Βιβλίο συλλυπητηρίων ανοίγει αύριο η Κυπριακή Πρεσβεία στην Κάιρο, για το θάνατο του πρώην Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη


Συγκλονισμένος παραμένει ο Κυπριακός Ελληνισμός, στην Μεγαλόνησο, την Ελλάδα αλλά και όλη την ομογένεια, σε όλον τον κόσμο, από τον θάνατο του πρώην Κυπρίου Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη, που έφυγε για πάντα στις 15 Νοεμβρίου, σε ηλικία 95 ετών..

 

Το νέο της απώλειας μίας από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της Μεγαλονήσου, του ευπατρίδη Προέδρου που αγωνίστηκε για μία ελεύθεσρη και αδούλωτη Κύπρο, έχει προκαλέσει θλίψη και στον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και φυσικά την Κυπριακή Αδελφότητα.

 

Η Κυπριακή Πρεσβεία θα ανοίξει αύριο Δευτέρα 18 Νοεμβρίου βιβλίο συλλυπητηρίων στο οίκημά της, στη διεύθυνση 17 El Amir Omar Tousson St, Mohandessin, από τις 10:00 μέχρι τις 14:00.

 

ΕΦΥΓΕ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ

 

Ο Γλαύκος Κληρίδης έφυγε από τη ζωή στις 18.20 της περασμένης Παρασκευής, 15 Νοεμβρίου. Ήταν ανήμερα της 30ης επετείου ανακήρυξης του ψευδοκράτους, όταν λύγισε η καρδιά του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Το βράδυ της Πέμπτης, ο ίδιος είπε σε δικούς του ανθρώπους: «Ξέρω ότι τελειώνω και όταν πέσω σε καταστολή δεν θέλω να με τοποθετήσετε στον αναπνευστήρα». Προηγουμένως ο προσωπικός ιατρός του, Ιωσήφ Κάσιος είχε δηλώσει σε ΜΜΕ ότι «η φύση έχει φθάσει στο τέλος της. Είναι 95 χρονών και έχουμε φθάσει το τέλος, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα».

 

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Συγκλονισμένος και με δάκρυα στα μάτια ο Πρόεδρος  της Δημοκρατίας, εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη. «Είναι αδύνατον να συνειδητοποιήσω ότι ο Γλαύκος Κληρίδης δεν είναι πια μαζί μας», είπε.

 

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ

 

Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 24 Απριλίου 1919. ΄Ηταν ο μεγαλύτερος γιος του διαπρεπούς δικηγόρου Γιάννη Κληρίδη QC., C.B.E.. Συμπλήρωσε τις σπουδές του στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και στην Αγγλία.

 

Κατά την έναρξη του Β” Παγκόσμιου Πολέμου κατατάγηκε, το 1939, στη Βρετανική Βασιλική Αεροπορία. Το 1942, το αεροπλάνο του καταρρίφθηκε στη Γερμανία και ο ίδιος συνελήφθη αιχμάλωτος. Στην αιχμαλωσία παρέμεινε μέχρι το τέλος του πολέμου. Οι πολεμικές υπηρεσίες του κρίθηκαν ως εξαίρετες και διακεκριμένες. Με Βασιλικό Διάταγμα το όνομά του δημοσιεύθηκε στο «London Gazette» διότι αναφέρθηκε σε πολεμικό ανακοινωθέν για μια εξαίρετη υπηρεσία.

 

Σπούδασε νομικά στο «Kings College» του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και πήρε τον τίτλο L.L.B. τo 1948. Το 1951 αναγορεύθηκε Barrister-at-Law στο Gray’s Ιnn. Από το 1951 μέχρι το 1960 άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στην Κύπρο.

 

Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 υπηρέτησε στην Ε.Ο.Κ.Α. με το ψευδώνυμο «Υπερείδης» και υπεράσπισε πολλούς αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α., που είχαν συλληφθεί από τους Άγγλους. Επίσης, ετοίμασε φάκελο για πολλές περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Άγγλους, τις οποίες παρουσίασε η Ελληνική Κυβέρνηση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

 

Πήρε μέρος στη Διάσκεψη του Λονδίνου το 1959 και κατά τη μεταβατική περίοδο, μεταξύ αποικιακής διακυβέρνησης και ανεξαρτησίας (1959-1960), διατέλεσε Υπουργός Δικαιοσύνης. Την ίδια περίοδο διατέλεσε αρχηγός της Ελληνικής Κυπριακής Αντιπροσωπείας στη Μικτή Επιτροπή για το Σύνταγμα. Τον Ιούλιο του 1960 εξελέγη μέλος και στη συνέχεια Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι τον Ιούλιο του 1976.

 

Σε πολλές περιπτώσεις εξετέλεσε καθήκοντα Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αναπληρωτής του Προέδρου της Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου κατά τις απουσίες του στο εξωτερικό. Ανέλαβε την αρχηγία της Ελληνικής Κυπριακής Αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη του Λονδίνου, που συγκλήθηκε τον Ιανουάριο του 1964 για να μελετήσει το Κυπριακό πρόβλημα.

 

Στις 23 Ιουλίου 1974, υπό τραγικές για την Κύπρο συνθήκες, λόγω του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ανέλαβε προσωρινά καθήκοντα Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Συντάγματος. Τα καθήκοντα αυτά τα άσκησε μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου 1974, ημέρα κατά την οποία επανήλθε στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο οποίος, ως γνωστό, είχε εξαναγκασθεί από το πραξικόπημα να την εγκαταλείψει στις 16 Ιουλίου 1974. Τόσο ο ίδιος ο Πρόεδρος Μακάριος, όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων ευχαρίστησαν δημόσια τον Γλαύκο Κληρίδη για το έργο που επιτέλεσε κατά την περίοδο αυτή.

 

Το Φεβρουάριο του 1969 ίδρυσε το Ενιαίο Κόμμα. Το Μάιο του 1976 ίδρυσε το Δημοκρατικό Συναγερμό από επίλεκτα μέλη του Ενιαίου Κόμματος, της Προοδευτικής Παράταξης και του Δημοκρατικού Εθνικού Κόμματος.

 

Το 1968 ο Γλαύκος Κληρίδης ορίσθηκε εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες. Από αυτή τη θέση διεξήγαγε συνομιλίες με τον κ. Ντενκτάς μέχρι τον Απρίλιο του 1976.

 

Κατά τις συζητήσεις του Κυπριακού προβλήματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Γλαύκος Κληρίδης εκπροσώπησε την Κύπρο αρκετές φορές.

 

Διατέλεσε Πρόεδρος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού από το 1961 μέχρι το 1963 και σε αναγνώριση των εξαίρετων υπηρεσιών του, του απονεμήθηκε τιμητική διάκριση και ανακηρύχθηκε ισόβιο μέλος.

 

Με την έγκριση της Αυτού Αγιότητας του Πάπα Ιωάννη του 23ου τού απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο της Τάξης του Αγίου Τάφου ως αναγνώριση των υπηρεσιών που είχε προσφέρει και της κατανόησης που είχε δείξει ως Αρχηγός της Ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας στη Μικτή Επιτροπή για το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη θρησκευτική μειονότητα των Ρωμαιοκαθολικών (Λατίνων) της Κύπρου.

 

Κατά τις Βουλευτικές εκλογές του 1981, 1985 και 1991, επικεφαλής του Συνδυασμού του Δημοκρατικού Συναγερμού, εξελέγη Βουλευτής Λευκωσίας. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ως Πρόεδρος του κόμματος, ηγήθηκε της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού μέχρι της εκλογής του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 14 Φεβρουαρίου 1993.

 

Μετά την εκλογή του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας τού απονεμήθηκαν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή τα Διάσημα του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος.

 

Ο Γλαύκος Κληρίδης επανεξελέγη Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 15 Φεβρουαρίου 1998.

 

Δημοσίευσε το βιβλίο «Η Κατάθεση μου» σε τέσσερις τόμους, καθώς και το βιβλίο «Ντοκουμέντα μιας Εποχής 1993 – 2003».

 

Ήταν νυμφευμένος  με τη Λίλα-Ειρήνη και έχει μια κόρη, την Καίτη Κληρίδου, η οποία είναι μέλος του πολιτικού γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού και διατέλεσε για χρόνια Βουλευτής.

Τα σχόλια είναι κλειστά.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Οκτωβρίου 2022
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης