Στο Κάιρο οι εκπρόσωποι του Μουσείου Παιδικής Τέχνης Ξάνθης, για τα βραβεία της 7ης Μπιενάλλε σε Αιγυπτίους μαθητές


 

 

 

 

 

Από την Ξάνθη ταξίδεψαν αυτές τις ημέρες και έφτασαν στο Κάιρο, οι εκπρόσωποι του Μουσείου Παιδικής Τέχνης και Ακαδημίας «Οικουμένη», που βρίσκεται στην πρωτεύουσα του νομού αυτού της Θράκης, ενός από τους σημαντικότερους φορείς έκφρασης της παιδικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, που διοργάνωσε φέτος για 7η χρονιά την Παιδική Μπιενάλλε, έναν Παγκόσμιο Διαγωνισμό Παιδικής Ζωγραφικής, όπου συμμετείχαν παιδιά από 42 χώρες.

 

 

 

 

Στην παγκόσμια αυτή διοργάνωση διακρίθηκαν τρεις χώρες: η Αίγυπτος, το Κουβέιτ και το Αζερμπαϊτζάν, ως χώρες που είχαν  τις καλλίτερες συμμετοχές από πολλά σχολεία των χωρών τους.

 

 

 

 

Έτσι, στα πλαίσια του προγράμματος «Γέφυρες αγάπης και ειρήνης» και μέσα από την άδολη ματιά της παιδικής έκφρασης, η Πρόεδρος του εν λόγω φορέα κα Λίτα Μαυρογένη αλλά και η γραμματέας του Παιδικού  Μουσείου ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ βρέθηκαν αυτές τις ημέρες στην Αίγυπτο, προσκεκλημένες του Αιγυπτιακού Υπουργείου Πολιτισμού για την απονομή των βραβείων στους ίδιους τους Αιγυπτίους μαθητές που διακρίθηκαν, με σκοπό να ενώσουνε χώρες με μεγάλο πολιτισμό, όπως είναι η Αίγυπτος, με τον ελληνικό πολιτισμό.

 

 

 

 

Η τελετή βράβευσης έγινε στο Παιδικό Πάρκο Πολιτισμού του Εθνικού Κέντρου για τα παιδιά της Αιγύπτου, στο Κάιρο, όπου και εκτέθηκαν τα έργα των μικρών μαθητών. Στη διάρκεια της τελετής παρουσιάστηκαν βίντεο, ένα εκ των οποίων ήταν αφιερωμένο στην Ελλάδα και ένα επιπλέον με τις δράσεις του Παιδικού Πάρκου Πολιτισμού που βρίσκεται στο Ισλαμικό Κάιρο, καθώς και παραδοσιακοί χοροί της Αιγύπτου.

 

 

 

 

Τα βραβεία απέδωσαν στους μικρούς μαθητές ο Αιγύπτιος Υφυπουργός Πολιτισμού, κ. Άιμαν Άμπντελ Χάντι, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Πολιτιστικών Σχέσεων, η Πρόεδρος του Παιδικού Μουσείου «Οικουμένη» κα Λίτα Μαυρογένη, ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, κ. Χρίστος Παπαδόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε τις διπλωματικές αρχές της Ελλάδας και η Διευθύντρια του Πάρκου Πολιτισμού κα Νερβάτ, παρουσία και του Γραμματέα του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου κ. Γιάννη Πολυγερινού που συνέβαλε στην επιτυχία της εκδήλωσης.

 

 

 

 

Παράλληλα με την απονομή των βραβείων, ακολούθησαν επίσης εργαστήρια με εκπαιδευτικά προγράμματα στον ίδιο χώρο ενώ αντίστοιχες εκδηλώσεις θα ακολουθήσουν σε σχολεία του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας, κατά την ολιγοήμερη παραμονή των δύο Ελληνίδων εκπροσώπων στην Χώρα του Νείλου.

 

 

 

Να σημειωθεί ότι σκοπός της 7ης BIENNALE παιδικής τέχνης, είναι να κτιστούν «γέφυρες αγάπης ανάμεσα στους λαούς του κόσμου, σεβόμενοι την ιδιαιτερότητα και την παράδοσή τους», όπως τονίζουν οι διοργανωτές, επισημαίνοντας ότι μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, παροτρύνουν «τα παιδιά να δημιουργήσουν έργα με θέμα τη μουσική (αφηρημένες ή συμβολικές εικόνες). Να καταγράψουν επάνω στο έργο τους, με τον εικαστικό τους λόγο, τον ενθουσιασμό της στιγμής, τα ακούσματα από μουσικές βγαλμένες μέσα από την παράδοση τους, αλλά και ήχους από μουσικά όργανα της πατρίδας τους. Μπορούν  ακόμη  να ζωγραφίσουν μουσικά όργανα και μουσικές στιγμές που έμειναν χαραγμένες στη μνήμη τους. Σημείο αναφοράς μπορεί να γίνει και το αύριο, εκεί όπου μόνο αυτά ανήκουν και να ζωγραφίσουν μουσικά όργανα της φαντασίας τους».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Μαρτίου 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads




Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης