Δύο νέα Μουσεία λαμπρύνουν την έδρα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, στην Αλεξάνδρεια (ΦΩΤΟ και ρεπορτάζ από το ΝΕΟ ΦΩΣ Καΐρου)


Ανεξάντλητες πηγές γνώσεως, μνήμης και σεβασμού της ιστορίας μας και της ελληνορθόδοξης δισχιλιετούς μας παράδοσης, αποτελούν τα δύο νέα Μουσεία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, που τιμούν πλέον με την παρουσία τους και τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό.

 

ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

 

Το Πατριαρχικό Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζεται στις υπόγειες Ελληνορρωμαϊκές υδατοδεξαμενές που τυχαία ανακαλύφθηκαν προ δεκαετίας κατά τις εργασίες ανακαινίσεως του Πατριαρχικού Οίκου. Η μουσειακή διαμόρφωση του χώρου, που από μόνος του αποτελεί μνημείο αρχιτεκτονικής, χρηματοδοτήθηκε ευγενώς από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Περιλαμβάνει εκθέματα φαραωνικών, ελληνιστικών, ρωμαϊκών και ισλαμικών χρόνων, από την Αλεξάνδρεια αλλά και από άλλες περιοχές της Αιγύπτου, ανιχνεύοντας το διαχρονικό στίγμα ανθρώπων και πολιτισμών στη χώρα του Νείλου.

 

mouseio alex 02

 

Ξεχωρίζουν οι ταφικές μάσκες του Νέου Βασιλείου (2η χιλιετία π.Χ.), οι Πτολεμαϊκές κεφαλές και οι ταφικές υδρίες τύπου Χάδρας (3ος αι. π.Χ.), τα περίτεχνα βυζαντινά κιονόκρανα, τα ισλαμικά εφυαλωμένα αγγεία και η συλλογή νομισμάτων.

 

ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΣΚΕΥΟΦΥΛΑΚΙΟ

 

Το Πατριαρχικό Σκευοφυλακείο στεγάζεται στον πρώτο όροφο της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης, ο οποίος διαμορφώθηκε μουσειακά χάρη στην ευγενική χορηγία του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ). Από την αρχική διαμόρφωση διατηρήθηκε μόνο η αίθουσα των χειρογράφων κωδίκων, την οποία για να προσεγγίσει ο επισκέπτης διέρχεται πλέον μέσα από την έκθεση των εκκλησιαστικών κειμηλίων που διαγράφουν την μαρτυρία και διακονία του Θρόνου του Αγίου Μάρκου, συχνά σε πείσμα καιρών χαλεπών.

 

mouseio alex 04

 

Ξεχωρίζουν ο παλαιολόγειος Επιτάφιος, εικόνες της Κρητικής Σχολής, αλλά και ρωσικής τεχνοτροπίας, ευαγγέλια και λειτουργικά σκεύη, αρχιερατικά ενδύματα, εγκόλπια, μίτρες, τιάρες και ποιμαντορικές ράβδοι Πατριαρχών Αλεξανδρείας, αυτόγραφα και προσωπικά αντικείμενα των Πατριαρχών Σωφρονίου και Μελετίου Μεταξάκη.

 

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

 

Με αφορμή τα εγκαίνια των μουσειακών χώρων της Πατριαρχικής Έδρας, η ΑΘΜ, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄, εξέφρασε την μεγάλη του ικανοποίηση και δήλωσε χαρακτηριστικά:

 

«Ό,τι κάνουμε για τους εαυτούς μας, πεθαίνει μαζί με μας. Ό,τι κάνουμε για τους άλλους και τον κόσμο, παραμένει αθάνατο. Κοινός παρανομαστής της προσπάθειάς μας, όπως αυτή αποτυπώνεται στα δύο Μουσεία μας, δεν είναι παρά η διατήρηση στο χρόνο και η συστηματική προβολή της πλούσιας παρακαταθήκης του Πατριαρχείου μας. Στόχος μας είναι να αντιληφθεί ο ευσεβής προσκυνητής ότι το Πατριαρχείο μας αποτελεί την κιβωτό της ελληνορθόδοξης παράδοσης στην Αίγυπτο. Παράλληλος στόχος είναι να συνειδητοποιήσει ο φιλόμουσος επισκέπτης ότι το Πατριαρχείο μας είναι και δυναμικός φορέας πολιτισμού, εντάσσοντας στον χάρτη της Αλεξάνδρειας δύο υψηλής αισθητικής μουσειακούς χώρους ιστορίας και μνήμης».

 

mouseio alex 01

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης