Εκτενή είναι τα δημοσιεύματα του αιγυπτιακού τύπου για τη νέα ελληνική κυβέρνηση, που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου


Εκτενή είναι τα δημοσιεύματα του  αιγυπτιακού τύπου για τη νέα ελληνική κυβέρνηση, που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

 

Τεράστιο είναι το ενδιαφέρον που πλέον δείχνουν οι αιγυπτιακές εφημερίδες για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, με καθημερινά δημοσιεύματα, τόσο στον έντυπο όσο και ηλεκτρονικό αραβικό τύπο, που μονοπωλούν το ενδιαφέρον της Αιγύπτου.

Η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Al-Ahram με τίτλο «Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση και ένα νέο μέλλον για την Ελλάδα», αναφέρεται στην ιστορική νίκη που επέτυχε ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Αλέξης Τσίπρας, μετά από πέντε χρόνια έντονης δράσης στις τάξεις της Αντιπολίτευσης και «φλερτ»  με τους Έλληνες ψηφοφόρους, οι οποίοι εδώ και καιρό υποφέρουν από τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στη χώρα υπό την πίεση των δανειστών, με μια συνεχιζόμενη μείωση μισθών και συντάξεων, απολύσεις  εργαζομένων και αυξήσεις φόρων.

Στο ρεπορτάζ που απέστειλε ο μόνιμος ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα Αμπντούλ Σατάρ Μπαρακάτ, τονίζεται ότι «τα παραπάνω συνέτειναν στην ιστορική νίκη του κ. Τσίπρα. Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Σαμαράς, επικεφαλής μιας κυβέρνησης συνασπισμού κατόρθωσε σε δυόμισι να οδηγήσει τη χώρα σε μια πορεία εξόδου από την κρίση, αλλά οι μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε ήταν ένα πικρό φάρμακο, που δεν μπορούσε να αντέξει πλέον ο ελληνικός λαός», τονίζει σχετικά η εφημερίδα.

Υπογραμμίζονται επίσης οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα, στις οποίες έχει τονίσει  ότι γνωρίζει πολύ καλά πως οι Έλληνες δεν τού έχουν δώσει λευκή επιταγή, διευκρινίζοντας ότι έχει μπροστά του μια σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Επισημαίνεται επίσης ότι από τα κύρια σημεία του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να βάλει ένα τέλος στα μέτρα λιτότητας και να διαπραγματευτεί εκ νέου για το ελληνικό χρέος, που ταλανίζει τη χώρα.

Η εφημερίδα Al-Shorouk, σε δημοσίευμα με τίτλο : «Τσίπρας: Ο κίνδυνος που απειλεί το ευρώ», παρουσιάζει το προφίλ του νέου Πρωθυπουργού της Ελλάδας,  χαρακτηρίζοντάς τον «Αριστερό μέχρι το κόκαλο», που πιστεύει ότι η σταδιακή πρόοδος είναι ο δρόμος για την επιτυχία, ο οποίος δεν αρκείται να μάχεται υπέρ της Αριστεράς εντός της χώρας του, αλλά με τον αγώνα του κατέστη μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς .  Στο δημοσίευμα σημειώνονται οι σημαντικότεροι σταθμοί στην πορεία του κ. Τσίπρα στην πολιτική αρένα, από το 1990-91 ως ενεργού μέλους στο μαθητικό κίνημα, μέχρι την άνοδό του στο αξίωμα του Πρωθυπουργού, με αναφορές και στην ευρωπαϊκή σταδιοδρομία του, στο πλαίσιο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπου εξελέγη Αντιπρόεδρος το 2010 και το 2013 απεφασίσθη η υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο δημοσίευμα δεν παραλείπονται οι αναφορές της Financial Times, για τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι αναλυτές, ότι η άνοδος της Αριστεράς στην Ελλάδα σηματοδοτεί σοβαρές ιδεολογικές αλλαγές στην Ευρώπη και εγκυμονεί κινδύνους για όλη την ευρωζώνη.

Εκτός από τα παραπάνω δημοσιεύματα (που προέρχονται από εκδόσεις της 28ης Ιανουαρίου) και τις προηγούμενες ημέρες, οι αιγυπτιακές εφημερίδες είχαν εκτενή αναφορά στα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στα φύλλα της 27ης Ιανουαρίου, όλες οι αιγυπτιακές εφημερίδες φιλοξένησαν μεγάλα ρεπορτάζ για την Ελλάδα.

Η Al-Ahram είχε τίτλο: «Τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ελλάδα ταρακούνησαν την Ευρώπη και χαροποίησαν τους εχθρούς της λιτότητας», αναφερόμενη στην ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδα, κ. Αλέξη Τσίπρα, μετά την ανακοίνωση της σαρωτικής νίκης του κόμματός του στις κοινοβουλευτικές  εκλογές, του πρώτου κόμματος στην Ευρώπη που ανέρχεται στην εξουσία, όντας αντίθετο στις πολιτικές λιτότητας.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ο νεότερος πολιτικός αρχηγός που αναλαμβάνει το αξίωμα του Έλληνα Πρωθυπουργού από 150 χρόνια,ανακοίνωσε ότι οι Έλληνες έγραψαν ιστορία με την ψήφο τους, για να κλείσει ο καταστροφικός φαύλος κύκλος της λιτότητας, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης έχει γίνει πλέον παρελθόν.

Περιέγραψε επίσης το θρίαμβο χιλιάδων Ελλήνων, που βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Al-Akhbar σε δημοσίευμα με τίτλο: « Η Ελλάδα ψηφίζει υπέρ της αλλαγής και χαρίζει ιστορική νίκη στη Ριζοσπαστική Αριστερά», αναφέρεται στην ιστορική νίκη που χάρισαν οι Έλληνες ψηφοφόροι στο Κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, με την ελπίδα «να γυρίσουν τη σελίδα της  λιτότητας».

Για τις αντιδράσεις στο διεθνές προσκήνιο, το δημοσίευμα αναφέρεται στα  συγχαρητήρια που εδέχθη ο κ. Τσίπρας από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος τόν κάλεσε να επισκεφθεί σύντομα το Παρίσι, από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και από τον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, δεν παραλείπονται οι αναφορές για τις ανησυχίες  που εξέφρασε η Βρετανία, για τα αποτελέσματα των εκλογών και για τις δηλώσεις του εκπρόσωπου της  Γερμανίδας Καγκελάριου, ότι αναμένεται από την επόμενη ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της χώρας.

Η εφημερίδα Al-Masry Al-Youm σε δημοσίευμα με τίτλο: «Η Ελλάδα απευθύνει κόλαφο στην ευρωπαϊκή λιτότητα, ψηφίζοντας την Αριστερά», καλύπτει και αυτή τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και υποστηρίζει ότι η πρώτη ομιλία του νέου ισχυρού άντρα στην Ελλάδα δεν απεκάλυψε σαφώς τις προθέσεις του. Στην αρχή αναφέρθηκε στην ετυμηγορία του λαού, που καθιστά την Τρόικα παρελθόν, ενώ στη συνέχεια φαίνεται πιο διαλλακτικός, δηλώνοντας ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μία δίκαιη λύση με τους ευρωπαίους εταίρους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στόχος του κ. Τσίπρα είναι να μειωθεί το μεγάλο χρέος της χώρας και να δοθεί μια ανάσα στην καθημερινότητα των Ελλήνων, με αύξηση του κατώτατου μισθού από 580 σε 750 ευρώ, ή με φορολογικές ελαφρύνσεις, μέτρα στα οποία αντιτίθεται η Τρόικα. 

Η εφημερίδα Al-Youm Al-Sabe, σε δημοσίευμα με τίτλο: «Η νίκη της Αριστεράς στις Ελληνικές εκλογές ξαφνιάζει τη Γερμανίδα Καγκελάριο και ανησυχεί την Ευρώπη», αναφέρει ότι οι Έλληνες πολίτες ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζοντας  να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία τους, υπογραμμίζοντας την υπόσχεση του κ. Τσίπρα να βάλει τέλος στην ταπείνωση και τον πόνο του Ελληνικού λαού. 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Μαρτίου 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads




Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης