Ελλάδα-Αίγυπτος μαζί στην «χρυσή» οθόνη, μέσα από τα μάτια της καϊρινής δημοσιογράφου Μαρίας Αδαμαντίδου, 21 Οκτωβρίου, στο ΣΑΕ στην Αθήνα


Ελλάδα-Αίγυπτος μαζί στην «χρυσή» οθόνη, μέσα από την λαμπερή ομιλία της καϊρινής δημοσιογράφου Μαρίας Αδαμαντίδου, που με επιτυχία παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, στον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων (ΣΑΕ) στην Αθήνα, με θέμα τις ομοιότητες του αιγυπτιακού και του ελληνικού κινηματογράφου στα χρόνια της ακμής τους, δηλαδή στις δεκαετίες 1950-1960.

 

adamadidou 03

 

Τρανταχτά ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου όπως η Τζένη Καρέζη, ο Σταυρίδης, ο Αλεξανδράκης και ο Φούντας παρέλασαν στην οθόνη του Συνδέσμου μαζί με τους Φάτεν Χαμαμα, Shadia, Χέντ Ρόστομ, Αχμαντ Ράμζι, Ναγκίμπ ελ Ριχάνι και πολλούς άλλους σε αποσπάσματα από ταινίες με φανερές ομοιότητες στη συμπεριφορά και στην κουλτούρα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η παρουσίαση συμπληρωνόταν με ιστορικά στοιχεία, εικόνες από αφίσες, κινηματογράφους κ. ά.

Η Μαρία Αδαμαντίδου υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που αυτό το θέμα ερευνάται και με βάση τις πρώτες ενδείξεις, αξίζει τον κόπο να μελετηθεί βαθύτερα για να αναδειχθούν τα σημεία επαφής της αιγυπτιακής και της ελληνικής κοινωνίας με υπόβαθρο τη μεσογειακή κουλτούρα και κυρίως την επιρροή της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

 

adamadidou 01

 

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Ιωάννης Χατζαντωνάκης, η Πολιτιστική Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο Δρ Μαριλένα Γρίβα, ο Πρόεδρος της Γεν. Συνέλευσης της Ταινιοθήκης της Ελλάδος κ. Θεόδ. Αδαμόπουλος, ο ιστορικός-καθηγητής Ευθύμιος Σουλογιάννης, εκπρόσωποι αιγυπτιώτικων σωματείων, καθώς και φοιτητές του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, όπου διδάσκεται η αραβική γλώσσα, συνοδευόμενοι από τον Αιγυπτιώτη επικ. καθηγητή κ. Γαβριήλ Διαμαντή. Στο τέλος της εκδήλωσης η Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Κρυστάλλω Τρίμη προσέφερε στην κα Αδαμαντίδου ευχαριστήριο δίπλωμα, αποτίοντας φόρο τιμής στην πολύχρονη προσφορά της δημοσιογράφου που τιμά με το έργο της τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμο από όπου κατάγεται και στον οποίο έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο κομμάτι από την δουλειά τους, με την δημοσίευση πλείστων εκδόσεων αλλά και ρεπορτάζ και αφιερωμάτων ακόμη και σε αιγυπτιακές εφημερίδες.

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης