ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ στο ΝΕΟ ΦΩΣ Καΐρου: Όλη η έκθεση της Ειδικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Ελληνικής Βουλής για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό


Στην ιστορία του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού και στις ανάγκες που παρουσιάζει ο Ελληνισμός στην Χώρα του Νείλου, δίνει το βάρος του το Ελληνικό Κοινοβούλιο, στη σχετική έκθεση που κατ’ αποκλειστικότητα παρουσιάζει σήμερα το «ΝΕΟ ΦΩΣ», η εφημερίδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

 

Όπως γράφει το εβδομαδιαίο έντυπο της ΕΚΚ στο σημερινό πρώτο θέμα του, «την περασμένη Παρασκευή, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς παρουσίασε το τελικό κείμενο της Έκθεσης για τον Ελληνική Ομογένεια της Αιγύπτου, με εισηγήτρια την κα Έλενα Κουντουρά (των Ανεξάρτητων Ελλήνων).

 

Στην έκθεση αυτή, συμπεριλαμβάνονται πολύ σημαντικές προτάσεις, που σκοπό έχουν την ενίσχυση του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.

 

Συγκεκριμένα, η Ελληνική Βουλή προτείνει:

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

 

1. Η δημιουργία Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής, η οποία σε συνεργασία με τις Κοινότητες, το Πατριαρχείο και με τη βοήθεια των ελληνικών διπλωματικών αρχών θα συζητήσει και θα βοηθήσει στην εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης για τη μελλοντική διαφύλαξη της περιουσίας των Κοινοτήτων, στο πλαίσιο των υφισταμένων διακρατικών συμφωνιών και την εξέταση της θωράκισής τους, εφόσον κριθεί αναγκαίο και σκόπιμο.

 

2. Η επίσκεψη κλιμακίου της Επιτροπής στην Αίγυπτο για ευρύτερη συζήτηση με την Ομογένεια (όχι, όμως, με αφορμή εκδηλώσεις ή εθνικές επετείους) για τους τρόπους συντονισμού των δράσεων στήριξης των Κοινοτήτων.

 

3. Η συνεργασία της Επιτροπής με τα Υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών και τις Ελληνικές Κοινότητες Αιγύπτου για την από κοινού εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την εξασφάλιση των ελληνικών συμφερόντων στην Αίγυπτο.

 

4. Η συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των ελληνικών σχολείων της Αιγύπτου, με βάση τις προτάσεις που κατατέθηκαν, με όποια μορφή και αν επιλεγεί να λειτουργήσουν τα σχολεία αυτά.

 

5. Η ενδυνάμωση της πολιτιστικής μας παρουσίας στη χώρα αυτή, με τη διατήρηση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και, ειδικότερα, του Μουσείου (κατοικία) Κ.Π. Καβάφη.

 

6. Η συνεννόηση με τα Υπουργεία Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για τα θέματα βίας και τις επιπτώσεις τους, που ανέφεραν οι εκπρόσωποι του Ελληνισμού της Αιγύπτου.

 

ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

 

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, την Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013, συνεδρίασε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής, για τα θέματα της Ελληνικής Ομογένειας στην Αίγυπτο.

 

Στην Επιτροπή προσκλήθηκαν και παρέστησαν οι κ.κ. Στέφανος Ταμβάκης, Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας, Εδμόνδος Κασιμάτης, Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας, Χρήστος Καβαλής, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Δρ. Σπυρίδων Καμαλάκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνο-Αιγυπτιακής Φιλίας, καθώς και η κυρία Κρυστάλλω Τρίμη και ο κ. Κώστας Μιχαηλίδης, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, αντίστοιχα.

 

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

 

Η οργανωμένη ελληνική παροικία της Αιγύπτου μετράει 170 χρόνια ζωής, ενώ η ελληνική παρουσία χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ο Ελληνισμός από το 1843 άρχισε να οργανώνεται σε κοινότητες, συλλόγους, σωματεία σε όλες τις πόλεις της Αιγύπτου με εκατοντάδες, χιλιάδες μέλη. Σχολεία, γηροκομεία, νοσοκομεία, εφημερίδες είναι ορισμένες μόνο από τις δραστηριότητες του παροικιακού Ελληνισμού της Αιγύπτου.

 

Σήμερα, παρά το ολιγάριθμο της ελληνικής παρουσίας, συνεχίζεται η λειτουργία των αμιγώς ελληνικών σχολείων, γηροκομείων, του Ελληνικού Νοσοκομείου στο Κάιρο, η έκδοση, σε εβδομαδιαία βάση στο Κάιρο και σε μηνιαία βάση στην Αλεξάνδρεια, ελληνικών εφημερίδων και μια έντονη πολιτιστική και σωματειακή-συλλογική δράση.

 

Σημειώνεται ότι η νομική υπόσταση των Κοινοτήτων έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Σήμερα για τις Ελληνικές Κοινότητες του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας, υπάρχει νομικό κενό στην αναγνώριση από το Ελληνικό Κράτος. Από την αιγυπτιακή πλευρά, οι Κοινότητες είναι αναγνωρισμένες ως κοινωφελή σωματεία, τα οποία λειτουργούν στο πλαίσιο των νόμων της Αιγύπτου. Έχουν, όμως, ιδιαίτερα προτερήματα, που πηγάζουν από τη Συνθήκη του Μοντρέ, μια διμερή συμφωνία, μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου του 1949, τότε που καταργήθηκαν οι διομολογήσεις. Βάσει αυτής της Συνθήκης και των διευκρινιστικών επιστολών, μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο κρατών που αντηλλάγησαν, εάν ποτέ διαλυθούν οι Ελληνικές Κοινότητες, οι περιουσίες τους ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Συνεπώς, οι Ελληνικές Κοινότητες είναι διαχειριστές ελληνικής δημόσιας περιουσίας. Θα πρέπει να υπάρξει παρακολούθηση και σχεδιασμός στο θέμα αυτό, επειδή με τις καινούργιες αλλαγές που υπάρχουν, εάν η Αίγυπτος δεν σεβαστεί αυτές τις διμερείς συμφωνίες, αυτό το προτέρημα μπορεί να απεμποληθεί.

 

Οι Ελληνικές Κοινότητες της Αιγύπτου είναι οικονομικά αυτάρκεις και ανταποκρίνονται επάξια στον κοινωνικό και κοινωφελή τους ρόλο, ήτοι:

 

· Λειτουργία γηροκομείων.

 

· Προσφορά γευμάτων.

 

· Ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

 

· Μηνιαία κοινωνικά επιδόματα.

 

· Υποτροφίες στους νέους για σπουδές στην Αίγυπτο ή την Ελλάδα.

 

· Συντήρηση των ιερών ναών, που ανήκουν στην ιδιοκτησία τους.

 

· Ανακαίνιση και ανάδειξη των ιστορικών ταφικών μνημείων, κοινοτικών κοιμητηρίων.

 

· Καταγραφή, φωτογράφιση και ψηφιακή αρχειοθέτηση των εγγράφων της.

 

Υπάρχουν, επίσης, περίπου 121 ελληνικές μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις στην Αίγυπτο. Τα συνολικά επενδεδυμένα κεφάλαια είναι άνω των 800.000.000 €.

 

Το 1999, με οικονομική συνεισφορά επαναπατρισθέντων Ελλήνων της Αιγύπτου στην Ελλάδα, φιλοτεχνήθηκε ένα μεγαλοπρεπές άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μεταφέρθηκε με πλοίο του Ελληνικού Ναυτικού στην Αλεξάνδρεια και τοποθετήθηκε σε κεντρικότατο σημείο της πόλης. Επίσης, με τη συμβολή Ομογενών το όνομα της πόλης στην είσοδο αυτής, αναγράφεται στα ελληνικά και στα αραβικά μόνο.

 

Το Ελληνικό Νοσοκομείο του Καΐρου, έκλεισε τα εκατό χρόνια λειτουργίας του. Είναι το μόνο ελληνικό νοσοκομείο, το οποίο δεν ανήκει σε ιδιώτη εκτός Ελλάδος. Βρίσκεται σε οικόπεδο 14.000 τ.μ στο κέντρο του Καΐρου.

 

Η καταγραφή σε πρώτη φάση και κατόπιν εκμετάλλευσης των περιουσιακών μας στοιχείων, τόσο στην Αίγυπτο όσο και στην Ελλάδα, δημιουργεί το απαραίτητο χρηματικό αποθεματικό, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι τρέχουσες ανάγκες και να χρηματοδοτηθούν τα μελλοντικά προγράμματα που έχουμε σχεδιάσει. Σημειώνεται ότι τελευταία η Τουρκία έχει εισβάλει πολιτιστικά, πολιτικά και επιχειρηματικά στην Αίγυπτο.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

 

Στα ελληνικά εκπαιδευτήρια, τα παιδιά διατηρούν μέσα τους την ελληνική φλόγα, την ελληνική παιδεία. Βέβαια, η σύνθεση των παιδιών έχει πλέον αλλάξει. Υπάρχουν μικτοί γάμοι, το 65% του Δημοτικού είναι παιδιά από μικτούς γάμους. Η έλλειψη αποστολής εκπαιδευτικών από την Ελλάδα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα δήλωσαν οι καλεσμένοι. Κατανοούν ότι στην παρούσα φάση το Ελληνικό Κράτος δεν μπορεί να προσφέρει τα όσα προσέφερε. Θεωρείται αναγκαία, όμως, η ομαλή συνέχιση των σχολείων που είναι κοινός στόχος και για την Ελληνική Πολιτεία. Άλλωστε, όλα τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, πλην της μισθοδοσίας των αποσπασμένων από την Ελλάδα εκπαιδευτικών καλύπτονται πλήρως από τις ίδιες τις Ελληνικές Κοινότητες.

 

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος και προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες των ελληνικών σχολείων της Αιγύπτου σε εκπαιδευτικό προσωπικό, κατατέθηκαν οι εξής προτάσεις:

 

1. Όσο διαρκεί η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, αντί ο Κρατικός Προϋπολογισμός να καλύπτει 3 μισθούς για κάθε μία θέση εκπαιδευτικού (δηλαδή, μισθό αποσπασμένου εκπαιδευτικού στην Ελλάδα, επιμίσθιο εξωτερικού και μισθό του εκπαιδευτικού, που καλύπτει την οργανική θέση του αποσπασμένου), να υπάρχει η δυνατότητα συμπλήρωσης των αναγκών με Ομογενείς εκπαιδευτικούς, εφόσον υπάρχουν ή μη αποσπασμένους εκπαιδευτικούς (είτε από τους αναπληρωτές είτε μέσω ΑΣΕΠ ή όποιο άλλο τρόπο υποδείξει το αρμόδιο Υπουργείο) με την υποχρέωση της κάλυψης ενός μισθού, σύμφωνα με τα ισχύοντα στην Ελλάδα.

 

2. Να υπάρξει μια νομοθετική πρόνοια για τη διευκόλυνση των παιδιών της Ομογένειας, που επιθυμούν να εισαχθούν σε σχετικές με την εκπαίδευση σχολές, με την υποχρέωση να επιστρέφουν και να εργάζονται ως εκπαιδευτικοί στα ελληνικά σχολεία της Ομογένειας, χωρίς την καταβολή βέβαια επιμίσθιου.

 

3. Να τεθούν αξιοκρατικά και όχι κομματικά κριτήρια για τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έρχονται στην Αίγυπτο.

 

4. Έχει διαπιστωθεί, τα τελευταία δύο έτη, δυσλειτουργία στην ομαλή συνέχιση του Μουσείου (κατοικία) Κ.Π. Καβάφη, που υπάγεται στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και, ειδικότερα, στην καταβολή του ενοικίου προς τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

 

ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

 

Βασικός πυλώνας για τον Ελληνισμό της Αιγύπτου ήταν και παραμένει εδώ και δύο χιλιετίες το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, ως φάρος της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Στηρίζει την παροικία, συνεργάζεται αρμονικά με τις Kοινότητες και τα σωματεία μας και επιτελεί, πέρα από το θρησκευτικό, ένα τεράστιο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο.

 

Υπάρχουν 25 Μητροπόλεις στις μεγαλύτερες πόλεις της Αφρικής, όπου κυματίζει σε κάθε εκκλησία η ελληνική σημαία. Σε κάθε χωριό της Αφρικής, διδάσκονται τόσο οι Αφρικανοί όσο και οι Έλληνες την ελληνική γλώσσα και δίνεται ένας συνεχής αγώνας για την προσφορά ανθρωπιστικής και πάσης φύσεως βοήθειας για όσους την έχουν ανάγκη.

 

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΒΙΑΣ – ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

 

Αναφέρθηκε, από όλους συνολικά τους ομιλητές, ότι αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι ο Ελληνισμός της Αιγύπτου ζει σε μια αραβική μουσουλμανική χώρα και παρά το γεγονός ότι αριθμητικά είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες των δύο τελευταίων τουλάχιστον αιώνων, όμως, δεν έχουν αισθανθεί ρατσιστική συμπεριφορά ή χλευασμό για την καταγωγή τους ή τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις στις γειτονιές και στις πόλεις που ζουν. Ακόμα και μετά την επικράτηση ισλαμιστικών κομμάτων, οι Έλληνες μπορούν να διαβιούν ελεύθερα, να ασκούν δημόσια τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, όπως περιφορά Επιταφίου, Ανάσταση, εβδομαδιαίες λειτουργίες στις ελληνικές εκκλησίες κ.λπ. και να συμμετέχουν σε εθνικές εορτές με παρελάσεις μαθητών, ανεμπόδιστη λειτουργία όλων των Κοινοτήτων και οργανώσεων της Ομογένειας και πολλά άλλα.

 

Οι εγκληματικές ενέργειες, μεμονωμένες ή συλλογικές, εναντίον των Αιγυπτίων στην Ελλάδα έχουν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στον Ελληνισμό στην Αίγυπτο και, γι’ αυτό το λόγο, παρακάλεσαν τα μέλη της Επιτροπής, όπως μεταφέρουν το μήνυμα αυτό μαζί με τις ανησυχίες και την αγωνία τους προς τον ελληνικό λαό.

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

 

Σκοπός του Συνδέσμου Ελληνο-Αιγυπτιακής Φιλίας είναι: Να καταστήσει κοινωνούς τους σύγχρονους Έλληνες και τους σύγχρονους Αιγυπτιώτες, για τη σπουδαιότητα της ελληνο-αιγυπτιακής φιλίας, με τη διοργάνωση ημερίδων, συνεδρίων, εκδόσεων, επισκέψεων, συναντήσεων, εκθέσεων και λοιπών δράσεων.

 

Έχει συμβάλει στην ανέγερση μνημείων στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και στην πόλη. Στηρίζει, επίσης, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στο έργο του, να μεταλαμπαδεύει όχι μόνο το φως της Ορθοδοξίας, αλλά και του Ελληνισμού σε όλη την Αφρική.

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων σήμερα εκπροσωπεί 4.000 μέλη και περίπου 150.000 Αιγυπτιώτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ο Σύνδεσμος ιδρύθηκε το 1933. Έχει κυρίως δράση στους τομείς της κοινωνικής αλληλεγγύης, στους έχοντες ανάγκη, με υποτροφίες σε νέους, πολιτιστική δράση και προβολή της ιστορίας και της παρακαταθήκης των προγόνων του Ελληνισμού της Αιγύπτου. Υπάρχει συνεργασία με το μορφωτικό κέντρο της Αιγυπτιακής Πρεσβείας στην Αθήνα.

 

Ένα θέμα που απασχολεί τους Αιγυπτιώτες, εδώ, στην Ελλάδα, είναι και ο Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος των Αιγυπτιωτών, ο οποίος βρίσκεται στον Άγιο Κοσμά. Ζητάμε τη διατήρησή του στο ίδιο σημείο ή σε περίπτωση απαραίτητης μεταφοράς, τη μεταστέγασή του σε παραλία με άμεση πρόσβαση στη θάλασσα, για να εξυπηρετείται ο Ναυταθλητισμός, που είναι και κύριος σκοπός του σωματείου.

One response to “ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ στο ΝΕΟ ΦΩΣ Καΐρου: Όλη η έκθεση της Ειδικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Ελληνικής Βουλής για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό”

  1. Ζενιώδης Παντελής says:

    Καλά και ωραία είναι τα όσα παρουσιάζονται αλλα μήπως θα πρέπει να προσθέσετε και να τεθεί επιτακτικά η επαναφορά του ευεργετικού νόμου για τις συντάξεις των Αιγυπτιωτών τον οποίο άκριτα (και γιατί άραγε ??? μάλλον δεν είχε άλλη δουλειά να κάνει)κατάργησε ο τότε υπουργος της ΝΔ καθηγητής συντ.δικαίου Παυλόπουλος και δυστυχώς οι κοινότητες απεδέχθησαν!!!!Μήπως μέσα στον ορυμαγδό των καταστάσεων που επικρατούν γύρω μας και την απαξίωση των συντάξεων μπορέσουν κάποιοι να επωφεληθούν και «αγοράσουν» περισσότερα ένσημα να αυξήσουν τα ψίχουλα που παίρνουν η να συμπληρώσουν και να βγούν γρηγορότερα η και να μπορέσουν να θεμελειώσουν δικαίωμα .Στο κάτω κάτω και τα πληρώνομε αλλα και τα υπηρετήσαμε αλλα και συνεχίζουν οι Κοινότητες μας να τα υπηρετούν δεν μας τα χαρίζουν.Οι Αιγυπτιώτες συνεχίζουν να πολεμάνε κάτω και να προσφέρουν.Ας μην ξεχνάμε και τη ΑΟΖ που επίκειται με την Αίγυπτο και η μαμα Ελλάδα και πάλι θα χρειαστεί τους Αιγυπτιώτες!!!!!!!!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης