Το Σάββατο 16 Μαρτίου, η Ευ. Ξενοπούλου τραγουδά στο Ελληνικό Κέντρο Καΐρου – Όλη η παροικία προσκεκλημένη στη δεξίωση


 

 

 

 

Μεγάλη εκδήλωση – προσφορά για την παροικία, διοργανώνει το Σάββατο 16 Μαρτίου στις 7.30 το βράδυ, το Ελληνικό Κέντρο Καΐρου, όπου θα υποδεχτεί το Λύκειο Ελληνίδων Αλεξανδρείας και το «Αηδόνι του Καστελλορίζου», την Αλεξανδρινή μεγάλη τραγουδίστρια παραδοσιακής μουσικής, κα Ευαγγελία Ξενοπούλου.

 

 

Πρόκειται για μία εκδήλωση, όπου όλοι οι Έλληνες και Κύπριοι είναι προσκεκλημένοι, όπου η αγαπητή σε όλη την παροικία κα Ξενοπούλου θα μιλήσει για το ακριτικό Καστελλόριζο, εστιάζοντας περισσότερο στην Κυρά της Ρω, την αείμνηστη Δέσποινα Αχλαδιώτη, που όσο ζούσε, για 40 ολόκληρα χρόνια σήκωνε κάθε πρωί την ελληνική σημαία στο ακριτικό νησί. Και φυσικά, θα μάς αφιερώσει πολλά τραγούδια.

 

 

Την ίδια συγκινητική εκδήλωση διοργάνωσε στις 8 Μαρτίου, το Λύκειο των Ελληνίδων Γραφείο Αλεξανδρείας, στο ιστορικό θέατρο Ιουλία Σαλβάγου, στο Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπυ, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας.

 

 

Η Αλεξανδρινή Ευαγγελία Ξενοπούλου, που έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στο ακριτικό Καστελόριζο, μίλησε για την προσφορά της μεγάλης αυτής Ελληνίδας αλλά αντίστοιχα και για τον ελληνικό πολιτισμό που ανέδειξε το ακριτικό νησί που συνδέει άρρηκτα τα Δωδεκάνησα με τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό.

 

 

Παρουσία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β΄, του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Αθανάσιου Κοτσιώνη και του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Εδμόνδου Κασιμάτη, καθώς και της Προέδρου του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας Αλίκης Αντωνίου, οι Αιγυπτιώτες Αλεξανδρινοί που παραβρέθηκαν, είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τα έθιμα του ακριτικού ελληνικού νησιού, τα γλέντια, τις γιορτές, τις τοπικές παραδόσεις και το λαϊκό πολιτισμό.

 

 

Από την πλευρά της, η αλεξανδρινή Ευαγγελία Ξενοπούλου ντυμένη με την παραδοσιακή καστελοριζίτικη στολή, και κρατώντας ψηλά την ελληνική σημαία, ερμήνευσε με τη χαρακτηριστική φωνή της τραγούδια της Δωδεκανήσου, μπροστά από ένα σκηνικό θεάτρου που θύμιζε ελληνικό νησί, αφιερώνοντας στην Κυρά της Ρω τους στίχους: «Ύψωνε σαν παλικάρι, της σημαίας το κοντάρι, Κυρά μου, Δέσποινα της Ρω…».

 

 

Η εκδήλωση έκλεισε με χορούς που παρουσίασαν μαθητές των Εκπαιδευτηρίων της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, ντυμένοι και κείνοι με τις παραδοσιακές φορεσιές του Καστελόριζου.

 

 

Τη συζήτηση συντόνισε η κ. Αγγελική Τσιαδήμη, Διευθύντρια του Τοσίτσαιου Πρατσίκειου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας – αρχαιολόγος, ενώ το τεχνικό σκέλος ανέλαβε η κα Ελένη Βοστανη, διευθύντρια του Νηπιαγωγείου της ΕΚΑ.

 

 

Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Αλεξανδρείας Μιχάλης Σολομωνίδης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος Α΄» Λιλίκα Θλιβίτου και άλλοι επίσημοι.

 

 

Η όλη εκδήλωση θα επαναληφθεί στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, στο Ελληνικό Κέντρο Καΐρου, το ερχόμενο Σάββατο 16 Μαρτίου, το βράδυ, στις 7.30 το βράδυ.

 

 

Θα ακολουθήσει μεγάλη δεξίωση όπου όλοι οι Έλληνες και Κύπριοι της Αιγύπτου, είναι προσκεκλημένοι.

 

 

Σάββατο, 16 Μαρτίου, στο Ελληνικό Κέντρο Καΐρου, στις 7 και μισή το βράδυ.

 

 

 

 

 

One response to “Το Σάββατο 16 Μαρτίου, η Ευ. Ξενοπούλου τραγουδά στο Ελληνικό Κέντρο Καΐρου – Όλη η παροικία προσκεκλημένη στη δεξίωση”

  1. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΤΖΑΣ says:

    ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΔΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΕΡΝΑΕΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ .
    Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΙΣΑ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΕΜΨΥΧΩΝΕΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΟΥΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΠΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΡΤΟΣΑΙΤΙΑΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΕΡΓΟ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΑΡΗ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΡΤ ΣΑΙΔ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ Κα Δ.ΣΤΗΒΑ (ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΑΝΑΙΓΥΠΤΙΑ ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018)

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Μαρτίου 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads




Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης