Την Αιγυπτιώτισσα Ευεργέτιδα κα Στέλλα Κυριάζη τίμησε η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου (ΦΩΤΟ)
Μία μεγάλη Αιγυπτιώτισσα, που έχει αγκαλιάσει με όλη της ψυχή τις πολιτιστικές πτυχές ανάδειξης του Ελληνισμού στη Χώρα του Νείλου, την κα Στέλλα Κυριάζη, τίμησε η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, ένας φορέας που κέρδισε την εμπιστοσύνη της – όπως και όλης της παροικίας της αιγυπτιακής πρωτεύουσας – από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του, μέχρι και σήμερα και ολοκληρώνει το δεύτερο έτος ζωής του.
Η τιμητική εκδήλωση για την κα Στέλλα Κυριάζη πραγματοποιήθηκε κατά τις προαγωγικές εξετάσεις της Σχολής, τη Δευτέρα 23 Μαΐου, στο φιλόξενο χώρο του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής (ΣΕΑΑΣ), των οποίων εξετάσεων ηγήθηκε ο Γενικός Δ/ντής του Ιδρύματος Εκκλησιαστικής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Ειρηναίος Νάκος (όπου και ανήκει η Σχολή του Καΐρου), παρουσία της Γενικής Προξένου της Ελλάδας στο Κάιρο κας Λαμπρινής Κομίνη, της Συντονίστριας Εκπαίδευσης Β. Αφρικής και Μέσης Ανατολής του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας Δρας Μαριέττας Κουμαριανού, του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστου Καβαλή και του Προέδρου του ΣΕΑΑΣ κ. Αλέξανδρου Καζαμία. Να σημειωθεί ότι χαιρετισμό απέστειλε και ο Κύπριος Πρέσβης κ. Χάρης Μορίτσης, ο οποίος όμως δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΝΑΚΟΣ
Ευχαριστώντας όλους για την παρουσία τους, ο Γενικός Δ/ντής του Ιδρύματος στο οποίο ανήκει και η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής του Καΐρου, π. Ειρηναίος Νάκος, επεσήμανε ότι «συνέχιση της πολιτισμικής παράδοσης του τόπου μας είναι ακριβώς η βυζαντινή μουσική, η οποία είναι ελληνική μουσική που προέρχεται από την αρχαιοελληνική μουσική», τονίζοντας παράλληλα τη σημασία για όλους μας «να μπορέσουμε να μάθουμε και να διαδώσουμε την δημοτική και τη βυζαντινή μουσική». Δεν παρέλειψε επίσης να επισημάνει τη συμμετοχή σε αυτήν τη σχολή της μικρής μαθήτριας της Αχιλλοπουλείου, της 10χρονης Αγάπης Καζαμία, ευχόμενος όπως το παράδειγμα της Αγάπης να ακολουθήσουν και άλλα παιδιά από το ελληνικό δημοτικό σχολείο του Καΐρου και εκφράζοντας την υπόσχεση ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το έργο της Σχολής στο Κάιρο. Τέλος, μετέφερε τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου.
Η ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΞΕΝΟΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ
ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΚΟΜΙΝΗ
Τα συγχαρητήριά της προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή καθώς και τον Δ/ντή της Σχολής του Καΐρου καθηγητή κ. Νίκο Κάτσικα μετέφερε η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Λαμπρινή Κομίνη, που από την πρώτη στιγμή που ήρθε στο Κάιρο, βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της Σχολής και στηρίζει ανεπιφύλακτα το έργο της.
Η κα Κομίνη μίλησε για τη σημασία του να γεμίζουν τα στασίδια των εκκλησιών με καταρτισμένους ιεροψάλτες, ενώ τόνισε ιδιαίτερα την προσφορά της Μεγάλης Ευεργέτιδας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και της Αιγυπτιώτικης παροικίας, κας Στέλλας Κυριάζη, στο έργο της Σχολής και γενικότερα στην παροικία, «η οποία παροικία τής ωφείλει πολλά», όπως είπε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας ότι «η παροικάία έχει ανάγκη από ανθρώπους σαν την Στέλλα Κυριάζη. Πολλά συγχαρητήρια σε όλους!»
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΪΡΟΥ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΒΑΛΗΣ
Τα συγχαρητήριά του προς τα παιδιά που συνέχισαν και ολοκλήρωσαν το δεύτερο έτος σπουδών τους στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου (ΕΚΚ) κ. Χρήστος Καβαλής, ο οποίος μαζί με τον πατέρα Ειρηναίο Νάκο ήταν οι πρωτεργάτες που αποφάσισαν να «παντρέψουν» τις κοινές τους προσπάθειες για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς διά μέσου της καϊρινής παροικίας και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μέσα από την σημαντική αυτή εκπαιδευτική πρωτοβουλία εκμάθησης της βυζαντινής μουσικής.
Και μάλιστα, με ένα ευφυές παράδειγμα, ο ίδιος απέδειξε τη σημασία της ύπαρξης της Σχολής, τονίζοντας ότι «αυτή η προσπάθεια οδηγεί στη διατήρηση των ριζών μας. Διότι όποιος δεν έχει ρίζες, ο αέρας τόν κατευθύνει όπου θέλει».
Μάλιστα, εξέφρασε την ευχή (και ως Προϊστάμενος της Εφορείας των Εκπαιδευτηρίων της ΕΚΚ που είναι) «και άλλα παιδιά του Δημοτικού Αχιλλοπουλείου Σχολείου να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αγάπης Καζαμία.
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΪΡΟΥ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ
Την Μεγάλη Ευεργέτιδα ευχαρίστησε θερμά ο Δ/ντής της Σχολής και καθηγητής της Βυζαντινής Μουσικής κ. Νίκος Κάτσικας, τονίζοντας τη σημασία των Ευεργετών, που έχουν συνδέσει την παρουσία τους με τον ίδιο τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό.
Ο κ. Κάτσικας ευχαρίστησε θερμά την κα Στέλλα Κυριάζη για την όλη στήριξη που παρέχει προς την Σχολή, τόσο ολοχρονίς όσο και τώρα ακόμη περισσότερο στηρίζοντας το εκπαιδευτικό ταξίδι των σπουδαστών της Σχολής που θα πραγματοποιηθεί από 13 έως 18 Ιουνίου στην Αθήνα και το Ηράκλειο της Κρήτης.
«Ευχαριστούμε την κα Στέλλα Κυριάζη, που έχει πραγματικά αγκαλιάσει την προσπάθειά μας αλλά και για το γεγονός ότι στηρίζει τον ίδιο τον πολιτισμό και την Ελλάδα και τής προσφέρουμε μία εικόνα με Αγίους της Αιγύπτου για να την προφυλάσσουν, ως ένα δώρο, ως το ελάχιστο δείγμα αγάπης από τα παιδιά της Σχολής», τόνισε ο κ. Κάτσικας.
Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΕΡΓΕΤΙΔΑ
ΣΤΕΛΛΑ ΚΥΡΙΑΖΗ
«Εμείς σαν Αιγυπτιώτισσες, πρέπει να στηρίζουμε τη βυζαντινή μουσική, γιατί είναι μία ελληνική που μαθαίνουν και οι Αιγύπτιοι και μακάρι και να έρθουν και άλλα παιδιά από το Δημοτικό σχολείο για να τη διδαχτούνε», είπε η κα Κυριάζη.
Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι κάθε φορά που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μία φυλακή, όπως είπε ο Κοσμάς ο Αιτωλός», κατέληξε.
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΡ ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΚΟΥΜΑΡΙΑΝΟΥ
«Όταν με καλέσατε να έρθω, δεν πίστευα ποτέ τη συγκίνηση την οποία θα αισθανόμουνα βλέποντας τόσο τους Αιγυπτιώτες όσο και τους Αιγυπτίους να τραγουδάνε τους ύμνους στην ελληνική γλώσσα, τη γλώσσα μου, να δείχνουν την αγάπη τους προς τον Θεό. Εύχομαι να έχομε και καινούργιους μιμητές», τόνισε συγκινημένη η Συντονίστρια Εκπαίδευσης Δρ Μαριέττα Κουμαριανού.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΕΑΑΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ
Ολοκληρώντας τις ομιλίες, που πραγματοποιήθηκαν αμέσως μετά τις προαγωγικές εξετάσεις της Σχολής στο φιλόξενο χώρο του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής, ο Πρόεδρος του ιστορικού ΣΕΑΑΣ κ. Αλέξανδρος Καζαμίας τόνισε ότι είναι διπλή η χαρά του: αφενός μεν γιατί στη Σχολή του Καΐρου η κόρη του Αγάπη Καζαμία είναι η μικρότερη σε ηλικία μαθήτρια, αλλά και για τη μεγάλη τιμή που έχει ο ΣΕΑΑΣ να φιλοξενεί τις εξετάσεις της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Καΐρου, ευχαριστώντας τον π. Ειρηναίο που μετέβη και πάλι στο Κάιρο αλλά και όλους όσους – και κυρίως την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και τον Πρόεδρό της κ. Χρήστο Καβαλή – στηρίζουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.
Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος του ΣΕΑΑΣ κ. Αλέξανδρος Καζαμίας, διά χειρών του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστου Καβαλή, προσέφερε ένα αναμνηστικό στον π. Ειρηναίο Νάκο για την επίσκεψή του στον ιστορικό χώρο του Συλλόγου, τονίζοντας ότι πάντοτε θα στηρίζει – όποτε χρειαστεί – το έργο της Σχολής.
Επίσης, αξίζει να τονίζουμε ότι τα μαθήματα της Σχολής παρακολούθησαν κατά τη φετινή σχολική χρονιά που ολοκληρώθηκε οκτώ σπουδαστές, έξι εκ των οποίων εγγεγραμμένοι στα επίσημα μαθητολόγια του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδος, καθώς οι υπόλοιποι δύο προτίμησαν να περιοριστούν στην κατάλληλη προετοιμασία τους για τις Κατατακτήριες Εξετάσεις στην Αθήνα, τον προσεχή Νοέμβριο.
ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ
ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΪΡΟΥ
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Δευτέρα, 13 Ιουνίου, ξεκινάει το εκπαιδευτικό επιμορφωτικό ταξίδι της Σχολής στην Ελλάδα, που θα διαρκέσει έξι μέρες, στην Αθήνα και το Ηράκλειο της Κρήτης.
Στην πρωτοβουλία αυτή, είναι σημαντική για ακόμη μία φορά η στήριξη από τους χορηγούς οι οποίοι προσφέρουν απλόχερα την αγάπη τους. Και αυτοί είναι:
Ο ελληνικός αερομεταφορέας AEGEAN
H Εθνική Τράπεζα Ελλάδος – παράρτημα Αιγύπτου
Η κα Στέλλα Κυριάζη
Η κα Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη
Το Διορθόδοξο Κέντρο Πεντέλης
το Ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο Καΐρου
και το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Προς όλους, η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου εκφράζει τις πιο θερμές ευχαριστίες της.