Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών στον, ελληνικής καταγωγής, Αλεξανδρινό αρχιτέκτονα Μοχάμεντ Φουάντ Άουαντ


Σημαντική ήταν η διάκριση που παρέλαβε ο γνωστός στον Ελληνισμό της Αλεξάνδρειας, ο κορυφαίος Αιγύπτιος αρχιτέκτονας Μοχάμεντ Φουάντ Άουαντ, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την γιαγιά του από την Ελλάδα, και ο οποίος έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην αναβάθμιση και ανακαίνιση ελληνικών κτισμάτων στην πανέμρφη πόλη του Μ. Αλεξάνδρου.

 

Ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας κ. Άουαντ τιμήθηκε με το «βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως για τις εξαιρετικές υπηρεσίες του υπέρ της διατηρήσεως και αναδείξεως της ιστορικής και αρχιτεκτονικής παρακαταθήκης του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην Αίγυπτο» (κατηγορία των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών).

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΦΟΥΑΝΤ ΑΟΥΑΝΤ

 

Ο Μοχάμεντ Αγουάντ είναι αρχιτέκτονας, ιστορικός της αρχιτεκτονικής και καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας και πρώην διευθυντής του Κέντρου Αλεξανδρινών και Μεσογειακών Ερευνών της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας. Μανιώδης αναγνώστης και συλλέκτης κόμικ αλλά και αναμνηστικών της Αλεξάνδρειας εξέθεσε ένα μέρος της μεγάλης συλλογής του από βιβλία, γκραβούρες, χάρτες, παλιές φωτογραφίες της πόλης και μια σπάνια πρώτη έκδοση του βιβλίου Alexandria: A History and A Guide (1922) του Ε. Φ. Φόρστερ στη Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας υπό τον διπλό τίτλο «Εντυπώσεις της Αλεξάνδρειας» και «Κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια».

 

Έχει μελετήσει συστηματικά τον αντίκτυπο των οικονομικών αλλαγών στον τομέα των οικοδομών μεταξύ 1925 και 1985, την αυξανόμενη εκδυτικοποίηση της πόλης εξαιτίας της παρουσίας στην πόλη των ευρωπαϊκών κοινοτήτων και της βρετανικής κατοχής και τη διόγκωση του κέντρου της κατά τα δυτικά πρότυπα. Έχει ιδρύσει επίσης έναν Μη Κυβερνητικό Οργανισμό που αποσκοπεί στην καταγραφή και την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Αλεξάνδρειας. Αυτές τις μέρες ο ΜΚΟ δίνει αγώνα για να μην κατεδαφιστεί το σπίτι που ενέπνευσε στον βρετανό μυθιστοριογράφο Λόρενς Ντάρελ την περίφημη τετραλογία του Αλεξανδρινού κουαρτέτου. Η ομιλία του Μοχάμεντ Αγουάντ προβλέπεται λοιπόν πολύ ενδιαφέρουσα. Θα γίνει στην αγγλική γλώσσα.

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΓΚΑ

 

Στην απονομή των βραβείων του κορυφαίου πνευματικού οργάνου της Ελλάδας, για το 2013, συγκαταλέγεται και το σπουδαίο ιεραποστολικό έργο της δραστήριας Επισκοπής, που προσφέρει τον χριστιανισμό, την ορθοδοξία, την Ελλάδα, μα πάνω από όλα την αγάπη και την στήριξη των εμπερίστατων λαών της Αφρικής.

 

Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

 

Να σημειωθεί ότι στις 20 Δεκεμβρίου 2013, στην ετήσια πανηγυρική συνεδρία της που πραγματοποιήθηκε στη λαμπρή αίθουσα τελετών του μεγάρου Χάνσεν, η συνεδρία ξεκίνησε με ομιλία του Πρόεδρου της Ακαδημίας Αθηνών Σπύρου Ευαγγελάτου, με θέμα: «Η Ζωή του Γαλιλαίου του Μπρεχτ και η ευθύνη του επιστήμονα απέναντι στην αλήθεια». Στη συνέχεια απονεμήθηκαν τα φετινά βραβεία.

 

Τιμήθηκαν, μεταξύ άλλων, για το σύνολο του έργου τους οι ποιητές, Μάνος Ελευθερίου και Θανάσης Χατζόπουλος, ο δοκιμιογράφος Νάσος Βαγενάς, οι πεζογράφοι Σωτήρης Δημητρίου και Αμάντα Μιχαλοπούλου για συλλογές διηγημάτων τους και η δοκιμιογράφος Μαρία Δεληβοριά για τη μελέτη της για τη «Γυναίκα της Ζάκυθος» του Σολωμού. Επίσης βραβεύτηκαν ο ιστορικός Γεώργιος Τόλιας, ο φιλόλογος Κυριάκος Τσαντσάνογλου, ο αλεξανδρινός αρχιτέκτονας Mohamed Fouad Awad, για τις υπηρεσίες του στη διατήρηση και ανάδειξη της ιστορικής και αρχιτεκτονικής παρακαταθήκης του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην Αίγυπτο, η Ιεραποστολή Kolwezi της Επισκοπής Κατάγκα του Κονγκό για τη μακροχρόνια φιλανθρωπική και κοινωνική της δράση, η Δημόσια Βιβλιοθήκη Κέρκυρας για τη μακρόχρονη, πολυδιάστατη και πολύτιμη προσφορά της ως εστία πολιτισμού που προάγει την επιστημονική έρευνα και την πνευματική δημιουργία στα Επτάνησα και την Ελλάδα, το Σωματείο «Σύλλογος οι φίλοι της Μουσικής», για την πολυετή και εξέχουσα προσφορά του στο χώρο του πολιτισμού, των τεχνών, της παιδείας και ιδίως της μουσικής, το Βιβλιολογικό Εργαστήρι «Φίλιππος Ηλιού» για το εθνικής σημασίας έργο της σύνταξης της Ελληνικής Βιβλιογραφίας του 19ου αιώνα (46.500 εγγραφές) που βρίσκεται αναρτημένο στον διαδικτυακό τόπο του Μουσείου Μπενάκη, και ο 15χρονος Τηλέμαχος Τσιμηρίκας ο οποίος κάηκε στην προσπάθειά του να διασώσει από πυρκαγιά τα δύο μικρότερα αδέλφια του.

 

Ο Γενικός Γραμματεύς της Ακαδημίας Αθηνών Βασίλειος Πετράκος παρουσίασε το έργο της Ακαδημίας το 2013, το προγραμματισμό για το επόμενο έτος και αναφερόμενος στη Ελλάδα του σήμερα μεταξύ άλλων τόνισε: «Ζούμε τέσσερα χρόνια οπισθοδρόμησης παρακμής και κοινωνικής φθοράς. Οι νέοι μας επιστήμονες, οι άνθρωποι της τέχνης, εκείνοι που αποτελούν πνευματικό και δημιουργικό αίμα του λαού φεύγουν για πάντα, μας εγκαταλείπουν και προσφέρουν το ταλέντο τους σε ξένους, ακόμη και εχθρούς μας, γιατί εδώ δεν έχουμε τη δυνατότητα εξαιτίας μιας αποτυχημένης και ετεροβαρούς οικονομικής ένωσης, να εργαστούν και να δημιουργήσουν. Και όσοι από τους νέους μένουν υφίστανται τις συνέπειες των ενεργειών αστόχαστων ανθρώπων που δεν έμαθαν ποτέ ότι το 1821, το 1912-13, το 1940, το 1944, έγιναν από Έλληνες που αψήφησαν τον εχθρό και τον νίκησαν. Δεν έζησαν σαν υπηρέτες πλουσίων, αλλά πολέμησαν και ένοιωθαν νικητές και στην κατοχή. Τέσσερα χρόνια ήττας και ταπείνωσης που ζούμε έπρεπε να είναι τέσσερα χρόνια πολέμου δικού μας. Θα ήμασταν πληγωμένοι αλλά ελεύθεροι να προχωρήσουμε προς την αναδημιουργία που ήδη μας έχει εγκαταλείψει μαζί με τα παιδιά μας».

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης