Ενίσχυση συνεργασίας Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου


Την ενίσχυση της συνεργασίας των Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου επιβεβαίωσαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο οι Υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών κατά την τριμερή τους επίσημη συνάντηση που είχαν την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στην Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Υπουργικής Εβδομάδας της 68ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), στην αμερικανική μεγαλούπολη.

Τους ομολόγους του Ευάγγελο Βενιζέλο και Ιωάννη Κασουλίδη υποδέχθηκε στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Αιγύπτου στη Νέα Υόρκη, ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών κ. Ναμπίλ Φάχμι.

Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά την συνάντηση, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε χαρακτηριστικά: «Η τριμερής συνάντηση της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας, ήταν η συνέχεια των επισκέψεων που είχαμε κάνει στο Κάιρο, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών ο κ. Κασουλίδης κι εγώ πριν από λίγες ημέρες. Η σημερινή συνάντηση στέλνει το μήνυμα πως είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε αυτή την τριμερή πολιτική συνεργασία, την οποία θα οργανώσουμε και σε επίπεδο Υπουργικό, αλλά και σε επίπεδο υπηρεσιακό, με τους πολιτικούς διευθυντές των τριών Υπουργείων. Σημασία έχει να λειτουργήσουμε μέσα στην περιοχή που μάς ενδιαφέρει, την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, ως τρεις χώρες που ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα, για την ειρήνη και για την ανάπτυξη. Άρα η πρωτοβουλία μας δε γίνεται σε αντίθεση με άλλες χώρες ή με άλλες πρωτοβουλίες, αλλά γίνεται συμπληρωματικά, προσθετικά.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός μάς ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, προσέθεσε ο κ. Βενιζέλος. Και συνέχισε: Εμείς ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ η Αίγυπτος να ακολουθήσει ένα δημοκρατικό δρόμο που να ενώνει όλη την αιγυπτιακή κοινωνία και δίνει σε όλους τους Αιγύπτιους πολίτες το αίσθημα της ασφάλειας, αλλά και την προοπτική μιας ευημερίας, η οποία έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για όλες τις κοινωνίες μας. Η Ελλάδα, ως Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το επόμενο εξάμηνο, είναι έτοιμη να μεταφέρει ανάγκες και αιτήματα της αιγυπτιακής πλευράς και σε συνεργασία και με την Κυπριακή Δημοκρατία μπορούμε να πάρουμε πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στον τομέα της οικονομίας, των επενδύσεων, σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, τα διάφορα σχήματα της Ευρω-Μεσογειακής συνεργασίας μάς επιτρέπουν να βρούμε πόρους για θέματα κρίσιμα για τις κοινωνίες μας, όπως είναι η εκπαίδευση, η ανεργία – κυρίως η ανεργία των νέων – που είναι ένα κοινό πρόβλημα για όλες τις κοινωνίες. Επίσης, έχει πολύ μεγάλη σημασία να προωθήσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της πολιτικής προστασίας, στον τομέα της έρευνας και της διάσωσης, ζητήματα που ενδιαφέρουν όλες τις χώρες της Μεσογείου.

Η τριμερής συνεργασία δεν επηρεάζει τη διμερή συνεργασία που έχουμε και η οποία πρέπει να προχωρήσει όσο γίνεται ταχύτερα στα αντικείμενα που έχουμε προσδιορίσει. Ένα βασικό αντικείμενο – όπως γνωρίζετε – είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και άρα η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μάς δίνει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας στη Μεσόγειο. Αυτό μάς επιτρέπει να ασχοληθούμε με την ενέργεια, να αντλήσουμε πόρους, να δώσουμε προοπτικές ανάπτυξης στους λαούς μας».

 

ΔΗΛΩΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ TV

 

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών έκανε, επίσης, την ακόλουθη δήλωση στην Αιγυπτιακή τηλεόραση:

«Θα ήθελα να επαναλάβω την υποστήριξή μας στη σταθερότητα και την ευημερία της Αιγύπτου. Η Αίγυπτος ανέκαθεν είχε ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμάς. Οι διμερείς μας σχέσεις, καθώς και αυτή η πρώτη τριμερής συνάντηση, στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Για εμάς, η σταθερότητα της Αιγύπτου είναι κάτι σημαντικό, αποτελεί προτεραιότητα».

 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΟΥ ΥΠΕΞ  κ. Ι. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ

 

Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, μετά την τριμερή συνάντηση, δήλωσε ότι οι εξελίξεις επιβάλλουν συνεννόηση, υπογραμμίζοντας συγκεκριμένα:

«Εγώ, εκείνο που θέλω να προσθέσω είναι ότι όπως είδατε, μετά τη συμφωνία σε διμερές επίπεδο, ξεκίνησε μια τριμερής συνεργασία με πρωτοβουλία του Αιγύπτιου συναδέλφου μας. Έγινε η πρώτη Υπουργική συνάντηση σε τριμερές επίπεδο απόψε, όπου συμφωνήθηκαν κατευθυντήριες γραμμές που θα αναλάβουν οι πολιτικοί Διευθυντές των τριών Υπουργείων, ξεκινώντας το διάλογο. Ένα διάλογο ο οποίος, καταρχήν, έχει συμβολικό χαρακτήρα. Γιατί; Γιατί τρεις χώρες με παραδοσιακή φιλία, τρεις χώρες που ανήκουν σε μια ιδιαίτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, φίλες χώρες, θεωρούν ότι οι εξελίξεις επιβάλλουν τη συνεννόηση και σε αυτό το τριμερές επίπεδο, το οποίο εμάς σαν Κύπρος, μάς χαροποιεί ιδιαίτερα».

Ακολούθως, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι «θέματα πολιτικά σίγουρα θα συζητούνται. Ζούμε σε μια έκρυθμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, θα συζητούνται όμως και θέματα οικονομίας, επενδύσεων, τουρισμού καθώς και η από κοινού επεξεργασία προγραμμάτων τα οποία θα μπορούν να χρηματοδοτούνται και από τα ταμεία της ευρω-μεσογειακής εταιρικής σχέσης και η οποία πάντοτε χρηματοδοτεί τέτοιου είδους δράσεις που αναλαμβάνουν τουλάχιστον δύο κράτη μέλη και ένα τρίτο μεσογειακό κράτος, εταίρος στην Ένωση για τη Μεσόγειο».

Σε ερώτηση για τα επόμενα βήματα και εάν πλέον είναι ζήτημα εμπειρογνωμόνων, ο Κύπριος Υπουργός ανέφερε ότι «το επόμενο βήμα θα είναι οι Γενικοί Διευθυντές των τριών Υπουργείων, οι οποίοι θα συναντηθούν πολύ πιθανόν στο Κάιρο, όπου θα είναι η πρώτη συνεδρία και θα ακολουθούν συνεδρίες με τη σειρά στις τρεις πρωτεύουσες. Έχουμε συμφωνήσει σήμερα ότι η Αίγυπτος με την Κύπρο και η Αίγυπτος με την Ελλάδα, έχουν θέματα σε διμερές επίπεδο που αφορούν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, τα οποία ξεκινούν παράλληλα και χωρίς καθυστέρηση».

Τέλος, ο κ. Κασουλίδης ρωτήθηκε αν ισχύει η συμφωνία Αιγύπτου με Κύπρου. «Δεν αλλάζει τίποτε με το νέο καθεστώς», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι «κάποιοι, υποκινούμενοι από την Τουρκία, ήθελαν να αμφισβητήσουν όχι σε επίπεδο κυβερνήσεως, για να το λέμε. Αλλά, τώρα, πλέον αυτές του είδους οι αμφισβητήσεις έχουν πλήρως εκλείψει».

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης