Η ένταξη του Ελληνικού Νοσοκομείου Καΐρου στον ΕΟΠΥΥ αποτελεί μεγάλο επίτευγμα για τη Διασπορά, τονίζει ο Μιχάλης Κόκκινος


 

 

 

 

 

Τη μεγάλη του ικανοποίηση που στο τελευταίο τριετές πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης για τον Απόδημο Ελληνισμό, κατέχει σημαντική θέση ως «αξιοσημείωτο αλλά και μοναδικό παράδειγμα, η ένταξη του ελληνικού νοσοκομείου Καΐρου στον ΕΟΠΥΥ», τονίζει ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) Μιχάλης Κόκκινος, σε μεγάλη του συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και η οποία δημοσιεύτηκε χθες 18 Φεβρουαρίου.

 

 

 

«Οι προσπάθειές μας δικαιώνονται από τα πεπραγμένα μας» τονίζει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) Μιχάλης Κόκκινος χωρίς να κρύβει την ικανοποίησή του μπροστά στον 15σέλιδο απολογισμό της τριετίας 2015-17. «Το έργο μας μιλά από μόνο του» λέει ο κ. Κόκκινος επισημαίνοντας ότι κερδήθηκε ένα μεγάλο, δύσκολο στοίχημα και τώρα το νερό έχει μπει για τα καλά στο αυλάκι.

 

 

 

Άλλωστε, τονίζει ο ίδιος, οι οδηγίες του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, σύμφωνα με τις οποίες η πολιτική για την ελληνική Διασπορά είναι από τις βασικές προτεραιότητες της ελληνικής διπλωματίας σήμερα, ήταν πολύ σαφείς, και βασίζονται σε αυτό που είχε πει ο υπουργός ότι, χωρίς τη Διασπορά είμαστε ένα ανάπηρο κράτος, αλλά και χωρίς το ελληνικό κράτος η Διασπορά δεν μπορεί να έχει προοπτική ταυτότητας.

 

 

 

Ο κατάλογος του απολογισμού της ΓΓΑΕ είναι μεγάλος. Είναι και το μέτρο της ικανοποίησης; ρωτάμε. «Ναι, είμαστε ικανοποιημένοι» απαντά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κόκκινος. «Ο απολογισμός μας καταδεικνύει, πρωτίστως σε εμάς, ότι όταν υπάρχει θέληση και στόχευση, και σηκώνεις τα μανίκια και δουλεύεις σκληρά, το αποτέλεσμα σε κάθε βήμα που κάνεις, όχι μόνο σε δικαιώνει αλλά κυρίως σου δίνει τη δύναμη να προχωρήσεις. Γιατί στο δρόμο αυτόν που άνοιξες βλέπεις «φως», και εμείς ζούμε αυτό το «φως» σήμερα και το βλέπουμε στο δρόμο μας για το αύριο».

 

 

 

 

Θεαματική επανεκκίνηση

 

 

 

 

«Προτάξαμε τη σύζευξη του πατριωτισμού με την οικουμενικότητα και δραστηριοποιηθήκαμε με γνώμονα το μέγιστο όφελος με το λιγότερο δυνατό κόστος. Αυτό ήταν το σκεπτικό της λειτουργίας μας στη ΓΓΑΕ και το αποτέλεσμα μάς ενθαρρύνει να προχωρήσουμε», αναφέρει ο Μιχάλης Κόκκινος. Οι ανάγκες βέβαια ήταν πολλές: προγράμματα φιλοξενίας που είχαν σταματήσει λόγω οικονομικής δυστοκίας, προβλήματα καθημερινότητας των ομογενών που έπρεπε να αντιμετωπιστούν για να μπορούν να αισθάνονται ότι η Ελλάδα είναι κοντά τους, στήριξη της ελληνικής εκπαίδευσης και βέβαια πρωτοβουλίες στον τομέα του Πολιτισμού με τη συμμετοχή ή υπό την αιγίδα της ΓΓΑΕ, αλλά και της αναπτυξιακής διάστασης των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της ομογένειας. Καθόλου αμελητέα δεν ήταν και τα θέματα της δικτύωσης της ομογενειακής νεολαίας με νεολαίες της διασποράς άλλων χωρών, η ενίσχυση των παγκόσμιων ομογενειακών δικτύων, η στήριξη της ομογενειακής επιχειρηματικότητας και πολλά ακόμη.

 

 

 

Η εικόνα των προγραμμάτων φιλοξενίας είναι ενδεικτική. Πόσο μάλλον, αφού καταγράφει σταδιακή αύξηση σε συστηματική βάση μέχρι και το 2017. Υλοποιήθηκε, δε, με γνώμονα τη βιωματική συμμετοχή μαθητών και φοιτητών ελληνικής καταγωγής από πολλά μέρη του κόσμου. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το πιλοτικό πρόγραμμα φιλοξενίας 20 φοιτητών ομογενών από 8 Πολιτείες των ΗΠΑ, με τη ΓΓΑΕ να καλύπτει τις δαπάνες του προγράμματος στην Ελλάδα, ενώ αυτοί ανέλαβαν τα εισιτήριά τους. Ξεχωρίζει επίσης η υλοποίηση ενός πάγιου αιτήματος, όπως η φιλοξενία για ομογενείς τρίτης ηλικίας (50 άτομα), η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θράκη με τη συνεργασία του Δήμου Κομοτηνής.

 

 

 

 

Ο επαναστατικός «Πρόξενος»

 

 

 

 

«Καταβάλαμε προσπάθεια για πρωτοποριακή αντίληψη στα προγράμματα με δύο βασικά χαρακτηριστικά, τη στόχευση και την ποιότητα» επισημαίνει ο κ. Κόκκινος. «Επαναστατικό» για τα παλαιότερα δεδομένα θεωρεί ο κ. Κόκκινος ότι είναι το πρόγραμμα «Πρόξενος» που, με ιδέα του υπουργού Εξωτερικών και της ΓΓΑΕ, άρχισε να εφαρμόζεται σταδιακά από το 2015, δίνοντας τη δυνατότητα στους Έλληνες της Διασποράς να έχουν άμεση εξυπηρέτηση ηλεκτρονικά, μέσω των προξενικών μας αρχών (και της διασύνδεσης ΥΠΕΞ με ΥΠΕΣ), σε πιστοποιητικά που τους αφορούν.

 

 

 

Εξ ίσου σημαντικό κρίνει το ότι, με τη συμβολή του υφυπουργού Τέρενς Κουίκ, επιτεύχθηκε η θεσμοθέτηση της Work and Holiday Visa μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας για την ανταλλαγή επισκέψεων 500 Ελλήνων και 500 Αυστραλών φοιτητών ετησίως στις δύο χώρες. Εξίσου αξιοσημείωτο αλλά και μοναδικό παράδειγμα είναι η ένταξη του ελληνικού νοσοκομείου Καΐρου στον ΕΟΠΥΥ. Επίσης, ιδιαίτερης βαρύτητας ήταν η θέσπιση από την ελληνική Πολιτεία της 9ης Φεβρουαρίου, επετείου του θανάτου του Διονυσίου Σολωμού, ως παγκόσμιας ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. Μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την ομογένεια της Ιταλίας και έγινε πράξη με συντονισμό του υπουργείου Εξωτερικών και ομόφωνη απόφαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς.

 

 

 

 

Ιστορική μνήμη και Πολιτισμός

 

 

 

 

«Ένας από τους βασικούς μας στόχους ήταν η ανάδειξη πτυχών της Ιστορίας των Ελλήνων του κόσμου και η διατήρηση της ιστορικής συλλογικής μνήμης της ελληνικής διασποράς» μας εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κόκκινος, αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες Πολιτισμού που έγιναν πράξη με την επιμέλεια του αναπληρωτή γενικού Δημήτρη Πλευράκη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως σημειώνει, αποτελούν οι εκδηλώσεις στην Οδησσό της Ουκρανίας, όπου η πόλη, με αφορμή τα 222 χρόνια από την ίδρυσή της καθώς και τη μακραίωνη ελληνική ιστορία της, απέκτησε ένα ακόμα μνημείο που τιμά τον ελληνικό πολιτισμό. Ο λόγος για την εκδήλωση αποκαλυπτηρίων της προτομής, τον Σεπτέμβρη του 2016, του Έλληνα ευεργέτη Γρηγορίου Μαρασλή στην ελληνική πλατεία της Οδησσού, όπου βρισκόταν και η έδρα της Φιλικής Εταιρείας.

 

 

 

Άλλο παράδειγμα είναι η επαναφορά της ιστορικής ονομασίας της «Οδού των Ελλήνων» (Via Dei Greci) στη Νάπολη της Ιταλίας, ο πρώτος Διαγωνισμός Ποίησης και Διηγήματος «Γιώργος Σεφέρης» στη Σικελία, όπως επίσης και οι εκδηλώσεις για τους πρώτους Έλληνες βιομηχανικούς εργάτες στο Γκέρλιτς της Γερμανίας. Σημαντικό αντίκτυπο είχαν στην ομογένεια και οι διοργανώσεις από την ΓΓΑΕ, αφενός της παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ελληνικής Γλώσσας το 2016 στο πλαίσιο του εορτασμού του έτους Αριστοτέλη και αφετέρου ο διεθνής λογοτεχνικός διαγωνισμός και το βιωματικό πρόγραμμα ομογενειακής νεολαίας στην Κρήτη στο πλαίσιο του διεθνούς αφιερωματικού έτους Νίκος Καζαντζάκης το 2017, καθώς και το διεθνές αφιερωματικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας το 2016.

 

 

 

«Κάθε ελληνοκεντρική δράση Πολιτισμού οικοδομεί γέφυρες της πατρίδας μας με την ομογένεια, όπως και της ομογένειας με το κυρίαρχο κοινωνικό ρεύμα στις χώρες όπου η ομογένεια ζει και τούτο αποτελεί παράμετρο η οποία διατηρεί μία σοβαρή αναπτυξιακή διάσταση» συμπληρώνει ο διευθυντής της ΓΓΑΕ.

 

 

 

 

Έμφαση σε νεολαία – επιχειρηματικότητα

 

 

 

 

Μεγάλη έμφαση έδωσε επίσης η ηγεσία της ΓΓΑΕ στη νεολαία, θέτοντας για πρώτη φορά ως στόχευση ένα πλαίσιο συνεργασίας των διασπορών, με τη δικτύωση της ομογενειακής νεολαίας με νεολαίες διασποράς άλλων χωρών. «Για πρώτη φορά εντάξαμε τη διασπορά στην ατζέντα όλων των συναντήσεων κορυφής στο πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών της Ελλάδας και σχεδιάζονται προς εφαρμογή πολιτικές, οι οποίες στηρίζονται και σε δράσεις συνεργασίας των διασπορών».

 

 

 

Η στήριξη της ομογενειακής επιχειρηματικότητας υπήρξε ένα άλλο πεδίο έντονης δραστηριοποίησης της ΓΓΑΕ, όπως επισημαίνει στο Πρακτορείο ο κ. Κόκκινος. Κατ΄ αρχήν έγινε επικαιροποίηση των στοιχείων του μητρώου ομογενών επιχειρηματιών. «Το 2015 δώσαμε προτεραιότητα στους φορείς των ομογενών επιχειρηματιών, ώστε να μπορέσουν να ενημερωθούν και να συμμετάσχουν σε εκθέσεις σχετικές με την εστίαση, τη γαστρονομία, τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Εμείς ως ΓΓΑΕ συμμετείχαμε με ενημερωτικό desk για τους ομογενείς επιχειρηματίες στην Food Expo 2016. Η επαφή μας πήγε πολύ καλά, έγινε αποδεκτή πολύ θετικά από τον χώρο της ομογένειας». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκόμισε και η συμμετοχή της ΓΓΑΕ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με δικό της περίπτερο επί μία διετία και ιδιαίτερες θεματικές, όπως οι εκδόσεις για την ομογένεια.

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Μαρτίου 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads




Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης