Έντονο διάβημα της Κύπρου στον ΟΗΕ για την ενέργεια των τουρκοκυπριακών αρχών να συλλάβουν 4 Αιγυπτίους ψαράδες από κυπριακό ψαροκάικο


 

 

 

 

Έντονο  είναι το διάβημα που προέβη η Κύπρος στον ΟΗΕ, όπου διαμαρτύρεται έντονα για την ενέργεια των κατοχικών τουρκοκυπριακών αρχών να συλλάβουν τέσσερις Αιγυπτίους ψαράδες – εργαζομένους σε κυπριακό ψαροκάικο, που έπλεε στα διεθνή ύδατα.

 

 

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο  ιδιοκτήτης και διευθυντής της εταιρείας «Τα Ψαροκάικα», με έδρα τη Λεμεσό, Άριστος Αριστείδου, το ψαροκάικο «Γεια σου καΐκι μου Άη Νικόλα», βρισκόταν σε διεθνή ύδατα μεταξύ Ακάμα και Κορμακίτη, όταν τούς προσέγγισε πλοίο του τουρκικού πολεμικού και με την πρόφαση πως θα γινόταν έλεγχος, στρατιώτες επιβιβάστηκαν σε αυτό.

 

 

Τότε, οι στρατιώτες ανέφεραν στο αιγυπτιακής καταγωγής πλήρωμα, ότι βρισκόταν υπό σύλληψη, ενώ ο καπετάνιος πρόλαβε να ενημερώσει για το περιστατικό μέσω του «Ράδιο Κύπρος».

 

 

Το σκάφος οδηγήθηκε στο λιμάνι της Κερύνειας, ενώ σύμφωνα με τον κ. Αριστείδου έχουν γίνει όλες οι σχετικές καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, που ήδη ξεκίνησαν διαδικασίες για απελευθέρωση των ψαράδων και την επιστροφή του σκάφους.

 

 

 

ΤΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΗΕ

 

 

 

Στο μεταξύ, αναφορικά με το διάβημα προς τα Ηνωμένα Έθνη, που προχώρησε η Κυβέρνηση για τη σύλληψη του πληρώματος ελληνοκυπριακού ψαροκάικου και την κατάσχεση του σκάφους τους νωρίτερα σήμερα από τις κατοχικές Αρχές, ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «έχει γίνει έντονο διάβημα από την Κυβέρνηση στα Ηνωμένα Έθνη».

 

 

Ταυτόχρονα, είπε, «οι αρμόδιες υπηρεσίες δραστηριοποιούνται για την απελευθέρωση συλληφθέντων».

 

 

Νέες πληροφορίες αναφέρουν από τα κατεχόμενα ότι «υπό τριήμερη κράτηση στα κατεχόμενα βρίσκονται οι συλληφθέντες Αιγύπτιοι ψαράδες, καθώς τριήμερη κράτηση διέταξε το «επαρχιακό δικαστήριο» Κερύνειας στους τέσσερις Αιγύπτιους ψαράδες, οι οποίο συνελήφθησαν από τις κατοχικές αρχές στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ακάμα και Κορμακίτη.

 

 

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, το πλήρωμα του αλιευτικούς σκάφους – εγγεγραμμένο στο ελληνικό νηολόγιο από εταιρεία κυπριακών συμφερόντων – συνελήφθη επειδή εισήλθε στα «χωρικά ύδατα» του ψευδοκράτους, σε απόσταση 7,5 ναυτικών μιλίων από τον Κορμακίτη.

 

 

Τουρκοκυπριακά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρουν ότι το σκάφος εντοπίστηκε από την «ακτοφυλακή» να αλιεύει χωρίς άδεια. Το πλήρωμα ακολούθως συνελήφθη και οι πέντε Αιγύπτιοι ψαράδες μεταφέρθηκαν στην κατεχόμενη Κερύνεια. Σύμφωνα με την «αστυνομία» οι έρευνες για το περιστατικό συνεχίζονται.

 

 

Για το θέμα ενημερώθηκε και η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Εγκληματικότητα, μέσω του δικοινοτικού γραφείου επαφής που λειτουργεί υπό τα Ηνωμένα Έθνη, συμβάλλοντας στην επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, νεότερα στοιχεία για το συμβάν αναμένεται να λάβουν τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής της Δευτέρα, στα πλαίσια της συνήθους λειτουργίας του γραφείου επαφής.

 

 

 

Φωτο: Αρχείου

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Μαρτίου 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads




Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης