Ο Έλληνας ΥΦΥΠΕΞ, Δημ. Κούρκουλας, στο φόρουμ του Ελληνοαιγυπτιακού Επιχειρηματικού Συμβουλίου και στην 8η ΜΔΕ των δύο χωρών


Η μεγαλύτερη ελληνοαιγυπτιακή επιχειρηματική συνάντηση των τελευταίων χρόνων πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου στο Κάιρο, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Κούρκουλα να εκπροσωπεί την Ελλάδα και να τονίζει κατηγορηματικά ότι οι ελληνικές αρχές είναι στο πλευρό τόσο της Αιγύπτου όσο και των επιχειρηματιών από τις δύο χώρες, για την περαιτέρω ενίσχυση των μεταξύ τους επιχειρηματικών σχέσεων.

 

 

kourkoulas ekdilosi 07

 

 

Στην κατάμεστη μεγάλη αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, το Ελληνο-Αιγυπτιακό Επιχειρηματικό Συμβούλιο, που ιδρύθηκε μόλις πέρυσι και το έργο του έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς, είχε την πρωτοβουλία για το φόρουμ, στο οποίο έδωσε το παρών και μίλησε ο βοηθός της Υπουργού Διεθνούς Συνεργασίας της Αιγύπτου, κ. Μαραουάν Μπαντρ, οι Συνπρόεδροι του Ελληνοαιγυπτιακού Επιχειρηματικού Συμβουλίου κ.κ. Χάνι Μπέρζι και Ιωάννης Γιώτης, ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Χριστόδουλος Λάζαρης, ενώ παραβρέθηκαν ο Γενικός Σύμβουλος του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Αθανάσιος Μακρανδρέου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου κ. Αντώνης Διαμαντίδης, οι Κοινοτικοί Επίτροποι Καΐρου κ.κ. Πατρίκιος Δήμος και Πάρις Οικονόμου, ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας στην Αίγυπτο κ. Γιώργος Σώχος, ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς κ. Δημήτρης Σκουφαρίδης, ο Πρόεδρος της «ΦΛΩΡΑ» κ. Πάνος Ζερίτης, καθώς και σαράντα (40) και πλέον Έλληνες επιχειρηματίες που ήρθαν από την Ελλάδα στο Κάιρο, πολλοί άλλοι  Έλληνες επιχειρηματίες που ήδη δραστηριοποιούνται ενεργά στην Αίγυπτο, δεκάδες Αιγύπτιοι επιχειρηματίες, που  συμμετέχουν στο φόρουμ, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι του αιγυπτιακού τύπου.

 

 

kourkoulas ekdilosi 01

 

 

 

 

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΕΞ

ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑ

 

 

 

Μιλώντας ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κούρκουλας, αναφέρθηκε στις άριστες πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε τις νέες ευκαιρίες επιχειρηματικής συνεργασίας που διανοίγονται και με την ανάδειξη του λιμένος του Πειραιά αλλά και το μεγάλο έργο της διάνοιξης του νέου καναλιού του Σουέζ.

 

 

kourkoulas ekdilosi 03

 

 

Επίσης, ο κ. Κούρκουλας υπογράμμισε τη σημασία και της ελληνικής παροικίας στην ενίσχυση των σχέσεων αυτών, δήλωσε ότι αυτή είναι η πιο κατάλληλη εποχή για ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, καθώς η Ελλάδα βγαίνει από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, ενώ και η κατάσταση στην Αίγυπτο είναι απολύτως σταθερή, γεγονός που δίνει ένα μήνυμα τεράστιας αισιοδοξίας, με την Ελλάδα να στηρίζει την Αίγυπτο και στα ευρωπαϊκά όργανα, γιατί πιστεύει ξεκάθαρα ότι η στήριξη της Αιγύπτου από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προς όφελος των ευρωπαϊκών κρατών.

 

Εξάλλου, σε δήλωσή του προς το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον Νίκο Κάτσικα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημ. Κούρκουλας εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για τη δυναμική συμμετοχή επιχειρηματιών και από τις δύο χώρες στο φόρουμ. Έδωσε επίσης ιδιαίτερη σημασία στο σημαντικό ρόλο που παίζει η ελληνική παροικία στην Αίγυπτο, καθώς μέσα από τους κόλπους της προέρχονται μεγάλες επιχειρηματικές επενδύσεις και τόνισε ότι «αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι οι επενδύσεις αυτές, όχι μόνο δεν μειώθηκαν κατά την περίοδο της κρίσης, αλλά αυξήθηκαν».

 

 

kourkoulas ekdilosi 04

 

 

Και ο κ. Κούρκουλας προσέθεσε: «Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα είναι η πέμπτη ευρωπαϊκή χώρα σε επενδύσεις στην Αίγυπτο. Νομίζω ότι μέσα στο πλαίσιο των εξαιρετικών πολιτικών σχέσεων των δύο χωρών – γεγονός που επιβεβαιώθηκε στην πρόσφατη Συνάντηση Κορυφής της 8ης Νοεμβρίου, του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του Αιγυπτίου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Ελ Σίσι και του Κυπρίου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, όπου το παρών είχε δώσει και ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής κυβέρνησης και Υπουργός των Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος – υπάρχει πλέον ένα πλαίσιο πολύ σταθερό και αισιόδοξο για περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων, και σε επίπεδο εξαγωγών εμπορίου και σε επίπεδο επενδύσεων.

 

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην Αίγυπτο, ο κ. Κούρκουλας τόνισε ότι αποτελεί «μία τεράστια αγορά. Η Αίγυπτος αυτή τη στιγμή είναι μία σταθερή χώρα. Θα έλεγα ότι είναι η πιο σταθερή χώρα στην περιοχή, μαζί με την Ελλάδα, δεδομένης της ρευστότητας που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή».

«Εμείς, τόνισε, σαν δημόσιες αρχές, σαν ελληνική κυβέρνηση, μαζί με τους Αιγυπτίους ομολόγους μας, θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διευκολύνουμε τους επιχειρηματίες έτσι ώστε να αναδείξουν περαιτέρω δραστηριότητες. Υπάρχουν στα σκαριά πολύ σημαντικά έργα, όπως η διεύρυνση της Διώρυγας του Σουέζ, γεγονός που είναι πάρα πολύ σημαντικό για μας, γιατί το Σουέζ παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο στις θαλάσσιες μεταφορές, και ιδιαίτερα με την αναβάθμιση του Λιμένος του Πειραιά. Και με δεδομένη την ιστορική φιλία των δύο λαών, οι Έλληνες είναι ευπρόσδευκτοι στην Αίγυπτο, μάς βλέπουν πολύ θετικά στην Αίγυπτο και το ίδιο ισχύει βεβαίως και για τους Αιγυπτίους στην Ελλάδα».

Παράλληλα, μιλώντας στις εργασίες του Συνεδρίου, ο κ. Κούρκουλας αναφέρθηκε στα χρόνια λιτότητας που πέρασε η Ελλάδα, τονίζοντας όμως ότι το γεγονός αυτό, οι κόποι του ελληνικού λαού και οι προσπάθειες της κυβέρνησης, κατέστησαν τελικά την ελληνική οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική από πριν.

 

 

 

ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

 

 

 

Από την πλευρά του, ο κ. Μαραουάν Μπαντρ, βοηθός της Αιγυπτίας Υπουργού Συνεργασίας, μιλώντας στις εργασίες του Ελληνοαιγυπτιακού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, έδωσε μεγάλο βάρος στις «εξαιρετικές πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», εκφράζοντας τη βούληση των αρχών της χώρας του να συμβάλλουν στην επίλυση τυχόν προβλημάτων για να ενισχυθεί η διμερής επιχειρηματική δραστηριότητα.

 

 

kourkoulas ekdilosi 02

 

 

Ενώ, από το πάνελ των ομιλητών, ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Χριστόδουλος Λάζαρης τόνισε με σημασία ότι «και οι δύο χώρες είναι καταδικασμένες να αναπτυχθούν», εννοώντας ότι η ανάγκη για την ανάπτυξη αποτελεί μονόδρομο, καταλήγοντας ότι «το αύριο ανήκει στις δύο χώρες μας».

 

Τέλος, ο Αιγύπτιος Συνπρόεδρος του Ελληνοαιγυπτιακού Επιχειρηματικού Συμβουλίου επεσήμανε ότι «η Αίγυπτος ζει μία νέα εποχή» και ότι «οι δύο χώρες βρίσκονται στο σταυροδρόμι για ένα καλύτερο αύριο, με την παρουσία τουλάχιστον 150 επιχειρήσεων, κάποιες από τις οποίες ιδιαίτερα σημαντικές και για τις δύο χώρες».

Ενώ, ο Έλληνας Συνπρόεδρος κ. Γιώτης αναφέρθηκε στη δυνατή ελληνική παρουσία στην Αίγυπτο, υποστήριξε ότι «θα έρθουν καλύτερες μέρες και για τις δύο χώρες», ενώ τόνισε ότι «η Αίγυπτος, πολύ κοντά στην Ελλάδα, με 80 εκατομμύρια καταναλωτές, αποτελεί πύλη της Αφρικής για την Ευρώπη».

Και ο κ. Γιώτης κατέληξε: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν ερχόμαστε εδώ για ευκαιριακές συναντήσεις αλλά για μακροπρόθεσμες και σε βάθος συνεργασίες με τους Αιγυπτίους συναδέλφους μας».

 

 

 

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ 8ης ΜΕΙΚΤΗΣ ΔΙΫΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ -ΑΙΓΥΠΤΟΥ

 

 

 

Το ΕλληνοΑιγυπτιακό Επιχειρηματικό Φόρουμ πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της 8ης Μεικτής Διϋπουργικής Επιτροπής (ΜΔΕ) Ελλάδος – Αιγύπτου, που έγινε στο Κάιρο την ίδια ημέρα, και όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Κούρκουλας.

 

 

kourkoulas ekdilosi 05

 

 

Ο κ. Κούρκουλας έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι περισσότερες από 150 ελληνικές επιχειρήσεις στην Αίγυπτο έχουν επενδύσει περισσότερο από 1,5 δις ευρώ, μέγεθος που ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα μεγαλώσει στο μέλλον, με το δεδομένο ότι οι δύο χώρες μπορούν  να κάνουν ακόμη πολύ περισσότερα, ενδυναμώνοντας τη μεταξύ τους επιχειρηματική συνεργασία.

 

 

???????????????????????????????

 

  

Κατά τη διάρκεια της 8ης ΜΔΕ Ελλάδας – Αιγύπτου, της πρώτης που πραγματοποιήθηκε μετά το 2010, υπεγράφησαν οι παρακάτω συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, στους παρακάτω τομείς:

 

– Αθλητισμού

– Αγροτικού τομέα

– Εργατικού δυναμικού

– Συνεργασίας συνδέσμων επιμελητηρίων

– Φορέων Προσέλκυσης Επενδύσεων

– Προώθησης εκθεσιακών φορέων μέσα από επιχειρηματικές αποστολές.

 

Τέλος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κάιρο, ο Υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την Υπουργό Διεθνούς Συνεργασίας της Αιγύπτου κα Ναγκλάα Ελ Αχουάνι.

 

 

 

kourkoulas cai me ypourgo diethous synergasias

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Μαρτίου 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads




Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης