Η συγκινητική ανάγνωση των Γ΄ Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο, στο Κάιρο (ΒΙΝΤΕΟ)


Μέσα στα στενά της συνοικίας Σούμπρας του Καΐρου, μίας από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου, εκεί όπου κάποτε έσφυζε το ελληνικό στοιχείο, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄ ανέγνωσε τους Γ΄ Χαιρετισμούς προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στο ιστορικό εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων. Σε γειτονιά που συνεχίζει μέχρι και σήμερα να αναβλύζει το ελληνικό άρωμα, τα χρώματα του Ελληνισμού μαζί με την Ορθοδοξία, με τους λίγους Αιγυπτιώτες που έχουν απομείνει να φυλάνε τις δόξες του παρελθόντος…

Σε αυτήν την εκκλησία, όπου έχει να θυμήσει άπειρες στιγμές σε χιλιάδες Αιγυπτιώτες Έλληνες, ο Προκαθήμενος της ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής ετέλεσε την κατανυκτική ακολουθία, συμπαραστατούμενος από τον πρώην και τον νυν Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου: τον Μητροπολίτη Καρθαγένης (Τύνιδας) κ. Αλέξιο και τον Μητροπολίτη Μέμφιδος (Ηλιουπόλεως Καΐρου) κ. Νικόδημο.

Μιλώντας προς το εκκλησίασμα, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας μίλησε για το πρόσωπο της Παναγίας, υπό τη σκέπη της οποίας κρατούν δυνατή την παρουσία τους τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία της Ορθοδοξίας.

«Δείτε στα μάτια της Παναγίας σήμερα, τη μητέρα που μεσιτεύει, δείτε στο πρόσωπό της το στήριγμα του κόσμου, αλλά πάνω από όλα, δείτε τη μάνα που συγχωρεί, την μητέρα που αγιάζει, την μητέρα που πρεσβεύει, τη μάνα που σκέπει πλούσιους και πτωχούς, ορφανά και εγκαταλελειμμένα παιδιά μέσα στις απέραντες χώρες της Αφρικής…», ήταν τα συγκινητικά λόγια του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου.

Όπως επίσης, συγκινητική ήταν η τελευταία ενότητα της ιερής ακολουθίας, με τον Πατριάρχη Θεόδωρο να αναγινώσκει την Γ΄Στάση των Γ΄Χαιρετισμών και αμέσως μετά, ψέλνοντας το «Τη Υπερμάχω» να ευλογεί όλο το εκκλησίασμα.

 

 

 

Να σημειωθεί ότι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας έκανε ιδιαίτερη μνεία στην προσφορά της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, «μία Κοινότητα που αναπέμπει μία αρχοντιά, που αγαπάει τα σχολεία μας, τις εκκλησίες μας και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, για αυτό, ας είναι πάντοτε ευλογημένη», κατέληξε.

Τιμητική ήταν και η παρουσία της Γενικής Προξένου της Ελλάδας στο Κάιρο κας Λαμπρινής Κομίνη, του Συμβούλου Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας Πλοίαρχου ΠΝ Ιωάννη Διαμαντάκη, του Αντιπρόεδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Νικόλα Πολίτη, της Γραμματέως της Κοινότητας κας Σούλας Σκουφαρίδου, της Μεγάλης Ευεργέτιδας κας Στέλλας Κυριάζη, του Κοινοτικού Επιτρόπου κ. Στέφανου Αργυρίου, του Προέδρου του Ορθόδοξου Πνευματικού Πατριαρχικού Κέντρου κ. Γιώργου Ζουμπουλίδη, του Αντιπροέδρου του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Νικόλα Βαδή, της Προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής κας Βίλλυς Πολίτου, της Αντιπροέδρου της Φιλοπτώχου κας Βάσως Γαζή, της Ταμίας της «Μαρίας της Αιγυπτίας» κας Άννας Αυγερινού, του Αρχηγού του Προσκοπικού Συστήματος Καΐρου κ. Ανδρέα Γιόσρι, του Διευθυντή της Αχιλλοπουλείου Σχολής κ. Χαράλαμπου Κουγεμήτρου, καθώς και του ιερέα της Κοπτικής Εκκλησίας π. Αρσενίου που πάντοτε τιμά τις εκδηλώσεις της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων, καθώς και άλλων επισήμων.

 

 

xairetismoi apo patriarxi soubra 13.3.2015 02

 

 

 

 

 

 

xairetismoi apo patriarxi soubra 13.3.2015 03

 

 

 

 

 

 

xairetismoi apo patriarxi soubra 13.3.2015 05

 

 

 

 

 

 

xairetismoi apo patriarxi soubra 13.3.2015 04

 

 

 

 

 

 

 

Μετά τη θρησκευτική κατάνυξη, ακολούθησε μία μικρή τράπεζα αγάπης στην παρακείμενη αίθουσα του Ορθόδοξου Πνευματικού Πατριαρχικού Κέντρου, που πρόσφατα ανακαινίστηκε, γεγονός για το οποίο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας συνεχάρη θερμά τον Πρόεδρο του Σωματείου κ. Γιώργο Ζουμπουλίδη και τού ζήτησε να μεταφέρει τις ευχές του και στον προκάτοχό του κ. Απόλλωνα Βλάχο, ενώ μνημόνευσε τη μνήμη του αειμνήστου ψάλτου της εκκλησίας καθηγητή Ιωάννη Αγιάνογλου, που μάς «εγκατέλειψε» για πάντα πριν από δύο περίπου μήνες.

 

 

 

 

xairetismoi apo patriarxi soubra 13.3.2015 06

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Μαρτίου 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads




Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης