ΚΑΪΡΟ: Ο Υφυπ. Οικονομίας Ευ. Γιαννακίδης στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας Συνδέσμων Βιομηχανιών Βορ. Ελλάδος και Αιγύπτου


 

 

 

 

 

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «η Ελλάδα έχει περάσει σε μία τελείως διαφορετική πορεία, σε μία αναπτυξιακή τροχιά, σε μία ανοδική πορεία, αποτελώντας πόλο σταθερότητας, πράγμα το οποίο βλέπουμε ότι είναι γνωστό και αναγνωρίζεται από όλες τις δυνάμεις: και τις πολιτικές δυνάμεις και τις επιχειρηματικές», εξέφρασε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Ευστράτιος Γιαννακίδης, αμέσως την υπογραφή του νέου Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και της Ομοσπονδίας Αιγυπτιακών Βιομηχανιών.

 

 

Το μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο Πρόεδρος της Αιγυπτιακής Ομοσπονδίας κ. Μοχάμεντ Ελ Σεουέντι και ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος κ. Γιώργος Μυλωνάς.

 

 

Η υπογραφή αυτή που προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών Αιγυπτίων επισήμων μεταξύ των οποίων και εκπροσώπων της Γενικής Αρχής Επενδύσεων και Ελευθέρων Ζωνών της Αιγύπτου, καθώς και επιχειρηματιών, πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, στα πλαίσια μεγάλης ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην Αίγυπτο, με επικεφαλής τον Υφυπουργό Οικονομίας κ. Ευ. Γιαννακίδη καθώς και τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιάννη Μπράχο, παρουσία του Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Μιχαήλ Χρήστου Διάμεση.

 

 

Στις δηλώσεις του προς το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) και τον Νίκο Κάτσικα, ο Υφυπουργός Οικονομίας εξήγησε ότι η επιχειρηματική αυτή αποστολή δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο «την προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα στη μεταμνημονιακή εποχή για να ανακτήσει ότι είχε απωλέσει την τελευταία δεκαετία, λόγω της κρίσης και των μνημονίων, προωθώντας μεταξύ άλλων προγραμμάτων και ενισχύοντας τις ελληνικές επενδύσεις στο εξωτερικό, στην Αίγυπτο και γενικότερα στην Αφρική”.

 

 

«Αυτό το οποίο αναδεικνύεται και αναγνωρίζεται από την επιχειρηματική κοινότητα της Αιγύπτου είναι ο σημαντικός ρόλος της Ελλάδας, ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, ως πύλη εισόδου στα Βαλκάνια και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αντιστρόφως, αναγνωρίζουμε και εμείς από την πλευρά μας, το ρόλο της Αιγύπτου, ως πύλης εισόδου στις χώρες και γενικότερα στις οικονομίες της Αφρικής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακίδης από το Κάιρο.

 

 

Και προσέθεσε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό να προωθήσουμε, να ενισχύσουμε τους τομείς που ήδη υπάρχουνε συνεργασίες, να βοηθήσουμε να επιλυθούν ζητήματα, ενδεχομένως ζητήματα που αντιμετωπίζουνε ενδεχομένως ελληνικές εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο, αλλά κυρίως να φέρουμε κοντά ελληνικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή, και στο χώρο της ενέργειας και στο χώρο του κατασκευαστικού κλάδου, στον κλάδο αγροδιατροφής και κυρίως στο εμπόριο, όπου και η Ελλάδα και η Αίγυπτος θα λέγαμε ότι αποτελούν διαμετακομιστικά κέντρα».

 

 

Να σημειωθεί ότι αύριο η όλη επιχειρηματική αποστολή θα επισκεφτεί το Κανάλι του Σουέζ και στα μεγάλα έργα που γίνονται για την επέκτασή της, «με δεδομένο ότι αν έχουμε να προωθήσουμε κάτι στον τομέα της οικονομίας είναι η περαιτέρω συνεργασία και στην ανάπτυξη, διότι και το κομμάτι αυτό αποτελεί ένα βασικό λιθαράκι συνολικότερα στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής», επεσήμανε ο κ. Γιαννακίδης.

 

 

Και αναφερόμενος στο πώς η ξένη επιχειρηματική κοινότητα αντιλαμβάνεται την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και βελτίωσης της επιχειρηματικότητας, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «με τη στήριξη της κυβέρνησης προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, αρχίζει και φαίνεται πλέον ότι η ελληνική οικονομία αρχίζει πλέον να κινείται σε καλύτερα μονοπάτια. Αυτό φαίνεται και στην πράξη και με εκατέρωθεν επενδύσεις και με την αξιοποίηση του πολύ κομβικού σημείου που έχουν και οι δύο χώρες. Αυτό επιδιώκουμε και ήταν μία ακόμη αποστολή στη συνέχεια της τριμερούς Συνόδου Κορυφής της Κρήτης. Και ευελπιστούμε να ολοκληρώσουμε την αποστολή αυτή και με συναντήσεις με συναρμόδιους Υπουργούς, προκειμένου να εξειδικεύσουμε ακόμη παραπάνω τα ζητήματα που πρέπει να επιλύσουμε και το πώς θα κινηθούμε από δω και πέρα».

 

 

Τέλος, αναφερόμενος στο μήνυμα της επίσκεψης της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στην Αίγυπτο, στην οποία εκδήλωση μίλησε και ο Γενικός Σύμβουλος του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Αθανάσιος Μακρανδρέου για τις δυαντότητες επενδύσεων στην Ελλάδα, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Ευστράτιος Γιαννακίδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «είναι απολύτως σαφές ότι είναι στο χέρι της Ελλάδος, το να καταφέρει να υλοποιήσει συνολικά την αναπτυξιακή στρατηγική που διαθέτει η χώρα σε όλα τα επίπεδα, και σε σχέση με τους βόρειους γείτονές μας και υλοποιώντας τη βαλκανική συνανάπτυξη, αλλά και τους νότιους γείτονές μας να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις τις οποίες έχουμε, σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα στο οικονομικό. Αυτό απαιτεί την αναπτυξιακή στρατηγική που την έχουμε, έχουμε το συνολικό οδηγό για το πού θέλουμε να πάει συνολικά η ελληνική οικονομία, διαθέτουμε και τα κατάλληλα διαρθρωτικά εργαλεία και προγράμματα, προκειμένου να στηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες και είμαστε σίγουροι ότι και η ελληνική επιχειρηματικότητα μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλες τις προκλήσεις που υπάρχουνε στην ευρύτερη περιοχή».       

 

 

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Υφυπουργός Οικονομίας κ. Γιαννακίδης έγινε σήμερα το μεσημέρι θερμά δεκτός από την Υπουργό Επενδύσεων και Διεθνούς Συνεργασίας της Αιγύπτου κα Σάχαρ Νάσερ.     

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Μαρτίου 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads




Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης