Θερμή υποδοχή από το Ελληνικό Κέντρο Καΐρου, στον ΥΦΥΠΕΞ Τ. Κουΐκ, παρουσία εκπροσώπων όλων των Σωματείων (FOTO,VIDEO)


 

 

 

 

Ήταν η πρώτη φορά που σήμερα επισκεπτόταν το Ελληνικό Κέντρο Καΐρου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού κ. Τέρενς Κουΐκ, με τους εκπροσώπους όλων των παροικιακών σωματείων να τού επιφυλάσσουν θερμή υποδοχή.

 

 

 

 

 

 

 

Παρόντες οι Πρέσβεις Ελλάδας και Κύπρου στην Αίγυπτο, ο κ. Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης και ο κ. Χάρης Μορίτσης αντίστοιχα, καθώς επίσης και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος.

 

 

Όλους, καθώς και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Αδελφότητας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα κ. Ανδρέα Μαυρομάτη, όπως και τους εκπροσώπους όλων των σωματείων, και τους εκπαιδευτικούς, με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Συντονιστή Εκπαίδευσης κ. Αναστάσιο Αναστασίου, τούς υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου κ. Νικόλας Βαδής, στο ιστορικό κτίριο του παροικιακού σωματείου, στην πλατεία Τάαλατ Χαρμπ, εκφράζοντας πάνω από όλα τη χαρά του, που υποδέχεται τον αρμόδιο Υφυπουργό για την ομογένεια, «στο «Σπίτι των Ελλήνων», το Ελληνικό Κέντρο Καΐρου, που μετράει μέχρι σήμερα 125 χρόνια ζωής…»

 

 

Και ο κ. Βαδής προσέθεσε:

 

 

«Σας καλωσορίζουμε σε από τα πλέον ιστορικά σωματεία της παροικίας μας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα… Αποτελεί μεγάλη τιμή για το Ελληνικό μας Κέντρο στο Κάιρο, να υποδεχόμαστε τον Υφυπουργό Εξωτερικών, τον αρμόδιο για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, τον κ. Τέρενς Κουΐκ. Ένα μεγάλο φίλο της παροικίας μας… Έναν πολύτιμο συμπαραστάτη στο έργο όλων των Ελλήνων που συνεχίζουμε να ζούμε εδώ πέρα στη Χώρα του Νείλου. Τη Χώρα του Νείλου, που και εσείς έχετε αγαπήσει, κε Υπουργέ, μέσα και από τη δημοσιογραφική σας προσφορά και καριέρα, όλες τις περασμένες δεκαετίες, πριν σας κερδίσει ο πολιτικός βίος. Και είμαστε υπερήφανοι, για ένα ακόμη σημαντικό λόγο: για το γεγονός ότι στο γιο σας, από τη μητέρα του, κυλάει αιγυπτιώτικο αίμα…»

 

 

Παράλληλα, δίνοντας το μήνυμα της ενότητας που απορρέει και από την κοινή παρουσία όλων των σωματείων της παροικίας, και με την παραγωγική συμμετοχή του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου – όπως τη χαρακτήρισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών,  ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κ. Βαδής επεσήμανε την ανάγκη να κρατηθεί η ενότητα στην παροικία, επισημαίνοντας: «Αυτήν ακριβώς την ενότητα, αυτήν την ομόνοια είναι που επιθυμούμε για όλη την παροικία… Και αυτήν επιδιώκουμε… Και όπως εσείς λέτε ότι για σας υπάρχει μόνον ένα κόμμα και αυτό λέγεται «Ελλάδα», έτσι και εμείς, εδώ λέμε ότι δεν υπάρχουν παρατάξεις στην παροικία μας, υπάρχει μόνο μία παράταξη, που λέγεται «Αιγυπτιώτης Ελληνισμός».

 

 

 

Η ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΕΞ Τ. ΚΟΥΪΚ

 

 

 

«Πράγματι, όταν η Ελλάδα μιλάει σε εθνικό επίπεδο μαζί σας, το κόμμα είναι πράγματι ένα, και μία είναι η σημαία του: η γαλανόλευκη με το σταυρό στη μέση», απάντησε από την πλευρά του ο Υφυπουργός Εξωτερικών στους εκπροσώπους των καϊρινών σωματείων, μεταφέροντας τους θερμούς χαιρετισμούς της ελληνικής πολιτείας προς τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, τόσο εκ μέρους του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου όσο και του Πρωθυπουργού και Υπουργού των εξωτερικών Αλέξη Τσίπρα.

 

 

Και ο κ. Κουΐκ δεν έκρυψε τη συγκίνησή του, που είδε τους εκπροσώπους των σωματείων μαζί, και κυρίως τους Προέδρους της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου, να ενώνουν τις δυνάμεις τους για το αύριο του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού. «Και όταν θα φύγω από εδώ, θέλω να αισθάνομαι ότι είμαστε όλοι μαζί «ένα», ένας βραχίοντας, ένα χέρι, μία ψυχή, μία δύναμη…», επεσήμανε, απευθυνόμενος σε όλους.

 

 

«Ο ενιαίος Ελληνισμός είναι από τα κομμάτια που βοηθούν στην περαιτέρω ανάπτυξη τη αιγυπτιακής οικονομίας που παρουσιάζει ραγδαίους ρυθμούς ανόδου», προσέθεσε. Και ευχαρίστησε για τη συμβολή τους προς τον σκοπό αυτό και τα ομογενειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

 

 

Τέλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας των τριών χωρών, Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου, αλλά και στο πώς συμβάλλει γενικότερα η ομογένεια στο να αναδειχτεί το πώς οι χώρες μας, μέσα από την τριμερή συνεργασία, αποδεικνύουν ότι είναι χώρες με αξιοπρέπεια, χώρες με υπερηφάνεια και χώρες που αποτελούν τον πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας για μία περιοχή τόσο δύσκολη, όπως είναι η Ανατολική Μεσόγειος, τονίζοντας τις εξαιρετικές σχέσεις που ενώνουν τις τρεις χώρες, «οι καλύτερες σχέσεις που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί», «με τρεις χώρες που παλεύουν για να επιβάλλουν την ειρήνη και την ασφάλεια σε μία γεωπολιτική περιοχή με αρκετά ζητήματα και προβλήματα. Η Αίγυπτος είναι μία μεγάλη δύναμη και βοηθάει αφάνταστα προς αυτήν την κατεύθυνση», τόνισε ο ίδιος.  

 

 

Ενώ, ευχαρίστησε και τους δύο Προέδρους, της Κοινότητας τον κ. Καβαλή και του Κέντρου τον κ. Βαδή, για την υποδοχή που του επεφύλαξαν κατά τη σημερινή πρώτη του επίσκεψη στις έδρες τους, καθώς νωρίτερα το πρωί, ο κ. Κουΐκ είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στα γραφεία της πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Μαρτίου 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads




Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης