Αίγυπτος: Ανασκαφές φέρνουν στο φως άγνωστες πληροφορίες – Ανακαλύφθηκαν νέες επιγραφές και νωπογραφίες


Νέες επιγραφές και νωπογραφίες ήρθαν στο φως στο Λούξορ της Αιγύπτου που απεικονίζουν μαζί τον φαραώ Αμένοφις Γ” με τον γιο του Αμένοφι Δ”.

 

Οι επιγραφές αποδεικνύουν ότι οι δύο φαραώ βασίλεψαν ταυτόχρονα στην Αίγυπτο.

 

Αρχαιολογική αποστολή Ισπανών και Αιγύπτιων αρχαιολόγων έφερε στο φως τις επιγραφές και τις νωπογραφίες, στα οποία εμφανίζονται τα ονόματα των δύο φαραώ «το ένα δίπλα στο άλλο», είπε ο υπουργός Αρχαιοτήτων Μοχάμεντ Ιμπραχίμ.

 

Η ανακάλυψη έγινε σε τάφο αξιωματούχου και είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αποδεικνύει ότι ο Αμένοφις Γ΄ και ο Αμένοφις Δ΄ -ο οποίος βασίλεψε με το όνομα Ακενατόν μετά τη θρησκευτική μεταρρύθμιση που υποκίνησε ο ίδιος- συμβασίλευαν, δεδομένου ότι (οι επιγραφές) χρονολογούνται από το πρώτο Χεμπ-Σεντ του Αμένοφι Γ΄.

 

Το Χεμπ-Σεντ ήταν μια θρησκευτική τελετή για τη συμπλήρωση 30 χρόνων ενός φαραώ στο θρόνο της Αιγύπτου.

 

Ο Ακενατόν, φαραώ της 18ης δυναστείας, κυβέρνησε την Αίγυπτο γύρω στο 1350 π.Χ. και επιχείρησε να εισάγει στη χώρα τον μονοθεϊσμό, με τη λατρεία του ηλιακού δίσκου Ατόν. Πρόσφατες εργαστηριακές αναλύσεις γενετικού υλικού έδειξαν ότι ήταν ο πατέρας του φαραώ Τουταγχαμών.

 

Τα λείψανα του φαραώ βρέθηκαν στην Κοιλάδα των Βασιλέων στο Λούξορ της Άνω Αιγύπτου. Αρχικά όμως ο Ακενατόν είχε ενταφιαστεί στη βασιλική νεκρόπολη της Αμάρνα, στα νότια του Καΐρου.

 

Αυτή είναι μία μόνο από τις σημαντικές ανακαλύψεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στην Αίγυπτο. Πριν από μερικές ημέρες ανακοινώθηκε ότι ανακαλύφθηκε ο τάφος άγνωστου φαραώ που βασίλευσε στην Αίγυπτο πριν από 3.600 χρόνια.

 

Συγκεκριμένα, αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια ανακάλυψαν τον τάφο ενός ξεχασμένου φαραώ, του φαραώ Σενεκμπάι. Εντοπίστηκαν, επίσης, τα λείψανα του φαραώ, ο οποίος φαίνεται πως είχε ύψος 1,85.

 

Η ανακάλυψη έγινε στον αρχαιολογικό χώρο της Αβύδου, στην επαρχία Σόχαγκ, στη νότια Αίγυπτο, ο οποίος φαίνεται πως ανταγωνίζεται την Κοιλάδα των Βασιλέων.

 

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται κοντά στον τάφο του Σενεκμπάι να υπάρχουν οι τάφοι άλλων 20 φαραώ.

 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος Φαραωνικών Αρχαιοτήτων Άλι ελ Άσφαρ, η μελέτη του τάφου δεν αποκλείεται να αποκαλύψει ότι οι Υξώς, ένας λαός σημιτικής καταγωγής που προερχόταν από την περιοχή της σημερινής Συρίας και είχε κατακτήσει την Αίγυπτο από τον 18ο αιώνα π.Χ., πιθανόν να μην κυριαρχούσαν σε όλη τη χώρα.

 

«Ο βασιλικός οίκος της Αβύδου, που ίσως ιδρύθηκε από τον Σενεκμπάι, είναι αιγυπτιακής καταγωγής και δεν ήταν υποταγμένος στους Υξώς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τη μούμια μιας γυναίκας, ηλικίας 2.000 ετών.

 

Η μούμια βρέθηκε στην περιοχή της Ντακαλέγια, σε απόσταση 100 χλμ. βόρεια του Καΐρου. Η γυναίκα είχε ενταφιαστεί μαζί με 180 αγαλματίδια, ανακοίνωσε το υπουργείο Αρχαιοτήτων.

 

Ο μεγάλος αριθμός των αγαλματιδίων υποδηλώνει ότι η γυναίκα ανήκε σε ανώτερη κοινωνική τάξη της αρχαίας Αιγύπτου.

 

Ο τάφος αυτός, πλάτους 7 και μήκους 10 μέτρων, περιείχε μια σαρκοφάγο πλάτους 70 εκατοστών και μήκους 1,77 μέτρου.

 

Πηγή: Το ΒΗΜΑ

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Νοεμβρίου 2022
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης