Ημερίδα για τη διαφορετικότητα διοργάνωσε η Αχιλλοπούλειος Σχολή Καΐρου, με ομιλία της ειδικευμένης στην ψυχολογία, Παρασκευής Κάλου


Γράφει η εκπαιδευτικός

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΛΑΧΟΥ

 

 

 

Για το θέμα της διαφορετικότητας ενημερώθηκαν οι μαθητές της Αχιλλοπουλείου Σχολής Καΐρου, στις 17 Μαΐου, υποδεχόμενοι την κα Κάλου Παρασκευή (απόφοιτο Φιλοσοφικής Σχολής με ειδίκευση στην ψυχολογία και εξειδικευμένη στη συμβουλευτική και τον επαγγελματικό προσανατολισμό, που ζει τον τελευταίο καιρό στο Κάιρο), και η οποία προσφέρθηκε να τούς μιλήσει για την έννοια της διαφορετικότητας, εμπλέκοντάς τους σε ποικίλες δραστηριότητες βιωματικής μάθησης.

 

Την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της ημερίδας είχαν ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής Καΐρου και ο Σύλλογος Διδασκόντων, θεωρώντας ότι στα πλαίσια μιας διαπολιτισμικής και πλουραλιστικής κοινωνίας είναι απαραίτητο τα παιδιά να μάθουν να σέβονται τον συνάνθρωπό τους, αποδεχόμενα τη διαφορετικότητά  του.

 

Η ημερίδα προσέγγιζε θέματα όπως: ταυτότητα, διαπολιτισμική επικοινωνία, διαφορετικότητα, στερεότυπα, προκαταλήψεις, διακρίσεις, ανισότητα, απόρριψη με σκοπό οι μαθητές να μάθουν να σέβονται την προσωπικότητα των άλλων. Η βιωματική μορφή των δραστηριοτήτων προσέφερε τη δυνατότητα στα παιδιά να πειραματιστούν, να διερευνήσουν και να υιοθετήσουν νέες στάσεις και συμπεριφορές που προάγουν το σεβασμό και την αναγνώριση της διαφορετικότητας του καθενός.

 

Οι μαθητές της Αχιλλοπουλείου Σχολής χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα αποτελούνταν από τις Α΄ και Β΄ τάξεις και η δεύτερη από τις υπόλοιπες τάξεις του δημοτικού. Οι δραστηριότητες για κάθε ομάδα ήταν διαφορετικές. Για τις μικρές τάξεις περιλάμβανε ανάγνωση και σχολιασμό αναφορικά με ένα βιβλίο, όπου παρουσιάζονταν διαφορετικοί τύποι ανθρώπων και στη συνέχεια σχεδίασαν και ζωγράφισαν τον δικό τους διαφορετικό άνθρωπο, καταλήγοντας στο συμπέρασμα: «Δεν πειράζει να είσαι διαφορετικός. Είσαι μοναδικός και σπουδαίος, γιατί είσαι εσύ». Τη δραστηριότητα αυτή πρωτύτερα είχε παρουσιάσει η κυρία Κάλου και στους μαθητές του νηπιαγωγείου.  Οι μεγαλύτερες τάξεις βίωσαν μέσω ενός παιχνιδιού τη θέση του ξένου που προσπαθεί να ενταχθεί σε μια ομάδα. Κάθε παιδί πέρασε και από τους δύο ρόλους. Αυτό βοήθησε τους μαθητές να συνειδητοποιήσουν από τη μια πλευρά τη δύναμη που έχει η ομάδα σε σχέση με τον ξένο που λειτουργεί ως μονάδα.  Συμπερασματικά, ήταν μια σημαντική επιμορφωτική ημερίδα που χαροποίησε ιδιαίτερα τόσο τους μαθητές και όσο και τους εκπαιδευτικούς. 

 

Τέλος, ο  Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου κ. Χαράλαμπος Κουγεμήτρος και ο Σύλλογος Διδασκόντων της Αχιλλοπουλείου Σχολής, ευχαρίστησαν  θερμά την κα Κάλου για το χρόνο που διέθεσε  εθελοντικά για την πραγματοποίηση της ημερίδας αλλά και για την προσφορά βιβλίων στην ανανεωμένη βιβλιοθήκη του σχολείου μας από την προσωπική της συλλογή.

 

Ακολουθούν χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τη διεξαγωγή της ημερίδας: 

 

 

imerida axillo 03

 

 

imerida axillo 04

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Απριλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads




Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης