Δυναμική η συμμετοχή του αιγυπτιώτικου τύπου στην έκθεση για τα ομογενειακά Μ.Μ.Ε. που εγκαινιάστηκε στην Θεσσαλονίκη


Με την δυναμική παρουσία των αιγυπτιώτικων εντύπων, που ακόμη και σήμερα λαμβάνουν ξεχωριστή θέση στον ομογενειακό τύπο σε όλον τον Απόδημο Ελληνισμό, έγιναν στις 30 Οκτωβρίου τα εγκαίνια «Έκθεσης εντύπων Ελλήνων του εξωτερικού», στο ισόγειο του κτιρίου της κεντρικής βιβλιοθήκης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

«Πρέπει να δείξουμε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους απόδημους, πολλοί από τους οποίους είναι απογοητευμένοι από την αδιαφορία που τους δείχνει η Ελλάδα» ανέφερε ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. Ιωάννης Τουλουμάκος, με αφορμή την πολύ σημαντική αυτή πρωτοβουλία, που αναδεικνύει μία ξεχωριστή σελίδα στις δράσεις της ομογένειας, όπου γης.

 

Η έκθεση περιλαμβάνει δημοσιεύσεις Ελλήνων αποδήμων από την κυκλοφορία εφημερίδων και περιοδικών αλλά και από εκδόσεις λογοτεχνικών και επιστημονικών βιβλίων από την Αίγυπτο, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, τη Νότιο Αμερική, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νότιο Αφρική, τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει τη δημιουργία των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι ελάχιστα γνωστή στην Ελλάδα. «Αν στο παρελθόν η γνώση αυτής της δημιουργίας στο σύνολό της ήταν εθνική υποχρέωση, στη σημερινή κρίσιμη περίσταση, που η χώρα χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε στην πρόσφατη ιστορία της τη συμπαράσταση των αποδήμων, αποτελεί επιτακτική εθνική ανάγκη» υποστηρίζουν οι διοργανωτές.

 

Όπως εξήγησε ο κ.Τουλουμάκος, τα έντυπα συνέλεξε τα τελευταία 3 χρόνια, με τη βοήθεια υπαλλήλων του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού οι οποίοι επικοινώνησαν με συλλόγους αποδήμων ζητώντας το σχετικό υλικό, δηλαδή ομογενειακές εφημερίδες και περιοδικά καθώς και αυτόνομες εκδόσεις Ελλήνων.

«Από την μελέτη των εντύπων, διαπιστώνουμε ότι πολλοί τρέφουν νοσταλγία για την Ελλάδα, άλλοι είναι απογοητευμένοι και άλλοι αδιάφοροι» τόνισε ο κ.Τουλουμάκος ο οποίος στοχεύει και στη δημιουργία ενός αυτόνομου τμήματος με έντυπα Ελλήνων του εξωτερικού στην κεντρική βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Η έκθεση εντύπων διοργανώνεται από την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία, μέλη της οποίας είναι καθηγητές όλων των Σχολών του Α.Π.Θ. και το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΤΟ ΝΕΟ ΦΩΣ ΚΑΪΡΟΥ

Αρχείο Ειδήσεων

Ιανουαρίου 2022
M T W T F S S
« Dec    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Widget

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τις αιγυπτιώτικες επιχειρήσεις όπου γης