Ευοίωνο το μέλλον για την αιγυπτιακή οικονομία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας – Η ανάπτυξη φέτος στο 4,5%


 

 

 

 

Σε πρόσφατες εκτιμήσεις του για την αιγυπτιακή οικονομία, το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμούς μεγέθυνσης της τάξεως του 4,5% το οικονομικό έτος 2017/18, του 5,3% το 2019 και του 6% το 2022. Επιπλέον, το ΔΝΤ προβλέπει ετήσιο πληθωρισμό της τάξεως του 13,5% στο τέλος του 2019. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο δείκτης πληθωρισμού θα αποκλιμακωθεί στα επίπεδα του 21,3% το οικονομικό έτος 2017/18 έναντι 23,5% κατά το έτος 2016/17, ενώ στην συνέχεια θα μειωθεί σταδιακά περαιτέρω για να φθάσει το 7,1% το 2022.

 

 

Η Παγκόσμια Τράπεζα, στις δικές της πρόσφατες εκτιμήσεις για την πορεία της αιγυπτιακής οικονομίας προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 8,8% του ΑΕΠ στο οικονομικό έτος 2017/18, έναντι 10,8% του ΑΕΠ το έτος 2016/17, καθώς και ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 4,5%. Η Παγκόσμια Τράπεζα είναι αισιόδοξη για την πορεία της αιγυπτιακής οικονομίας, εκτιμώντας πως θα βοηθηθεί μεσοπρόθεσμα από την απελευθέρωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας, με αυξημένα έσοδα από εξαγωγές και τουρισμό. Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 5,3% το 2019.

 

 

Σημειώνεται ότι στις ετήσιες συνόδους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που έλαβαν χώρα στο διάστημα 12-15/10 στην Ουάσιγκτων συμμετείχε υψηλόβαθμη αιγυπτιακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής την Υπουργό Επενδύσεων & Διεθνούς Συνεργασίας κα Nasr, τον Υπουργό Οικονομικών κ. Al-Garhy και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Amer. Στο περιθώριο των συνόδων, οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι πραγματοποίησαν συναντήσεις με αμερικανικά επενδυτικά ταμεία, μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και εκπροσώπους διεθνών οίκων αξιολόγησης, ενώ συζήτησαν με την Παγκόσμια Τράπεζα τις υφιστάμενες προοπτικές ενίσχυσης των χρηματοδοτικών ροών προς την Αίγυπτο για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων. Επισημαίνεται ότι η Αιγύπτια Υπουργός Επενδύσεων & Διεθνούς Συνεργασίας κα Nasr έχει αναλάβει για το 2018 την προεδρία της ειδικής ομάδας της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Αφρική.     

 

 

 

Εκτιμήσεις διεθνών οίκων αξιολόγησης για την Αίγυπτο

 

 

 

Στα μέσα Οκτωβρίου, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s έκρινε ότι το αιγυπτιακό τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό, καθώς αποκαθίστανται ικανοποιητικοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης, ενώ ο τραπεζικός δανεισμός παραμένει σε λογικά επίπεδα χωρίς να δημιουργεί βάρη επισφαλειών στις αιγυπτιακές τράπεζες και ταυτόχρονα οι τράπεζες απολαμβάνουν μίας ισχυρής και σταθερής καταθετικής βάσης.

 

 

Κατά την Moody’s, ο αιγυπτιακός τραπεζικός τομέας διαθέτει προοπτική σταθερότητας με ισχυρά επίπεδα κερδοφορίας και κεφαλαιακής επάρκειας, τα οποία αντισταθμίζουν τους αυξανόμενους επενδυτικούς κινδύνους που σχετίζονται κυρίως με το επίπεδο έκθεσης του τραπεζικού κλάδου σε κρατικούς τίτλους χρέους (σημειώνεται ότι οι τοποθετήσεις σε κρατικά χρεόγραφα αντιπροσωπεύουν κατά μέσο όρο το 33% των στοιχείων ενεργητικού του αιγυπτιακού τραπεζικού τομέα). Η Moody’s προβλέπει για την Αίγυπτο ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 4,5% το οικονομικό έτος 2017/18 και του 5% το 2019.

 

 

Επισημαίνεται εξάλλου ότι ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε στα μέσα Οκτωβρίου την βαθμολόγηση της μεγαλύτερης αιγυπτιακής τράπεζας, National Bank of Egypt – NBE, με “B” όσον αφορά το αξιόχρεο των μακροπρόθεσμων τίτλων χρέους της (IDR). Επιπλέον, η Fitch αξιολόγησε με την ίδια βαθμολογία και με σταθερές προοπτικές το αξιόχρεο της βρετανικής θυγατρικής της NBE, NBEUK.

 

 

 

Πηγή: Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Μαρτίου 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads




Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης