδιαβαίνει στο Ελληνικό Νεκροταφείο, στον Αη Γιώργη, όπου μετά από προσπάθεια βρίσκει και τον τάφο του αγαπημένου της  παππού, Γεωργίου Δηλαβέρη, και στέκεται λίγο μπροστά από το ταφικό μνημείο, φέρνοντας στο νου της παλιές καλές στιγμές, δοξολογώντας τον Θεό που έστω και τώρα, τής δίνεται η ευκαιρία να αναπαλαιώσει τον χώρο του οικογενειακού της τάφου, εκπληρώνοντας παράλληλα μία ευχή από τους γονείς της και τιμώντας την μνήμη των προγόνων της. Ο σύζυγός της, ένας βαθιά θρησκευόμενος άνθρωπος, όχι από αυτούς τους πολύ εξαρτημένους εξωτερικά, αλλά περισσότερο εσωτερικά, βαθιά μέσα στην καρδιά και στην ψυχή του, στέκεται και κείνος μπροστά σε ό,τι έχει απομείνει από τον τάφο και κάνοντας τον απλό σταυρό του, κάνει μία ευχή μνήμης προς τους ανθρώπους που δεν βρίσκονται πια κοντά μας.

 

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις στιγμές που ζήσαμε με την κα Αικατερίνη Σοφιανού, τις λίγες ημέρες που επισκέφθηκε την ελληνική παροικία στο Κάιρο, με το ξεκίνημα του νέου χρόνου 2014, αλλά και τις ημέρες των Φώτων, στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Καΐρου. Η παλιά Αιγυπτιώτισσα, δεν μπορούσε να κρύψει την χαρά της για το συναπάντημα με τους παλιούς συμπαροίκους της, που έβλεπε τον έναν μετά τον άλλο, γυρίζοντας τον χρόνο πενήντα χρόνια πίσω…

 

DSC_0699

 

Συγκινητική η συνάντηση (φωτο πάνω) και με τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου (ΕΚΚ) κ. Κήμη Φλεβοτομά, που τον συναντούσε στην Ηλιούπολη στο σπίτι των θείων της, Κυριάκου και Παρασκευής Δηλαβέρη, καθώς επίσης με την κα Στέλλα Κυριάζη (φωτο κάτω), όπου έχουνε και μία μακρινή συγγένεια. Χαρακτηριστική και η αναμνηστική φωτογραφία με τους άλλους Κοινοτικούς Επιτρόπους της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου που ήταν παρόντες στον ΕΝΟΚ εκείνη την ημέρα, τον Ταμία της ΕΚΚ κ. Αντώνη Διαμαντίδη και τους Κοινοτικούς Επιτρόπους κ.κ. Μανούσο Δαμουλάκη και Σούλα Σκουφαρίδου.

 

DSC_0706

 

Αναπάντεχη και με έντονα συναισθήματα χαράς και αναμνήσεων και η συνάντηση με τον πρώην Δ/ντή των γραφείων της ΕΚΚ κ. Αντώνη Ρεκτσίνη αλλά και τόσους άλλους συμπαροίκους Καϊρινούς, ενώ ζεστό ήταν το καλωσόρισμα και από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Ιωάννη Χατζαντωνάκη και την σύζυγό του, Πολιτιστική Σύμβουλο της Ελληνικής Πρεσβείας κα Μαριλένα Γρίβα όσο και από τον Πρόεδρο του ΕΝΟΚ κ. Γιώργο Χαγιάτ και την σύζυγό του, όπως βλέπουμε στην φωτογραφία που ακολουθεί:

 

DSC_0713

 

Όμως, ακόμη πιο συγκινητική ήταν η εικόνα που σαγήνευσε όλους μας και ακόμη περισσότερο το ζεύγος Σοφιανού, εκείνη την ημέρα, με τους Προσκόπους που παιάνιζαν κατά την ακολουθία της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στα Ύδατα του ζωοδότη Νείλου ποταμού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημο, «παντρεύοντας» εννοιολογικά και συμβολικά την ελληνική παράδοση, τα ήθη και έθιμα της πατρίδας μας και την εκατόχρονη ιστορία των Προσκόπων Καΐρου με το «Εν Ιορδάνη…» και το «Επεφάνης σήμερον…»

 

Η κα Σοφιανού είναι τελικά μία γνήσια Αιγυπτιώτισσα, στην σεμνότητα της οποίας προσκρούουμε, αλλά έχουμε την ανάγκη να τονίσουμε και να αναδείξουμε την έντονη αγάπη της για το Ελληνικό Κάιρο, την δεύτερή της πατρίδα, όπως τόσοι άλλοι Αιγυπτιώτες προσέφεραν και προσφέρουν με τον δικό τους τρόπο στην παροικία.

 

sofianou 04

 

Είναι εκείνη που προετοίμασε με αγάπη περισσή την έκτη εκδήλωση για τον Αλεξανδρινό Καβάφη, που παρουσιάστηκε στην Αθήνα, στις 26 Νοεμβρίου του 2013 (φωτο πάνω), και όπου μίλησαν ο μέχρι πριν από δύο χρόνια Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο και νυν Έλληνας Πρέσβης στο Βουκουρέστι κ. Γρηγόρης Βασιλοκωνσταντάκης, ο πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κ. Στέφανος Ταμβάκης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής (βλ. φωτο κάτω), παρουσία του Αιγύπτιου Πρέσβη κ. Άχμεντ Ελ Μπαντάουι και του Ρουμάνου Πρέσβη στην Ελλάδα κ. Λουτσιάν Φάτου, καθώς επίσης του Προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου κ. Μιχάλη Μπίσκου και τόσων άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων από τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, μέσα στον οποίο συμπεριλαμβάνονται οι συμμαθήτριες της κας Μπελεφάντη Σοφιανού, από την εποχή που φοιτούσε στην Αχιλλοπούλειο, όπως διακρίνονται σε μία φωτογραφία που κοσμεί και τον «Ελληνικό Περίπατο στο Κάιρο», μία έκδοση της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, που έχει γράψει με πολύ ψυχή η επίσης Καϊρινή δημοσιογράφος Μαρία Αδαμαντίδου.

 

sofianou 05

 

Η κα Σοφιανού μάς παραδίδει αυτήν την φωτογραφία, σα να είναι η μεγαλύτερη περιουσία της , το ανεκτίμητο κομμάτι της νεανικής της ηλικίας, το διαμάντι της ψυχής της, που δεν μπορεί να συγκριθεί με κάνενα από τα πλούτη που μπορεί σήμερα να υπάρχουν… Αυτή η φωτογραφία είναι ολάκερη η ζωή της, οι αναμνήσεις μίας ολόκληρης εποχής, που καταγράφουμε στην συνέντευξη που δημοσιεύουμε στην αρχή του ρεπορτάζ, εκφράζοντας την χαρά μας, που υπάρχουν και σήμερα Αιγυπτιώτες, που δεν θέλουν τίποτε περισσότερο, παρά μόνο να προσφέρουν…

 

 Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΥ – ΜΠΕΛΕΦΑΝΤΗ ΣΤΟ «ΝΕΟ ΦΩΣ»

 

Η κα Αικατερίνη Σοφιανού ξετυλίγει το νήμα της ζωής της, από τότε που παιδί ζούσε σε ένα σπίτι στο κέντρο της πόλης, στην οδό Γκαλάλ Μπασά. Ο πατέρας της, ο Παντελής Μπελεφάντης, είχε το μαγαζί του στην οδό Οράμπι 12, απέναντι από τον Σύλλογο Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής και δίπλα από το ονομαστό παγωτατζίδικο «Σαριάν», με τις τρομερές του γρανίτες, όπως θυμάται…

 

Ο πατέρας της, εκτός από τα ηλεκτρονικά, ασχολείτο και με το κούρδισμα και την πώληση πιάνων. «Ξέρετε, θέλω να τονίζω πάντα το όνομα Μπελεφάντη, λέει η ίδια, διότι με αυτό γεννήθηκα και με αυτό τελείωσα και την Αχιλλοπούλειο και εκεί είχα πολλές και καλές φίλες, μεταξύ των οποίων και την αγαπητή μικρότερη Μαρία Αδαμαντίδου, την «Μαμία», που φωνάζαμε τότε και ήταν μία πραγματική μικρή κούκλα, που τότε ήταν στα νήπια και τώρα έχω την χαρά να την βλέπω και σήμερα, όπως τόσες και τόσους άλλους από το ελληνικό Κάιρο της εποχής», τονίζει η κα Σοφιανού.

 

Όλοι οι παππούδες και γιαγιάδες της ήταν από την Σμύρνη.

 

Ο πατέρας της κας Σοφιανού, ο Παντελής Μπελεφάντης, σε ηλικία 16 ετών, άφησε την Σμύρνη το 1922, και με την μητέρα του Κλειώ και τα έξι ακόμα αδέλφια του, πήγανε Θεσσαλονίκη και μετά αποφάσισαν να πάνε στην Αίγυπτο, φτάνοντας να ζήσουν και την τρίτη ξενιτιά το 1963, όταν η οικογένεια μετοίκησε τότε στην Αθήνα.

 

«Στην Αίγυπτο, τα αδέλφια μου μπήκαν σε σχολεία για να μάθουν τέχνη. Ο αδελφός μου Νικόλας δούλεψε στο «Εξέλσιορ» της Τααλάτ Χαρμπ της Οικογένειας Τσακίρη.

Όλα τα αδέλφια της μητέρας μου ήταν μηχανικοί και ζούσανε στην Ηλιούπολη.

 

Εμείς, στο Κάιρο, στην αρχή, με τα αδέλφια μου, την Κλειώ και τον Παναγιώτη, μέναμε στο Μπαμπελούκ,… Μετά, πήγαμε στην οδό Γκαλάλ Μπασά, δίπλα από το ελληνικό τότε ξενοδοχείο «Καψής», όπου μείναμε μέχρι το 1963. Εγώ γεννήθηκα την 1η Ιουλίου του 1943, και ήμουνα το τρίτο παιδί της οικογένειας.

 

Και συνεχίζει: «Το μεγάλο μου όνειρο είναι να προσφέρω στην τόπο όπου γεννήθηκα, αλλά και όπου ζω τώρα, στην Ρουμανία. Στο Βουκουρέστι, προσπαθώ να μαζέψω όλους τους επιχειρηματίες και να προσφέρουμε στον Ελληνισμό, αδελφωμένοι, όπως κάναμε πάντοτε και με τους Αιγυπτιώτες Έλληνες.

 

Ξέρετε, συνεχίζει η κα Σοφιανού, δεν θα ξεχάσω ποτέ τα επίλεκτα στελέχη τότε της Κοινότητας, όπως τον Πρόεδρο Νικόλα Πιερράκο, τον Αντιπρόεδρο Χαράλαμπο Αιγυπτιάδη και τον Γενικό Γραμματέα Ιωάννη Διβόλη αλλά και τους υπόλοιπους συναδέλφους τους στην Διαχειριστική Επιτροπή, που μετρούσε τότε 22 άτομα!! Θυμάμαι το εκπληκτικό ήθος και τον μοναδικό χαρακτήρα όλων, που για μάς ήταν τα ινδάλματα, τα μεγάλα πρότυπα… Όλοι μαζί αφιερώναμε την ψυχή μας, την ζωή μας στην Ελλάδα…»

 

«Θυμάμαι το πόσο υψηλό επίπεδο ήταν στην Αχιλοπούλειο, αλλά και την όμορφη οικογενειακή ζωή. Τις εκδηλώσεις στην παροικία με εξαιρετικά δεμένες τις οικογένειες, όπου πάντοτε ήταν όλοι αγαπημένοι», λέει και συγκινείται η παλιά Αιγυπτιώτισσα.

 

«Θεωρώ επίσης τον εαυτό μου τυχερό, που τελείωσα την Αχιλλοπούλειο και πήγαμε στην Ελλάδα, όπου δεν μπορώ να το κρύψω ότι με απογοήτευσε, γιατί είμασταν καλύτερα στην Αίγυπτο.

 

Μάλιστα, έχουμε δημιουργήσει και μία πολύ όμορφη παρέα από τις συμμαθήτριές μου που τελειώσαμε το 1961 και βρισκόμαστε στην Αθήνα, όπου και αν ζει η κάθε μία, όπως οι κες Λιόκουρα, Βλαζάκη, Ευσταθοπούλου, Παροικάκη, Γιαννακοπούλου κλπ., με τους ανεπανάληπτους καθηγητές, τον αείμνηστο Βογιατζή, τον Κάμελ των αραβικών (μαθαίναμε τότε πολλά πράγματα στα αραβικά) και την Δ/ντρια αείμνηστη Φραγκούλη. 

Στην διπλανή Ξενάκειο, φοιτούσε ο αδελφός μου.

 

Όταν φύγαμε, αφήσαμε το σπίτι μου στον θείο μου, που τότε ζούσε στην Ματαρέια.

Τελικά, στις 21 Μαΐου του 1963, αφήσαμε το Κάιρο και φτάσαμε στην Ελλάδα στις 23 Μαΐου. …Στην Αθήνα, μείναμε στο Παγκράτι, πίσω από το Χίλτον, όπου ο πατέρας μας άνοιξε μαγαζί και πάλι με ηλεκτρολογικά προϊόντα, στην οδό Ζηνοδότου 2, όπου συνέχισε να λειτουργεί ο αδελφός μου μέχρι πριν από ενάμισυ χρόνο, έχοντας ήδη δουλέψει και στην Σαουδική Αραβία.

 

Στην Αθήνα, η κα Σοφιανού εργάστηκε κατ’ αρχή στην BMW στην Αθήνα, όπου έμεινε για 10 χρόνια μέχρι το 1973.

Το 1969, παντρεύεται τον Παντελή Σοφιανό.

Παράλληλα, η κα Σοφιανού – Μπελεφάντη δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην Ρουμανία, που αγκάλιασε την οικογένειά της και την επιχειρηματική δραστηριότητα του ομίλου Sof Medica.

Εκεί στο Βουκουρέστι, στάθηκα πολύ τυχερή γνωρίζοντας μεγάλους Καθηγητάς Ιατρούς, όπως ο Prof. Dr. Oproiu και ο Prof. Dr. Pop de Popa και πολλούς άλλους.

Έχοντας τότε την αντιπροσωπεία για την Ρουμανία μίας μεγάλης Αμερικάνικης εταιρείας ονόματι Baxter, εισηγμένης και στο Αμερικάνικο Χρηματιστήριο, καταφέραμε να ξεκινήσουμε τις δραστηριότητές μας τόσον στον τεχνητό νεφρό, όσον και στα καρδιοχειρουργικά αναλώσιμα (όπως οξυγονωτάς, βαλβίδες καρδιάς κλπ.) που παρήγαγε η Baxter.

 

Έτσι απλά ξεκίνησε η εταιρεία Sof Medica στην Ρουμανία στις αρχές του 1990 τις δραστηριότητές της, αλλά πάντα με την στήριξη του συζύγου μου, Παντελή Σοφιανού. Γι’αυτόν τον λόγο, αποκαλώ την Ρουμανία «την χώρα της καρδιάς μου».

 

Το 2004, το Ρουμανικό Υπουργείο Υγείας ιδιωτικοποίησε όλα τα κέντρα αιμοκάθαρσης και λαμβάνοντας μέρος σ’αυτόν τον διαγωνισμό, σήμερα ο όμιλος Sof Medica, και ιδιαίτερα η εταιρεία υπηρεσιών IHS έχει 14 κέντρα αιμοκάθαρσης σε ολόκληρη την Ρουμανία.

 

«Είμεθα 2η εταιρεία στην Ρουμανία και 5η σε ολόκληρη την Ευρώπη εξυπηρετώντας πάνω από 1500 ασθενείς στα ιδιωτικά μας κέντρα αιμοκάθαρσης».

 

Τώρα, η εταιρεία της Αιγυπτιώτισσας Μπελεφάντη δραστηριοποιείται σε διαφορετικές χώρες, και την Ελλάδα, την Κύπρο, την Βουλγαρία, ενώ προχωρά και σε αραβικές χώρες, έχοντας συνολικά 14 ιδιωτικά Κέντρα Αιμοκάθαρσης, που είναι σαν μικρά νοσοκομεία, ενώ η επιχείρηση έχει εξειδικευτεί και σε μηχανήματα ρομποτικής χειρουργικής, που δίνει στο Λαϊκό, το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και σε άλλα μεγάλα νοσοκομεία.

 

sofianou 06

 

Σημαντική ήταν και η βοήθεια του γιου της οικογένειας Γιώργου Σοφιανού (φωτο πάνω), που έχει αναλάβει την διαχείριση της οικογενειακής επιχείρησης, ως Διευθύνων Σύμβουλος, στο πλευρό της Προέδρου του Ομίλου Επιχειρήσεων κας Σοφιανού, έχοντας ο ίδιος ήδη τελειώσει την Νομική στην Αθήνα. Η κόρη της, Αγγελική, έχει προτιμήσει να ασχοληθεί ως Καθηγήτρια Γερμανικής.

 

Μεγάλη η συμβολή και του συζύγου της, Παντελή Σοφιανού, ενός πραγματικά σπάνιου ανθρώπου, που την στήριξε.

 

Τον Οκτώβρη του 2012, σε μία μεγάλη εκδήλωση, στο Βουκουρέστι, η κα Σοφιανού συναντήθηκε και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, όπου τους συνδέει η αιγυπτιώτικη καταγωγή και τού μετέφερε τις σκέψεις της για την Ελλάδα αλλά και τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό. Αλλά, δεν τού έκρυψε και την περηφάνια της που μία ελληνική οικογένεια πρωτοστατεί στον τομέα της υγείας στην Ρουμανία.

 

Όνειρό της θα ήταν να προσφέρει και στο Ελληνικό Νοσοκομείο στο Κάιρο και γενικότερα στον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό. Το ευχόμαστε ολόθερμα και έχουμε την πεποίθηση ότι θα ακολουθήσει τα χνάρια των μεγάλων Αιγυπτιωτών. Πρώτα ο Θεός!…

 

Πηγή: «ΝΕΟ ΦΩΣ»

One response to “Αικατερίνη Μπελεφάντη – Σοφιανού στο «ΝΕΟ ΦΩΣ»: Συνέντευξη της Αιγυπτιώτισσας που πρωτοστατεί στη ρομποτική ιατρική στην Ευρώπη”

  1. ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΑΠΑΔΙΟΝΥΣΙΟΥ says:

    ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΟΙΟΤΙΚΗ. ΜΕΓΑΛΗ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΟΦΙΑΝΟΥ.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Μαρτίου 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads




Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης