O Ν. Παππάς και πολλοί Υπουργοί της Αιγύπτου, στη μεγάλη εκδήλωση της Ι. Μονή Σινά για τα μοναδικά παλίμψηστα χειρόγραφα


 

 

 

 

Τεράστια ήταν η τιμή που απέδωσε η Αιγυπτιακή πολιτεία στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Ιουλίου το βράδυ στο Κάιρο, στο Υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, για την αποκάλυψη των παλίμψηστων χειρογράφων που βρίσκονται τεθησαυρισμένα στην Βιβλιοθήκη του θεοβάδιστου μοναστηριού της Αγίας Αικατερίνης του Σινά.

 

 

 

 

Έτσι, τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκο Παππά συνόδευσαν στη σημαντική αυτή εκδήλωση πολλά Μέλη της Αιγυπτιακής κυβέρνησης: καταρχήν ο οικοδεπότης, ο Υπουργός Αρχαιοτήτων κ. Χάλιντ Ανάνι, στο χώρο του Υπουργείου του, όπου πραγματοποιήθηκε η κατάμεστη από κόσμο εκδήλωση, και όπου μάλιστα μίλησε και χαιρέτησε όλους τους προσκεκλημένους, εξυμνώντας το επιστημονικό έργο της Ιεράς Μονής του Σινά. Παραβρέθηκαν επίσης ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Χέλμι Νάμνα, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Γέχια Ρασίντ, ο Υπουργός Επικοινωνιών κ. Γιάσερ Ελ Κόντι και η Υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας κα Μέρβατ Τάχα.

 

 

 

 

Σημαντική και η ελληνική εκπροσώπηση, καθώς εκτός από τον Υπουργό κ. Νίκο Παππά, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ.Ελευθέριος Κρέτσος, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Βασίλειος Μαγκλάρας και ο Ειδικός Γραμματέας Επικοινωνιακού Σχεδιασμού Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιώργος Φλωρεντής.

 

 

 

 

Ξεχωριστή βεβαίως και η παρουσία του Κυβερνήτη του Νοτίου Σινά Χάλιντ Φούντα, του Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Μιχαήλ Χρήστου Διάμεση, της Κυπρίας Προξένου κας Κωνσταντίνας Κωνσταντινίδου, καθώς και του Δημάρχου της Αγίας Αικατερίνης, του Σαΐντ Άμπντελ Σάντεκ, της πόλης όπου φιλοξενεί το μοναδικό αυτό Φάρο της ορθοδοξίας, που μεταλαμπαδεύει τα νάματα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στα πέρατα της οικουμένης και το οποίο – πολύ περισσότερο παλαιότερα, αλλά αυτό ισχύει και σήμερα – προσελκύει το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών από όλον τον κόσμο.  

 

 

 

 

Επίσης, σημαντική για την καταξίωση που απολαμβάνει το ελληνορθόδοξο μοναστήρι ήταν η παρουσία εκπροσώπησης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, της Κοπτικής Εκκλησίας, του Μουσουλμανικού Κέντρου του Ελ Άζχαρ, αλλά και της Ιουδαϊκής Κοινότητας καθώς και της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

 

 

 

 

Για τη σημασία της όλης ανακάλυψης των παλίμψηστων χειρογράφων, που για πρώτη φορά χθες παρουσίασε επίσημα η Ιερά Μονή Σινά, μίλησε ο ίδιος ο Υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου κ. Χάλιντ Ανάνι, συγκαταλέγοντας μάλιστα το γεγονός αυτό στο σύνολο των επιστημονικών και αρχαιολογικών ανακαλύψεων που έχει καταγράψει η Αίγυπτος τη χρονιά που μάς πέρασε, στο Κάιρο, στο Λούξορ, στη Μίνια, και τώρα έρχεται και η Ιερά Μονή Σινά, όπως είπε.

 

 

 

 

Από την πλευρά του, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σινά Σεβασμιώτατος Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανός δεν έκρυψε τη μεγάλη του συγκίνηση για τη συμμετοχή όλων των παρεβρισκομένων, που κατέκλυσαν τη μεγάλη Αίθουσα του Υπουργείου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. Και όπως τόνισε, η μεγάλη σημασία της αποκάλυψης αυτών των χειρογράφων που αποκαλύπτουν τη γραφή που είχαν πριν σβηστούν για να ξαναγραφούν, είναι ότι αποκαλύπτουν κείμενα που ήταν τελείως άγνωστα μέχρι σήμερα, φυσικά με τη βοήθεια της υψηλής τεχνολογίας.

 

 

 

 

Ενώ, κατά την ομιλία του, ο ιερομόναχος π. Ιουστίνος Σιναΐτης μίλησε για τη Βιβλιοθήκη του Μοναστηριού που διαθέτει από τα πιο σημαντικά χειρόγραφα σε όλον τον κόσμο, που χρονολογούνται μάλιστα από τον 4ο αιώνα μ.Χ., γραμμένα σε έντεκα (11) γλώσσες, και κυρίως στα ελληνικά, τα αραβικά, τα συριακά, τα γεωργιανά και τα σλαβονικά, τονίζοντας ότι όλη αυτή η επιστημονική προσπάθεια για τα παλίμψηστα χειρόγραφα κρατάει πάνω από εξήντα χρόνια, αλλά έχει ενταθεί κυρίως τα είκοσι τελευταία χρόνια, μέχρι να φτάσει στα σημερινά εκπληκτικά αποτελέσματα.  

 

 

 

 

Ενώ, ο καθηγητής Αγαμέμνων Τσελίγκας τόνισε ότι όχι μόνον ο ελληνικός αλλά και ο παγκόσμιος πολιτισμός ωφείλει ένα τεράστιο χρέος στην Αιγυπτιακή γη, ενώ παράλληλα οι αρμόδιοι της Ιεράς Μονής ευχαρίστησαν τον Δαμιανό Κασοτάκη και τον Μάικλ Φελπς για τη συμβολή τους στην όλη επιστημονική εργασία. 

 

 

 

 

Να σημειωθεί ότι την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλές προσωπικότητες και από τον πολιτικό, πανεπιστημιακό αλλά και τον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας, ενώ όλα σχεδόν τα αιγυπτιακά τηλεοπτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης κάλυψαν εκτεταμένα το γεγονός αυτό που αναδεικνύει τη σημασία του ελληνορθόδοξου μοναστηριού του Σινά.

 

 

 

Ακολούθησε επίσημο δείπνο στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παρόντες στην εκδήλωση της Ιεράς Μονής Σινά η μεγάλη Αιγυπτία δημοσιογράφος Φάτμα Ναούτ. Εδώ, με τον επιχειρηματία κ. Αντώνη Καζαμία. Στην επόμενη φωτογραφία, η κα Ναούτ δέχεται τα συγχαρητήρια του Αρχιεπισκόπου Σινά κ. Δαμιανού για το έργο της για την Ιερά Μονή Σινά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 responses to “O Ν. Παππάς και πολλοί Υπουργοί της Αιγύπτου, στη μεγάλη εκδήλωση της Ι. Μονή Σινά για τα μοναδικά παλίμψηστα χειρόγραφα”

  1. Συγχαρητήρια σε όλους τους παράγοντες που βοήθησαν να γίνει αυτή η ωραία εκδήλωση!!! πολύ ενδιαφέρον το περιεχόμενο!!! Συγκινήθηκα που είδα πολλά γνωστά πρόσωπα και κυρίως τον Σεβασμιώτατο κ. Δαμιανό!!
    Ευχαριστώ , ιδιαίτερα, τον κ. Καλλίδη Γιώργο, που μου έστειλε αυτό το τόσο ενδιαφέρον άρθρο!!!

  2. Συγχαρητήρια για την άκρως σημαντική παρουσίαση των περγαμηνών, ένα μεγάλο ευχαριστώ στην αγαπημένη μας Αίγυπτο και τον γενναίο στρατό της που προστατεύει τη ακριτική Μονή μας, στον άξιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι και τον αγαπητό μου ηγούμενο και Αρχιεπίσκοπο Σινά Δαμιανό. Γιώργος Κυπραίος.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΤΟ ΝΕΟ ΦΩΣ ΚΑΪΡΟΥ

Αρχείο Ειδήσεων

Απριλίου 2019
M T W T F S S
« Mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Αλεξανδρινός Ταχυδρόμος

O ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ
17°
clear sky
humidity: 51%
wind: 6m/s NW
H 15 • L 15
22°
Sun
24°
Mon
27°
Tue
Widget

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τις αιγυπτιώτικες επιχειρήσεις όπου γης