Επίσημη επίσκεψη του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β” στην Κύπρο


 

 

 

 

Τη σθεναρή στήριξη της Ιορδανίας προς την Κύπρο σε σχέση με το Κυπριακό, εξέφρασε ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β`, ο οποίος πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη στο νησί στις 8 Σεπτεμβρίου.

 

 

 

 

Ο Βασιλιάς και η συνοδεία του παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και την κυπριακή αντιπροσωπεία στο Προεδρικό Μέγαρο. Προηγήθηκε κατ` ιδίαν συνάντηση του Βασιλιά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

 

 

 

 

Στην προσφώνησή του στο γεύμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για τη θέση αρχών που τηρεί η Ιορδανία στο Κυπριακό και μίλησε για τις στενές και ιστορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

 

 

 

 

Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας είπε ότι είναι περήφανος για τις σχέσεις των δύο κρατών και ευχαρίστησε την Κύπρο για τη στήριξη που παρέχει στη χώρα του στην ΕΕ.

 

 

 

 

Και οι δύο αναφέρθηκαν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι δύο χώρες.

 

 

 

 

Από ιορδανικής πλευράς στο γεύμα παρακάθισαν, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών και από κυπριακής οι Υπουργοί Ενέργειας και Άμυνας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

 

 

 

 

Στην αντιφώνησή του,ο Βασιλιάς της Ιορδανίας επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών οι οποίες έχουν, όπως είπε, ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα από τον καιρό της τελευταίας συνάντησης του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

 

 

 

 

Υπογράμμισε επίσης το σημαντικό ρόλο της Κύπρου στην περιοχή και εξέφρασε την εκτίμηση του ιδίου, αλλά και της Κυβέρνησης και του λαού της Ιορδανίας για τη στήριξη της Κύπρου προς την Ιορδανία για την αντιμετώπιση των διάφορων προκλήσεων που έχει ενώπιον της, όπως είναι το προσφυγικό.

 

 

 

 

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας είπε ότι «είχαμε ιστορικά μια ισχυρή θέση για το Κυπριακό και πάντοτε θα έχετε μια ισχυρή θέση από εμάς».

 

 

 

 

Τέλος, ο Βασιλιάς Αμπντάλλα ΙΙ είπε ότι «υπάρχουν περιφερειακά έργα που ενδιαφερόμαστε να αναπτύξουμε με εσάς», ενώ επεσήμανε και την καλή συνεργασία των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, όπως, για παράδειγμα, ο τουρισμός.

 

 

 

 

Στην προσφώνησή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «τα τελευταία χρόνια η Κύπρος και η Ιορδανία γράφουν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των σχέσεων τους». Πρόσθεσε ότι το άνοιγμα Ιορδανικής Πρεσβείας στη Λευκωσία συμβάλλει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση.

 

 

 

 

Επεσήμανε ακόμη τη σημασία της Ιορδανίας στην περιοχή, τονίζοντας ότι είναι ένα κράτος που πολεμά ενάντια της τρομοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί καταφύγιο εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων.

 

 

 

 

«Η Κύπρος, ως εταίρος και φίλος, θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ιορδανία, πολιτικά, διπλωματικά και άλλως πως», διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος.

 

 

 

 

«Θέλω επίσης να σας διαβεβαιώσω ότι η Κύπρος μαζί με την Ελλάδα και άλλα ομόθυμα κράτη μέλη της ΕΕ είναι δεσμευμένα να φέρουν πιο κοντά την ΕΕ και τη Μέση Ανατολή».

 

 

 

 

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος εξέφρασε την αποφασιστικότητα του να συνεχίσει να εργάζεται άοκνα για την επίτευξη βιώσιμης και συνολικής λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου και εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς την Ιορδανία για τη στάση αρχών που τηρεί στο Κυπριακό.

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Μαρτίου 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads




Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης