Για τη βαθειά φιλία του με τον Αιγύπτιο ηγέτη Αλ Σίσι, μιλάει σε συνέντευξή του σε περιοδικό της «Αλ Αχράμ» ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης


 

 

 

 

Βαρυσήμαντη είναι η συνέντευξη που παραχώρησε πριν από 15 περίπου ημέρες στην Κύπρο σε δημοσιογράφο περιοδικού της «Αλ Αχράμ», ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, όπου κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην βαθειά και στενή φιλία του με τον ηγέτη της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.

 

 

 

Στη συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό Al-Ahram Al-Arabi, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης εκφράζει τη μεγάλη του ικανοποίηση για αιγυπτο-κυπριακές σχέσεις και τους εις βάθος δεσμούς του με τον Πρόεδρο Abdel-Fattah El-Sisi.

 

 

Μάλιστα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει τα έργα της για την έρευνα του φυσικού αερίου και κατηγόρησε την Τουρκία για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων επανένωσης της Κύπρου που πραγματοποιήθηκαν στην Ελβετία τον περασμένο Ιούλιο.
 

 

Ακολουθεί η μετάφραση της συνέντευξης που παραχώρησε ο Κύπριος Πρόεδρος:

 

 

 

Al-Ahram Al-Arabi: Πώς θα περιγράφατε τη σχέση σας με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Abdel-Fattah El-Sisi;

 

 

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Τα τελευταία χρόνια, ο Πρόεδρος El-Sisi και εγώ διαμορφώσαμε μια σχέση βαθιάς φιλίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού. Αυτό μας βοήθησε να ενισχύσουμε περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, τόσο σε διμερές όσο και σε τριμερές επίπεδο (με την Ελλάδα), στηριζόμενοι στα στέρεα θεμέλια που βασίζεται ήδη στη σχέση μας.

Η ενδυνάμωση των σχέσεών μας χαρακτηρίζεται από την αύξηση των διμερών επισκέψεων στο υψηλότερο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης του Προέδρου El-Sisi τον Νοέμβριο του 2017, την πρώτη επίσημη επίσκεψη Αιγυπτίου Προέδρου στην Κύπρο μετά την καθιέρωση των διπλωματικών σχέσεών μας.

Προσμονώ να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τον Πρόεδρο El-Sisi κατά τη διάρκεια αυτής της δεύτερης θητείας, για να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας, καθώς και για την προώθηση των κοινών μας στόχων για ευημερία, ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας.

 

 

 

Αλ-Αχράμ Αλ-Άραμπί: Ποιες είναι οι προοπτικές για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ της Αιγύπτου και της Κύπρου κατά την προσεχή περίοδο;

 

 

 

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Όπως ανέφερα, τα τελευταία χρόνια έχουμε δώσει μεγαλύτερη ώθηση στη συνεργασία μας και αυτό αντικατοπτρίζεται τόσο στο διμερές όσο και στο τριμερές επίπεδο. Στην πραγματικότητα, διευρύνουμε με επιτυχία το νομικό πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων συνάπτοντας σημαντικές συμφωνίες που ενισχύουν τη ραχοκοκαλιά της συνεργασίας μας. Και με χαρά μπορώ να δηλώσω ότι τώρα ξεκινήσαμε να κερδίζουμε την ανταμοιβή της ενίσχυσης των σχέσεών μας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια, η οικονομία και το εμπόριο, η ασφάλεια και η άμυνα.
Η Κύπρος ανέκαθεν υποστήριζε τη στρατηγική σημασία της εταιρικής σχέσης μεταξύ της Αιγύπτου και της Ένωσης και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε.
Επιπλέον, η τρέχουσα τριμερής εταιρική σχέση μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας χρησιμεύει ως πρότυπο για την προώθηση του διαλόγου και την προώθηση μιας ευρύτερης περιφερειακής συνεργασίας. Είμαστε έτοιμοι να επεκτείνουμε, να εμβαθύνουμε και να εμπλουτίσουμε αυτήν την εταιρική σχέση και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος ευεργετικά για τις χώρες μας και την ευρύτερη περιοχή και προς την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στη Μεσόγειο.
Δεδομένης της ευκαιρίας, αξίζει να αναφέρουμε ότι στις 30 Απριλίου θα παρευρεθώ στα εγκαίνια του προγράμματος «Νόστος, Επιστροφή» στην Αλεξάνδρεια, μια εξαιρετική αιγυπτιακή πρωτοβουλία για τις κοινές προσπάθειές μας για οικοδόμηση δεσμών σε θέματα διασποράς που θα αποτελέσουν μια μεγάλη ευκαιρία διευρύνουμε περαιτέρω την τριμερή συνεργασία μας.

 

 

 

Al-Ahram Al-Arabi: Πώς βλέπετε τον πόλεμο της Αιγύπτου εναντίον της τρομοκρατίας;
 

 

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Η τρομοκρατία είναι μια διεθνής μάστιγα με σκοπό να προκαλέσει χάος και αστάθεια και να διαταράξει την κανονική λειτουργία του κράτους. Αυτό δεν μπορεί ποτέ να γίνει ανεκτό.
Από αυτή την άποψη, η Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζει σταθερά την υποστήριξή της προς την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου για τον πόλεμο της χώρας κατά της τρομοκρατίας. Η Αίγυπτος έχει υποφέρει πολύ από την τρομοκρατία και υποστηρίζουμε σχετικά τις αιγυπτιακές προσπάθειες για περιορισμό και εξάλειψη αυτής της μάστιγας από το έδαφός της.

 

 

Al-Ahram Al-Arabi: Υποστηρίζετε τη μετατροπή της Αιγύπτου σε κέντρο εμπορίας φυσικού αερίου στη νότια Μεσόγειο;

 

 

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αίγυπτος συμφώνησαν για το κείμενο Μνημονίου Κατανόησης σχετικά με την ενεργειακή συνεργασία που πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών τον Απρίλιο του 2018. Σκοπός του Μνημονίου είναι η ΕΕ και η Αίγυπτος να αναπτύξουν περαιτέρω τις σχέσεις τους και τη συνεργασία τους στον τομέα της ενέργειας κατά τα επόμενα έτη.
Υπάρχουν διάφοροι τομείς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω βοήθειας για την ανάπτυξη του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου και την ανάπτυξη ενός ενεργειακού κόμβου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει το ρόλο της Αιγύπτου να καταστεί κέντρο πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο. Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε μεγάλη σημασία για την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ευρώπη και θα διευκόλυνε τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Η Κύπρος υποστηρίζει πλήρως αυτή την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Αιγύπτου. Επιπλέον, διεξάγουμε διμερείς συνεργασίες με τους Αιγύπτιους ομολόγους μας σε πολλά έργα στους τομείς της ενέργειας και της ηλεκτρικής ενέργειας που θα συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων του εν λόγω Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Ένωσης και της Αιγύπτου.

 

 

 

 

 

Al-Ahram Al-Arabi: Υπάρχουν προσπάθειες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επανένωσης με την Τουρκία μετά την αποτυχία του τελευταίου γύρου διαπραγματεύσεων τον Ιούλιο;

 

 

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Πιστεύω ότι συμμερίζεστε την εκτίμησή μου, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην άμεση περιοχή μας, για το πόσο δικαιολογημένη ήταν η θέση μας στο Crans Montana να τερματίσουμε τις τουρκικές εγγυήσεις και τα δικαιώματα παρέμβασης καθώς και τη μόνιμη παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στην επανενωμένη Κύπρο.
Δυστυχώς, λόγω της αδιαλλαξίας της Τουρκίας στα προαναφερθέντα θέματα, το συνέδριο στην Κύπρο στο Crans Montana τον Ιούλιο του 2017 ήταν ανεπιτυχές. Έκτοτε επανειλημμένως επανέλαβα τη δέσμευσή μου προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με βάση το πλαίσιο που είχε θέσει. Ωστόσο, η αποφασιστικότητα μου για συνέχιση των διαπραγματεύσεων και επανάληψη των προσπαθειών για επανένωση της Κύπρου μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα μόνο αν αντανακλάται από τα άλλα μέρη, δηλαδή την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά.
Για το σκοπό αυτό, είναι και πάλι ατυχές το γεγονός ότι μετά την επανεκλογή μου στην προεδρία και ενώ συνεχίστηκαν οι συζητήσεις με τον ΟΗΕ για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, η Τουρκία, υιοθετώντας «διπλωματία με πυροβόλα όπλα», παραβίασε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να διερευνήσουμε και να εκμεταλλευτούμε τους φυσικούς μας πόρους, εμποδίζοντας την ενεργειακή πολιτική και τον προγραμματισμό μας.
Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι αν παύσουν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και εάν αποσυρθούν οι απαράδεκτες θέσεις και απαιτήσεις που θέτει η τουρκοκυπριακή πλευρά, θα είμαι έτοιμος να ξεκινήσω αμέσως νέο διάλογο όσον αφορά τις εσωτερικές πτυχές του προβλήματος της Κύπρου και επίσης να συμμετάσχω σε νέο συνέδριο για την Κύπρο, υπό την προϋπόθεση ότι έχει πραγματοποιηθεί η απαραίτητη προετοιμασία και ότι τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ΕΕ θα αναλάβουν ενεργό ρόλο.
Τα βήματα προς τα εμπρός θα συζητηθούν και θα αξιολογηθούν κατά τη διάρκεια άτυπου κοινωνικού δείπνου, χωρίς ημερήσια διάταξη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, που θα φιλοξενηθεί από τον ΟΗΕ στις 16 Απριλίου.

 

 

 

Αλ-Αχράμ Αλ-Άραμπι: Τι πιστεύετε για το πρόσφατο μπλοκάρισμα της Τουρκίας από έναν ανασκαφέα της ΕΝΙ στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου;

 

 

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Οι παράνομες ενέργειες και προκλήσεις της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς και κοινοτικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της UNCLOS, και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη. Αυτές οι πράξεις εμπόδισαν φυσικά την ιταλική επιχείρηση ενέργειας ENI να φτάσει στον προγραμματισμένο γεωτρητικό χώρο της στην Εξερεύνηση Block 3 της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μας.
Οι ενέργειες αυτές υπονομεύουν τα συμφέροντα και τους στόχους της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών και είναι εντελώς αντίθετες με τις εκκρεμούσες υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της ΕΕ ως υποψήφιας χώρας.
Επιπλέον, οι ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες μας δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, ενώ έχουν πάντα σχέση με την προώθηση των συμφερόντων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο ισχυρισμός της Τουρκίας ότι ενεργεί για την προστασία των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων είναι εντελώς αβάσιμος, αφού:
– Υπάρχει σύγκλιση από τον προηγούμενο γύρο διαπραγματεύσεων για το θέμα της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, ότι οι αποφάσεις σχετικά με τις θαλάσσιες περιοχές θα είναι μια ομοσπονδιακή αρμοδιότητα στην επανενωμένη Κύπρο. Η σύγκλιση αυτή δεν αμφισβητήθηκε ποτέ από την τουρκοκυπριακή πλευρά.
– Υποβάλαμε προς έγκριση στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο το οποίο δημιουργεί ένα κρατικό ταμείο για τη διαχείριση οποιωνδήποτε μελλοντικών πόρων υδρογονανθράκων, προστατεύοντας τα συμφέροντα των σημερινών και των μελλοντικών γενεών όλων των Κυπρίων.
 

 

Αλ-Αχράμ Αλ-Άραμπι: Μπορεί η Κύπρος πιθανώς να αλλάξει τα σχέδιά της διερεύνησης για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο λόγω αυτής της τουρκικής απειλής;
 

 

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει μερικά αξιοσημείωτα βήματα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του ερευνητικού μας προγράμματος, το οποίο φιλοδοξούμε σύντομα να εδραιώσουμε την Κύπρο ως παραγωγό φυσικού αερίου και χώρα διαμετακόμισης. Στόχος μας είναι να διερευνήσουμε και να εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το δυναμικό υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη και να εφαρμόσουμε με επιτυχία το φιλόδοξο πρόγραμμα εξερεύνησης που βασίζεται στη στρατηγική ανάπτυξης της υδρογονανθράκων της Δημοκρατίας.
Επί του παρόντος, το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας και η κοινοπραξία «Αφροδίτη» προβαίνουν σε προηγμένες συζητήσεις για την καθιέρωση, το συντομότερο δυνατόν, του Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής του πεδίου φυσικού αερίου της Αφροδίτης.
Ταυτόχρονα, σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος όσον αφορά τις δραστηριότητες εξερεύνησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μετά τον 3ο γύρο αδειοδότησης της Δημοκρατίας και την απόφαση χορήγησης αδειών εξερεύνησης υδρογονανθράκων για τα τετράγωνα 6, 8 και 10 στα ENI / TOTAL, ENI και ExxonMobil / Qatar Petroleum αντιστοίχως, αναμένουμε με προσοχή την ολοκλήρωση του προγράμματος εξερεύνησης όλων των αδειοδοτημένων εταιρειών.
Ταυτόχρονα, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στοχεύουν στην επίτευξη του μακροπρόθεσμου στόχου της χώρας να γίνει ένας αποκλειστικός κόμβος παροχής ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση ή ακόμα, όπως μπορούμε να συμπεράνουμε από πρόσφατα γεγονότα, για τον έλεγχο του φυσικού αερίου εφοδιασμού από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.
Οι συνεχείς τουρκικές απειλές δεν θα μας εμποδίσουν να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας ως ανεξάρτητο και πλήρως ολοκληρωμένο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να προχωρήσουμε στο πρόγραμμα μας όπως είχε προγραμματιστεί.
Ελπίζω ότι η Τουρκία θα υιοθετήσει τελικά την ρεαλιστική προσέγγιση της αλλαγής τακτικής και συμπεριφοράς, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αρχές και αξίες, προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος σε ό, τι έχει σημασία τόσο για την ΕΕ όσο και για όλους μας. Αυτό θα ωφελούσε όλους, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης περιοχής μας.
 

 

Al-Ahram Al-Arabi: Είστε ικανοποιημένοι με τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις σχετικά με το ζήτημα του φυσικού αερίου;
 

 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης: Η ΕΕ καταδίκασε έντονα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και κοινοποίησε συλλογικά ένα ισχυρό μήνυμα στην τουρκική ηγεσία, τόσο στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και στη συνάντηση των ηγετών στη Βάρνα. Συγκεκριμένα, στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018, υπήρξε μια άνευ προηγουμένου έντονη καταδίκη της συνεχιζόμενης παράνομης δραστηριότητας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία φυσικά περιλαμβάνει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει τις ενέργειες αυτές και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να διερευνήσει και να αξιοποιήσει τους φυσικούς της πόρους σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο. Υπενθύμισε επίσης την υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί αυτά τα θέματα.
Πρόκειται για μια αρχή και μια στάση αλληλεγγύης που εξυπηρετεί το γενικότερο συμφέρον της Ένωσης παρά τις συνεχείς τουρκικές απειλές στο θέμα του φυσικού αερίου. Ως Ένωση, έχουμε την υποχρέωση να προστατεύουμε και να διατηρούμε την ιδρυτική μας αρχή.

.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Μαρτίου 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads




Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης