Παρά τις όποιες απουσίες, ήταν πολύ ουσιαστικός και εποικοδομητικός ο πρώτος ανοιχτός διάλογος της ΕΚΚ με τα μέλη της παροικίας


Μπορεί να έλειψαν κάποιοι Κοινοτικοί Επίτροποι της Διαχειριστικής Επιτροπής Καΐρου (άλλοι δικαιολογημένα άλλοι αδικαιολόγητα), μπορεί επίσης να μην έδωσαν το «παρών» κάποιοι από τους υποψηφίους για Κοινοτικούς Επιτρόπους που θα θέσουν εαυτούς στην ετυμηγορία της κάλπης για τις προσεχείς εκλογές της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου (της 6ης Απριλίου), αλλά τελικά, όλοι συμφώνησαν ότι η άτυπη συγκέντρωση της παροικίας την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου το βράδυ, στο Ελληνικό Κέντρο Καΐρου, ήταν απόλυτα ουσιαστική και εποικοδομητική.

 

Ήταν μία πολύ ξεχωριστή ευκαιρία να τεθούν και να συζητηθούν θέματα του Ελληνισμού του Καΐρου, μακριά από τα πρωτόκολλα και τις γραβάτες, τα φλας, τις κάμερες και τους επισήμους… Και άρα, να τεθεί επί τάπητος, η ουσία…

 

Τους παρισταμένους και μεταξύ αυτών τον Γενικό Πρόξενο, που ήρθε να χαιρετίσει την συγκέντρωση και τους κάπου 40 στον αριθμό συμπαροίκους, καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, στον οποίο ανήκει και η πατρότητα της ιδέας της πολύ σημαντικής αυτής συγκέντρωσης, που  πρωτοπαρουσίασε από τις στήλες της ομογενειακής εφημερίδας «ΝΕΟ ΦΩΣ», λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

 

dialogos ekk 02

 

Πριν από όλα, όμως, ο Πρόεδρος της ΕΚΚ κ. Χρήστος Καβαλής, προέτρεψε όλους τους παρισταμένους να θυμηθούν τον μεγάλο «απόντα», τον αξέχαστο Κοινοτικό Επίτροπο Γιώργο Χαλκιά. «Ξέρω ότι αν ζούσε, θα ήταν εδώ μαζί μας», είπε ο κ. Καβαλής και ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στον μεγάλο αυτόν Αιγυπτιώτη με την αυταπάρνηση που τον χαρακτήρισε πάντοτε σε όλη τη ζωή του, αυταπάρνηση και προσφορά για την παροικία.

 

dialogos ekk 04

 

Στη συνέχεια, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιάννης Χατζαντωνάκης μίλησε για τις πρωτοβουλίες των προξενικών αρχών για την παροικία, επανέλαβε το όραμά του να γίνει σύντομα μία συνάντηση του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού στις μικρές Ελληνικές Κοινότητες στην Χώρα του Νείλου (υπό την αιγίδα μάλιστα και των δύο Γενικών Ελληνικών Προξενείων, Καΐρου και Αλεξανδρείας) και ευχήθηκε καλή επιτυχία στην πρώτη αυτή συγκέντρωση,  χαρακτηρίζοντας την πρωτοποριακή και ουσιαστική.

 

Η  κουβέντα που αναπτύχθηκε δικαίωσε όσους επέλεξαν να την παρακολουθήσουν ή ακόμη περισσότερο να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτήν, παρουσιάζοντας τις προτάσεις τους, στους συμπαροίκους τους για τα θέματα που τούς απασχολούν.

 

dialogos ekk 05

 

Τον γύρο των ερωτήσεων ξεκίνησε ο κ. Λεωνίδας Φοντριέ, που έθεσε ανοιχτά το θέμα των νέων τακτικών μελών της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, εκφράζοντας επιφυλάξεις για το αν τηρήθηκαν πλήρως τα απαραίτητα κριτήρια μόνιμης κατοικίας στην Αίγυπτο και της ελληνομάθειας και ελληνικής παιδείας.

 

Παρόμοιες ήταν και οι σοβαρές απορίες που εξέφρασε και ο κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν (ο οποίος συμπεριλαμβάνεται και στους υποψηφίους των προσεχών Κοινοτικών Εκλογών της ΕΚΚ), καταγγέλλοντας ότι κάποια από τα τακτικά αυτά νέα Μέλη δεν διαμένουν στο Κάιρο, αλλά αντίθετα παραμένουν πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Ο ίδιος ζήτησε να τηρηθεί η απόφαση της περσινής Συνέλευσης για την τήρηση όλων των αποφάσεών της για το θέμα αυτό.

 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΚΚ κ. Χρήστος Καβαλής επεσήμανε  ότι για να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα, θα γίνει επανεξέταση των τελευταίων τακτικών μελών, μέσα από μία νέα Επιτροπή,  ζητώντας όποιον ήθελε από τους παρισταμένους, να συμμετάσχει για να τηρηθεί η πλήρης διαφάνεια. Ο κ. Φοντριέ αποδέχτηκε την πρόσκληση.

 

dialogos ekk 03

 

Να σημειωθεί ότι εξάλλου, ο Κοινοτικός Επίτροπος (και υποψήφιος για τις προσεχείς εκλογές της ΕΚΚ) κ. Μανούσος Δαμουλάκης ζήτησε να τεθεί και πάλι το θέμα της παραμονής των 180 ημερών ως αναγκαίου κριτηρίου για την διατήρηση της ιδιότητας του τακτικού Μέλους της Κοινότητας. Γεγονός που θα τεθεί στην επόμενη Γενική συνέλευση κατά γενικό αίτημα των παρόντων.

 

Ο κ. Καβαλής αναφέρθηκε  στο πρόσφατο κόψιμο των  χριστουγεννιάτικων επιδομάτων της ΕΚΚ στους βοηθουμένους της. Ο Πρόεδρος της ΕΚΚ τόνισε ότι το γεγονός αυτό αποτελούσε μία ενσυνείδητη απόφαση της Διαχειριστικής Επιτροπής, διότι έπρεπε να καλυφθούν τα έκτακτα – άμεσης αντιμετώπισης – έξοδα για κάποιους άλλους παροίκους μας, που αντιμετώπισαν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, ήταν δηλαδή θέματα ζωής και θανάτου. Αναφέρθηκε σε τρεις καρκινοπαθείς και σε κάποιον άλλο συμπάροικό μας, που παρά το ότι η ΕΚΚ έκανε ό,τι μπόρεσε και οκονομικά να τον βοηθήσει, δυστυχώς δεν κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα και κατέληξε. Μόνον για τους τέσσερις αυτούς συμπαροίκους μας, δόθηκαν εκτάκτως ποσά που προσσεγγίζουν το ποσό των 250.000 λιρών. Και ήταν όλα τελείως απρόβλεπτα, τόνισε ο κ. Καβαλής, στα οποία  ήταν αδύνατο να κωφεύσουμε !!

 

Η συζήτηση επεκτάθηκε από τον κ. Γκρουνστέιν και για «καταγγελίες» για το ποιος ευθύνεται για τον θάνατο του αείμνηστου Γιώργου Χαλκιά, κατηγορίες που με μορφή κουτσομπολιού, έφτασαν στα αυτιά του από κάποιους  που κρύβονται και ρίχνουν στο πρόσωπο του Χρήστου Καβαλή, κάνοντας τον τελευταίο να τούς χαρακτηρίσει (πολλές φορές και με έντονο τρόπο) «χαμηλά υποκείμενα» και προκαλώντας τους, αν μπορούν, να μιλήσουν ενώπιος ενωπίω και όχι στα μουλωχτά… «Πώς είναι δυνατόν να συνδέουν κάποιοι το πρόσφατο τραγικό γεγονός του φίλου μας Γιώργου Χαλκιά με την απόφασή του – ήδη από τον Σεπτέμβριο να αποχωρήσει από το Ελληνικό Νοσοκομείο, και παρά το γεγονός ότι όλοι τον παρακαλούσαμε να παραμείνει στην θέση του;» αναρωτήθηκε ο κ. Καβαλής, ο οποίος μίλησε με πολύ σκληρό τρόπο για όποιους διασπείρουν σχόλια και κουτσομπολιά, που δεν ευσταθούν πουθενά, χαρακτηρίζοντας τους και πάλι ως «θρασύδειλους και  πρόσωπα που δεν αξίζουν της προσοχής μας»…

 

dialogos ekk 07

 

Ένα άλλο θέμα που έθεσε ο κ. Καβαλής  ήταν η δυνατότητα συμμετοχής παροίκων στο πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης στο πλαίσιο συμφωνίας που έχει συνάψει η ΕΚΚ με συγκεκριμένη αιγυπτιακή ασφαλιστική εταιρεία, ενώ ζητήθηκε να εξεταστεί από τους αρμοδίους και το κατά πόσο αυτή η συμφωνία μπορεί να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο για κάποια μέλη που ενδιαφέρονται να πληρώσουν επιπλέον, συμβάλλοντας με προσωπικά τους χρήματα.

 

Πολύ σημαντική ήταν και η πρόταση που τέθηκε στο τραπέζι, σχετικά με το πώς μπορεί η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου να αγκαλιάσει την καϊρινή νεολαία, αποφασίζοντας να διοργανώσει κάποια στιγμή στο μέλλον νεολαιίστικες συναντήσεις εκ μέρους της, για να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που τούς απασχολούν.

 

Ήδη, κατά την άτυπη αυτή συγκέντρωση, αποφασίστηκε να ενισχυθεί ένας εκ των νέων μελών της παροικίας, για να βρει εργασία στην υποδοχή του Ελληνικού Νοσοκομείου Καΐρου, ενώ χαρακτηριστική ήταν η άποψη που διατύπωσε ο κ. Γκρουνστέιν ότι είναι πολύ καλύτερο για την Κοινότητα να μετατρέψει τους βοηθουμένους της σε εργαζομένους της, όπως μερικώς κάνει εδώ και 12 χρόνια!

 

Στο σημείο αυτό, είναι πολύ σημαντικό το στοιχείο που αποκάλυψε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, ότι από τους εκατό  περίπου απασχολούμενους στα ιδρύματα της ΕΚΚ, εκτός του ΕΝΚ που θέλει ειδικούς , το 32% είναι Έλληνες με αξιοπρεπείς μισθούς – όχι βέβαια πολυεθνικών – γεγονός που δείχνει το πόσο ενδιαφέρεται η ΕΚΚ για να στηρίξει την ελληνική παροικία και ιδιαίτερα τους νέους Αιγυπτιώτες.

 

Από την πλευρά του, ο κ. Στέφανος Αργυρίου (υποψήφιος για τις προσεχείς εκλογές της ΕΚΚ) επεσήμανε ότι πολλοί πάροικοι δεν γνωρίζουν το έργο μερικών Κοινοτικών Επιτρόπων και πως οφείλουν να το προβάλουν, τονίζοντας πως δεν γνώριζε ο ίδιος το έργο που επιτέλεσε ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Μανούσος Δαμουλάκης (που είναι και υποψήφιος για τις προσεχείς εκλογές της ΕΚΚ). Ο κ. Καβαλής είπε πως σε μια ομάδα υπάρχουν άριστοι παίκτες, μέτριοι και  ανεπαρκείς, βέβαια ο κόσμος κρίνει, αλλά ο ίδιος συμφωνεί με την παρατήρηση και την επαυξάνει! 

 

Ο κ. Καβαλής ανέφερε τέλος στους παρισταμένους, τους χαιρετισμούς των Κοινοτικών Επιτρόπων κυριών Στέλλας Κυριάζη και Σούλας Σκουφαρίδου, που απουσίασαν λόγω ασθένειας.

 

Στην πολύ σημαντική αυτή συγκέντρωση παραβρέθηκαν εκτός από όλους τους προαναφερθέντες, ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αντώνης Ιορδανίδης, ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Πάρις Οικονόμου, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου (και υποψήφιος για Κοινοτικός Επίτροπος) κ. Νικόλας Πολίτης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής κα Βίλλυ Πολίτου, ο Πρόεδρος του ΣΕΝΕΚ κ. Αντρέας Ιόσρι, ο Γενικός Γραμματέας της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου κ. Δημήτρης Σκουφαρίδης, τα Μέλη του ΔΣ του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου κ.κ. Γιώργος Ρεκτσίνης και Άγγελος Αθανασούλης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πνευματικού Πατριαρχικού Κέντρου κ. Ιωάννης Αγιάννογλου, η Ταμίας της Μαρίας Αιγυπτίας κα Άννα Αυγερινού, ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος και η Διαχειριστική Διευθύντρια του ΕΠΚΚ κα Ντίνα Γεδεών, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της Αχιλλοπουλείου κ. Δημήτρης Καλατζής, η Διευθύντρια των Κεντρικών Γραφείων της ΕΚΚ κα Ιωάννα Καρδάση, οι υποψήφιοι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Στέφανος Αργυρίου και Πατρίκιος Δήμος, πολλοί υπάλληλοι της Κοινότητας καθώς και άλλα μέλη της καϊρινής παροικίας.

 

Δεν παραβρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΚ κ. Νικόλας Βαδής (ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα), ο Β΄Αντιπρόεδρος κ. Κήμης Φλεβοτομάς, ο Ταμίας της ΕΚΚ κ. Αντώνης Διαμαντίδης και ο Κοινοτικός Επίτροπος (και υποψήφιος για τις προσεχείς εκλογές της ΕΚΚ) κ. Γιώργος Καλλίδης. Επίσης, από τους υπόλοιπους υποψηφίους για Κοινοτικούς Επιτρόπους της ΔΕ, δεν παραβρέθηκαν οι κ.κ. Απόστολος Γυφτογεωργίου, Δημήτρης Μπούρας και Μανώλης Σιγάλας.

 

Τέλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Καβαλής ανήγγειλε την πραγματοποίηση και δεύτερης άτυπης συγκέντρωσης της παροικίας, στην Ελληνική Στέγη της Ηλιούπολης, τις προσεχείς εβδομάδες.

 

dialogos ekk 06

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Μαρτίου 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads




Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης