Αργά αλλά σταθερά, ο αιγυπτιακός τουρισμός προσπαθεί να ξανασταθεί στα πόδια του


Παλαιότερα, πριν από τις πρόσφατες Αιγυπτιακές Επαναστάσεις του 2011 και του 2013, που πράγματι άνοιξαν νέους ορίζοντες στην Αίγυπτο, ο τουρισμός στην Χώρα του Νείλου κατά το μήνα Οκτώβριο ήταν ήδη στα υψηλότερα επίπεδά του. Το Κάιρο ήταν γεμάτο από τουρίστες και στην Ερυθρά Θάλασσα ξεκίναγε η περίοδος υψηλής επισκεψιμότητας, που κορυφωνόταν (όπως κάθε χρόνο) τα Χριστούγεννα και το εκάστοτε νέο έτος.

 

Σήμερα, με γνωστά όλα τα γεγονότα του καλοκαιριού, αλλά και των προηγούμενων δύο ετών, οι τουρίστες στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα είναι ελάχιστοι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Παλιά, σε κάθε κεντρικό δρόμο του Καΐρου έβλεπες τουρίστες από κάθε γωνιά του πλανήτη να επισκέπτονται τις Πυραμίδες, τον Νείλο, το περίφημο Αρχαιολογικό Μουσείο με τον θησαυρό του Τουταγχαμών, τα αξιοθέατα της πολύβουης πρωτεύουσας, να περπατάνε τους πολυσύχναστους δρόμους, την αγορά του Χαν Χαλίλι, την Σιταντέλα, κρατώντας – χαρακτηριστικό αυτό – έναν χάρτη που να οδηγεί τα βήματά τους, γευόμενοι πάντοτε την γνωστή φιλοξενία των ντόπιων.

 

Σήμερα, η εικόνα αυτή έχει αλλάξει άρδην. Βεβαίως, κάποιοι τουρίστες έχουν πάλι αρχίσει να έρχονται και στο Κάιρο (είναι εμφανές αυτό) και πολύ περισσότερο επανέρχονται πλέον στα διάσημα θέρετρα της πανέμορφης Ερυθράς Θάλασσας, την Χουργκάντα και το Σαρμ Ελ Σέιχ (και άλλα θέρετρα) που αποτελούν διαχρονικά από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στον κόσμο.

 

Ωστόσο, όπως γράφει σε αναλυτικό ρεπορτάζ της η «Αλ Αχράμ», οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα περάσουν χρόνια για να επανακάμψει πλήρως ο τουρισμός στην Αίγυπτο. Τα πρώτα θετικά αποτελεσματα ωφείλονται και στις σημαντικές προσπάθειες των αιγυπτιακών αρχών αλλά και στις φιλότιμες πρωτοβουλίες των Ξεναγών, όπου υπάρχει και η ελληνική παρουσία με επικεφαλής τον καϊρινό διπλωματούχο ξεναγό Γιώργο Ρεκτσίνη. Ευτυχώς, μέχρι τώρα υπήρξαν πολλές χώρες που αναίρεσαν τις ταξιδιωτικές τους οδηγίες, όπως έχουμε γράψει κατά καιρούς και στο pyramisnews.gr 

 

Παρόλ’ αυτά, ο τουριστικός τομέας, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της αιγυπτιακής οικονομίας, ακόμη υποφέρει, αφήνοντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένους σε όλη την χώρα. Τις επιπτώσεις αισθάνθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα, από τους απλούς σερβιτόρους, μέχρι τους ξεναγούς, τους καταστηματάρχες, τις επιχειρήσεις, τα μεγάλα τουριστικά πρακτορεία, που όλοι τους εξαρτώνται από τον τουρισμό.

 

Σύμφωνα με την «Αλ Αχράμ» που επικαλείται τον λονδρέζικο Οργανισμό Capital Economics, οι αναλυτές υπολογίζουν τις πώλειες του αιγυπτιακού τουρισμού από 250 σε 650 εκατομμύρια δολάρια το μήνα.

 

Πάντως, οι ειδικοί του τουρισμού στην Αίγυπτο ελπίζουν σε μία μεγάλη ανόρθωση από τον επόμενο χρόνο, τουλάχιστον σύμφωνα με τους εκτιμητές.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης