Με το βλέμμα στο συνάνθρωπο, πραγματοποιήθηκε η ετήσια Συνέλευση της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Καΐρου


 

 

 

 

 

 

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της ετήσιας τακτικής Συνέλευσης της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ελληνίδων Κυρίων Καΐρου, την προπερασμένη Κυριακή 5 Ιουνίου, παρουσία των εκκλησιαστικών, προξενικών και παροικιακών αρχών.

 

 

Μεγάλη απούσα η Πρόεδρος της Φιλοπτώχου κα Θεοδώρα Φιλοθέου, που δεν κατάφερε να παραβρεθεί για λόγους υγείας.

 

 

Έτσι, εκ μέρους του ΔΣ, τη λογοδοσία παρουσίασε η Γραμματέας κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, η οποία ζήτησε να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη μελών και φίλων του σωματείου που έφυγαν για πάντα από κοντά μας τη χρονιά που μας πέρασε:

 

1) Βλασσόπουλο Παναγιώτη Αιγυπτιώτης, διετέλεσε  Πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο και θερμός υποστηρικτής του σωματείου μας.

 2) Καρβέλη Χαρίλαο Επίτιμο Προέδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου

3) Οικονόμου Δημήτριο  ταμία της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου

4) Παπασάββα Παύλο

5) Πάτσαλη Κλεοπάτρα

6) Ρεππαπή Ιωάννη

 

 

Ακολούθησε η Λογοδοσία Τακτικής Γενικής Συνέλευσης Φιλοπτώχου για το έτος 2015, όπου τονίστηκε:

 

 

Η φιλανθρωπία δεν είναι τίποτ΄ άλλο παρά πράξη ή πράξεις  από άτομο ή άτομα που έχουν σαν αποτέλεσμα τη βοήθεια ευπαθών ομάδων ανθρώπων που έχουν ανάγκες υλικές ή ηθικές, επίλυση προβλημάτων τους αλλά και συμπαράσταση σε δύσκολες στιγμές στη ζωή τους . Αυτές οι πράξεις γίνονται χωρίς να διεκδικούν κάποιο αντάλλαγμα ή ατομικό κέρδος.

Μία ομάδα 11 κυριών που έχουν σαν τρόπο ζωής τους αυτές τις πράξεις αποτελούν το Διοικητικό Συμβούλιο της Φιλοπτώχου, ένα φιλανθρωπικό σωματείο που λειτουργεί πάνω από 100 χρόνια και το οποίο υποστηριζόμενο από άλλους καλόκαρδους συμπαροίκους και φίλους, συνεισφέρουν όλοι μαζί στο να απαλύνουν τον πόνο κάθε πονεμένου με ποικίλους τρόπους  προστατεύοντας την αξιοπρέπειά του.

Οι κυρίες του Διοικητικού Συμβουλίου κάθε Τετάρτη πρωί παρευρίσκονται στο εντευκτήριο του σωματείου. Την πρώτη Τετάρτη του μήνα γίνονται  πληρωμές των τακτικών  βοηθημάτων μοιράζονται ρούχα, παπούτσια, τσάντες , λευκά είδη, κουρτίνες και ενίοτε και έπιπλα που προσφέρουν φίλοι αιγύπτιοι και έλληνες που αγαπούν και στηρίζουν το σωματείο. 

 Τις υπόλοιπες Τετάρτες  βρίσκονται εδώ  για κάθε έκτακτο αίτημα βοηθουμένου ή κάθε παροίκου που περνάει μία δύσκολη περίοδο στη ζωή του. Έρχονται σ” επαφή με τον ανθρώπινο πόνο, την ασθένεια και σκοπός τους είναι να ανακουφίσουν και να συμπαρασταθούν με κάθε δυνατό τρόπο σε όποιον χτυπήσει την πόρτα τους.

 

 

 

Το σωματείο της Φιλοπτώχου δεν είναι κερδοσκοπικός οργανισμός. Οι πόροι του λοιπόν προέρχονται από :

1) Τις συνδρομές των μελών του.

2) Από προσφορές και εράνους που κάνει το σωματείο Χριστούγεννα και Πάσχα κάθε χρόνο. Μετά λοιπόν από ειδική έγκριση που παίρνουμε από το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων,  οι κυρίες του Διοικητικού Συμβουλίου κρούοντας την πόρτα η κάθε μία γνωστών του δικού της περιβάλλοντος κατάφεραν  να συλλέξουν για to 2015 το σεβαστό ποσό των 139.155 Λ.Αιγ.

3) Από δωρεές.

4) Κληροδοτήματα.

5) Τόκους από το λογαριασμό του σωματείου στην Εθνική Τράπεζα Αιγύπτου (NATIONAL BANK of EGYPT)

και 6) Από την κοινοτική ετήσια οικονομική ενίσχυση.

 

 

 

 

  Η Φιλόπτωχος το 2015 διέθεσε:

Για 37 οικογένειες  βοηθουμένων τακτικά και έκτακτα βοηθήματα  92.735 Λ.Αιγ.,

 Υποτροφίες για 13  μαθητές  των σχολείων μας Αχιλλοπουλείου και Αμπετείου  16.100 (Δέκα έξι χιλιάδες εκατό)Λ.Αιγ., Υποτροφίες για  9 φοιτητές που σπουδάζουν στα ανώτερα και ανώτατα ιδρύματα της Αιγύπτου 11.940(Έντεκα χιλιάδες ενιακόσιες σαράντα) Λ.Αιγ. και για το γηροκομείο το συνολικό ποσό των 3.140(Τριών χιλιάδων εκατόν σαράντα) Λ.Αιγ.

 

 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Φιλοπτώχου είναι ένα ζωντανό κύτταρο της παροικίας λαβαίνει μέρος και εκπροσωπείται  σε όλες τις εκδηλώσεις της.

Τιμά και σέβεται τη μνήμη όλων αυτών που με κάθε τρόπο έδειξαν τη στήριξή τους και την αγάπη τους στο σωματείο και για αυτό το λόγο κάθε δεύτερη Κυριακή των Νηστειών μαζί με την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου πραγματοποιούν μνημόσυνο στην μνήμη Μεγάλων Ευεργετών, Ευεργετών, Μεγάλων Δωρητών, Δωρητών για τις προσφορές τους ήτε αυτές ήταν υλικές ήτε ήθικές.

 

 

 

                                                               ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ

 

 

Ιδιαίτερη σημασία δίνουν οι κυρίες του Διοικητικού Συμβουλίου στην επίσκεψη που πραγματοποιούν ανελλιπώς κάθε χρόνο στο Γηροκομείο μας που στεγάζεται στο Ελληνικό Νοσοκομείο εκφράζοντας στην πράξη ότι η αλληλεγγύη και η σκέψη προς τον πλησίον είναι αναπόσπαστο στοιχείο της δράσης τους.

Επισκέπτονται τους γέροντες που φιλοξενούνται ,ο καθ” ένας για το δικό του λόγο, αλλά και ανεξάρτητα από την κοινωνική ή οικονομική κατάσταση του, σ” αυτόν τον οικείο χώρο που με τόση φροντίδα έχει διαμορφώσει η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου.

Μαζεύονται όλοι μαζί στο σαλόνι του γηροκομείου συζητούν αναπολώντας παλιές καλές εποχές , γεγονότα αλλά και τα νέα κοινών γνωστών και φίλων. Tούς προσφέρονται δώρα που με τόση αγάπη έχουν διαλέξει οι κυρίες του Συμβουλίου .Για παράδειγμα το 2015 σε συνεννόηση με την αεικίνητη διευθύντρια του Γηροκομείου κα. Αγγέλα Χαραλαμποπούλου αγοράστηκαν και προσφέρθηκαν κουβέρτες σε όλους τους γέροντες. Στη συνέχεια μεταφέρονται στην τραπεζαρία του Γηροκομείου και εκεί γεύονται τις νόστιμες λιχουδιές που αγοράζουν τα υλικά οι κυρίες και μαγειρεύονται στα μαγειρεία του νοσοκομείου.

Στις επισκέψεις μας αυτές μας υποδέχονται πάντα με τον αφοπλιστικό και μοναδικό ωραίο τρόπο τους ο Προΐστάμενος της εφορείας του Γηροκομείου κος. Κήμης Φλεβοτομάς  και η  Αναπληρώτρια της εφορείας  κα. Στέλλα Κυριάζη.

 Για άλλη μία χρονιά λοιπόν θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλο το προσωπικό του οίκου ευγηρίας με επί κεφαλής την προϊσταμένη του, τη διεύθυνση και  τους γιατρούς του Ελληνικού Νοσοκομείου για την προστασία ,την αγάπη και το ενδιαφέρον που με επαγγελματισμό δείχνουν στην τρίτη ηλικία που πράγματι το έχει ανάγκη.

 

 

 

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

 

 

 

 

 

Τίποτα όμως απ” όλα αυτά δεν θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε εάν δεν είχαμε τη δική σας στήριξη και τη δική σας βοήθεια. Οι προσφορές σας συμβάλλουν καθοριστικά στο έργο μας  και για αυτό  οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε σας τα μέλη μας αλλά και σε όσους Έλληνες και Αιγυπτίους  στέκεστε στο πλευρό μας ποικιλοτρόπως.

 

Θα θέλαμε όμως να απευθύνουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες

1)  Στον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη κκ. Θεόδωρο Β΄ ο οποίος βρίσκεται πάντα στο πλευρό μας και επικροτεί το έργο μας , οι επιστολές που μας στέλνει είναι ενέσεις δύναμης, ενέργειας και επιμονής να προσφέρουμε ακόμα πιο δυνατά στον πλησίον μας έχοντάς Τον πάντα για παράδειγμά μας. Του ευχόμαστε μακροημέρευση.

2) Τον Θεοφιλέστατο Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου κκ. Νικόδημο.

3) Τον Θεοφιλέστατο Μητροπολίτη Πηλουσίου και Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου κκ. Νήφωνα,  αλλά και όλο τον κλήρο της εκκλησίας  που μας αγκαλιάζουν με στοργή προσφέροντάς μας πάντα τις υπηρεσίες τους αδιάκοπα και άμεσα και τιμούν πάντα τις εκδηλώσεις μας.

4) Το Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Σινά Φαράν και Ραΐθούς κ. Δαμιανό.

5) Το Ελληνικό κράτος στο πρόσωπο του έλληνα Πρέσβη κ. Χριστόδουλο Λάζαρη που για άλλη μία χρονιά  προσέφερε προς το σωματείο  2.500 (Δύο χιλιάδες πεντακόσιες) Λ.Αιγ. από τα έσοδα της ετήσιας φιλανθρωπικής αγοράς( μπαζαάρ) που οργάνωσαν οι πρεσβείες  και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο μέλλον.

6) Τη Γενική μας Πρόξενο κα Λαμπρινή Κομίνη που από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην Αίγυπτο και ανέλαβε τα καθήκοντά της έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το σωματείο μας  και το απέδειξε έμπρακτα με επισκέψεις της προς το σωματείο αλλά και με στήριξη ηθική και υλική. Επίσης θα θέλαμε  στο πρόσωπό σας κα. Γενικέ  να ευχαριστήσουμε και όλο το προσωπικό του προξενείου μας που με επαγγελματισμό και άοκνα μας προσφέρει τις υπηρεσίες του και βοηθά τους βοηθουμένους μας με κάθε δυνατό και επιτρεπτό τρόπο.

7) Την Κυπριακή Πρεσβεία στο πρόσωπο του υποστηρικτή από παλιά προς το σωματείο μας κ. Χάρη Μορίτση , ο οποίος  προσέφερε 3.000 (Τρείς Χιλιάδες ) Λ.Αιγ. από τη φιλανθρωπική αγορά( μπαζαάρ) που διοργάνωσαν οι πρεσβείες για το 2015.

8) Τον Κύπριο Πρόξενο κ. Άγγελο Λένο και το προσωπικό του προξενείου για τη βοήθειά τους.

9) Την Τράπεζα Πειραιώς που για το 2015 προσέφερε και πάλι στον έρανο 5.000 (Πέντε χιλιάδες) Λ.Αιγ.

10) Την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος.

11) Την εταρεία ΦΛΟΡΑ- PYRAMIDS PAPER MILLS τον πρόεδρό της και Μέγα Ευεργέτη του Σωματείου μας κ. Παναγιώτη Ζερίτη αλλά και τον διευθύνοντα και εκτελεστικό σύμβουλό της κ. Χρήστο Καβαλή που επί σειρά ετών βρίσκονται στο πλευρό μας ηθικά  και υλικά.

12) Τον Πρόεδρο και τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου που έμπρακτα δείχνουν την αγάπη τους και τη στήριξή τους στο έργο μας.

13)  Τον Μέγα Ευεργέτη του σωματείου κ. Σισίνι που προσέφερε και πάλι  50.000 Λ.Αιγ.

14) Τους Μεγάλους Ευεργέτες κ. Κυριάκο και κα Στέλλα Κυριάζη για την επί σειρά ετών προσφορά τους προς το σωματείο.

 15) Τον Μέγα Ευεργέτη κ. Στέφανο Αργυρίου που για άλλη μία χρονιά Χριστούγεννα και Πάσχα προσέφερε και διατέθηκαν στους βοηθουμένους  γαλακτομικά προϊόντα του εργοστασίου του.

 16) Τον Μέγα Ευεργέτη κ. Δημήτριο Σκουφαρίδη που για άλλη μία χρονιά προσέφερε και διατέθηκαν στους βοηθουμένους Χριστούγεννα και Πάσχα μεγάλες ποσότητες τροφίμων( ρύζι, μακαρόνια, ζάχαρη και λάδι).

17) Τους Μεγάλους Ευεργέτες κ. MOHSEN NOUR και τη σύζυγό του κα. Ρένα Κοκοβίνη που η βοήθειά της είναι τεράστια στους εράνους και για προσωπικούς λόγους δεν είναι σήμερα μαζί μας.

18) Τον κο. Δημήτριο Καζακάκο.

19) Τον κ. Μιχάλη Παπαστεφάνου.

20) Την κα Αλίκη Αθανασούλη.

21) Τις διευθύνσεις και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων μας που μόνος σκοπός τους είναι η καλή σχολική αλλά και εξωσχολική μόρφωση των παιδιών μας ώστε να γίνουν καλοί άνθρωποι και να ωφελήσουν την κοινωνία τους.

22) Την Πρόεδρο κα Στέλλα Κυριάζη και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του αδελφού φιλανθρωπικού σωματείου «Μαρία η Αιγυπτία» για την καλή συνεργασία και την αλληλοεκτίμηση.

23) Τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Χιακής Αδελφότητας.

24) Όλα τα παροικιακά σωματεία που δραστηριοποιούνται στην παροικία μας.

25) Τον λογιστή μας κ. Nagy Saber και τον ορκωτό μας λογιστή κο. Maurise Aziz Salib.

26) Τον κ. Κάτσικα αρχισυντάκτη του ενημερωτικού Δελτίου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου που προβάλλει με τον δικό του τρόπο τις δράσεις του σωματείου μας.

27) Οφείλουμε κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στις Αιγυπτιακές αρχές που όποτε χρειαστεί και τους ζητηθεί μας προσφέρουν προστασία.

28) Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τη διεύθυνση και τους υπαλλήλους του Υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τις υπηρεσίες που μας προσφέρουν και την εκτίμηση που μας δείχνουν αφού μας θεωρούν από τα πλέον τακτοποιημένα σωματεία κατ” ομολογία των ιδίων.

Και κλείνω επαναλαμβάνοντας αυτά που έχει αναφέρει και ο Απόστολος Παύλος:

Άρα ούν ως καιρόν έχομεν, εργαζώμεθα το αγαθόν προς πάντας.

Και μεταφράζω:

 Όποτε έχουμε την ευκαιρία, να προσπαθούμε να κάνουμε το καλό σε όλους».

 

 

 

 

 

Στη συνέχεια, η κα Κλαδάκη ταμίας του σωματείου διάβασε τον ισολογισμό του 2015 και τον προϋπολογισμό του 2016.

 

 

 

 

 

 

ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ

 

 

 

 

 

Παίρνοντας το λόγο, ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Σεβ. Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η ζωή επιφυλάσσει δοκιμασίες και το αύριο κανείς δεν το γνωρίζει. Εσείς, λοιπόν, είπε απευθυνόμενος στις Κυρίες του ΔΣ της Φιλοπτώχου, ανοίγετε τις πόρτες σας σε όποιοιν σάς τις κτυπήσει και σάς ζητήσει βοήθεια. Τόσο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄όσο και εγώ, σάς συγχαίρουμε από καρδιάς και σάς δίνουμε όλη την ευλογία έτσι ώστε να έχετε δύναμη και να μην κωφεύετε στις ανάγκες των συνανθρώπων μας, αλλά να τούς στηρίζετε πάντοτε».

 

 

 

Από την πλευρά της, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Λαμπρινή Κομίνη χαρακτήρισε ιδιαίτερα αξιέπαινο το φιλανθρωπικό έργο της Φιλοπτώχου Αδελφότητος, τονίζοντας ότι γνωρίζει τον αγώνα και το έργο τους για τον συνάνθρωπο. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή της που αναφέρθηκαν και στον αείμνηστο Πρέσβη Παναγιώτη Βλασσόπουλο, που πάντοτε αγαπούσε όσο ζούσε το Σωματείο αυτό.

 

 

 

 

Τέλος, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Κήμης Φλεβοτομάς συνεχάρη την Φιλόπτωχο για το έργο των Κυριών, που πάντοτε βρίσκονται σε άριστη συνεργασία με το Ελληνικό Γηροκομείο, δίνοντας χαρά στους γέροντες με την φροντίδα τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

20160605_123249

 

 

 

 

 

20160605_123311

 

 

 

 

 

20160605_123329

 

 

 

 

 

20160605_123343

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Μαρτίου 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads




Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης