Εντυπωσιακή τελετή έναρξης στα 100 χρόνια των Προσκόπων στο Κάιρο, γράφει το «ΝΕΟ ΦΩΣ» Καΐρου


Στα 100 χρόνια ζωής του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Καΐρου, το ΣΕΠ της αιγυπτιακής πρωτεύουσας εντυπωσίασε και πάλι με το έργο του, που αυτήν την χρονιά σηματοδοτεί τον ένα αιώνα ζωής και ύπαρξής του στην Χώρα του Νείλου, όπως γράφει στην τελευταία της έκδοση η ομογενειακή εφημερίδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου «ΝΕΟ ΦΩΣ». Έτσι, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, παρουσία του Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Χριστόδουλου Λάζαρη και του Ακολούθου Άμυνας Πλοίαρχου ΠΝ κ. Στέλιου Πετράκη, της Υποπροξένου Καΐρου κας Βασιλικής Παπανικολάου και της Κοινοτικής Επιτρόπου Καΐρου κας Σούλας Σκουφαρίδου, του Προέδρου της Κυπριακής Αδελφότητας κ. Ανδρέα Μαυρομάτη, καθώς επίσης και του επικεφαλής των Αιγυπτίων Προσκόπων Στρατηγού Άχμεντ Άμπντελ Λατίφ, πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός για την έναρξη της προσκοπικής χρονιάς 2013-2014, στο ανακαινισμένο Ελληνικό Προσκοπείο Καΐρου. Παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κ. Νικόλας Πολίτης, ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας κ. Λάμπρος Μπενοβίας και η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής κα Βίλλυ Πολίτου και άλλοι επίσημοι.

proskopio 02

 

Τιμητική ήταν η παρουσία στην εκδήλωση, βαθμοφόρων από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και από την Αθήνα, που ήρθαν στην Αίγυπτο, αφενός μεν για να παραστούν στον αγιασμό για την 100στή αυτή προσκοπική χρονιά στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, αφετέρου δε και για την πραγματοποίηση της μεγάλης προσκοπικής εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Προσκοπείου της Αλεξάνδρειας, στο Σάτμπι. Ανάμεσά τους, ήρθε και ο Καϊρινός Έφορος Αποδήμων κ. Γιάννης Μελαχροινούδης, τον οποίο υποδέχτηκαν θερμά όσοι από τους φορείς παραβρέθηκαν στην μεγάλη αυτή εκδήλωση.   

Καλοσωρίζοντας τους παρεβρισκομένους, ο Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Καΐρου κ. Αλέκος Καζαμίας ευχαρίστησε θερμά την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου για ό,τι έχει κάνει για τους Προσκόπους.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την αγαπητή μας Ελληνική Κοινότητα και τα αξιότιμα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής όπως επίσης και την Προϊσταμένη της Εφορείας Νεολαίας κα Σούλα Σκουφαρίδου», τόνισε ο κ. Καζαμίας και προσέθεσε ότι «ο Προσκοπισμός του Καΐρου είδε πραγματικό και άπλετο φως, άνοδο και φροντίδα από την ΕΚΚ τα τελευταία 10 χρόνια». Επίσης, ευχαρίστησε τον Προϊστάμενο της Εφορείας Ναών κ. Αντώνη Διαμαντίδη για την πλήρη κατανόησή του στα έργα που γίνονται μεταξύ Προσκοπείου και του παρακείμενου περικαλλούς ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου, σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της αιγυπτιακής μεγαλούπολης, δίπλα από τις εγκαταστάσεις της μεγάλης εφημερίδας «Αλ Αχράμ», λίγες εκατοντάδες μέτρα από τον Νείλο. Επίσης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Επιτροπή της Κοινωνικής Συμπαράστασης των Προσκόπων και την Πρόεδρό τους κα Στέλλα Κυριάζη για το έργο που προσφέρουν για τους Προσκόπους της παροικίας.

 

proskopio 04

Παράλληλα, ο Περιφερειακός Έφορος καλοσώρισε θερμά τους βαθμοφόρους του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, που ήρθαν από την Ελλάδα για την πραγματοποίηση της Σχολής για τους καϊρινούς και τους αλεξανδρινούς προσκόπους, που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Σάτμπι της Αλεξάνδρειας. 

 

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

 

Από την πλευρά της, η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης (ΕΚΣ) κα Ρούλα Καζαμία μετέφερε τους χαιρετισμούς της Προέδρου της Επιτροπής κας Στέλλας Κυριάζη, τονίζοντας παράλληλα ότι η ΕΚΣ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή λειτουργία των συστημάτων και των Εφορειών καθώς και για την ανάπτυξη και ευρύτερη προβολή και υποστήριξη του προσκοπικού έργου. Σκοπός της είναι η ηθική και υλική ενίσχυση του προσκοπισμού, ένας ρόλος, που ενώ δείχνει εύκολος, είναι και δύσκολος, προσέθεσε. Για τον σκοπό αυτό, η Περιφέρεια Προσκόπων και η ΕΚΣ καθιέρωσαν από το 2006 το πρόγραμμα Χορηγών των προσκόπων που μέχρι τώρα είχε μεγάλη επιτυχία, διότι δόθηκε η δυνατότητα σε φίλους των προσκόπων να ενισχύσουν οικονομικά την Περιφέρεια Προσκόπων.

Η κα Καζαμία αναφέρθηκε στο έργο της ΕΚΣ την χρονιά που πέρασε, κάνοντας λόγο για την λειτουργία Προσκοπικού Πρατηρίου, και μάλιστα με την βοήθεια της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, που προσέφερε εκδόσεις της, καθώς και την συνεισφορά του επιχειρηματία κ. Αντώνη Καζαμία που προσέφερε εκκλησιαστικές εικόνες.

Να σημειωθεί ότι ο Περιφερειακός Έφορος κ. Αλέκος Καζαμίας ευχαρίστησε θερμά την Πρόεδρο της Επιτροπής κα Στέλλα Κυριάζη καθώς και όλα τα Μέλη της ΕΚΣ του ΣΕΠ Καΐρου. 

 

 Η ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΕΣΒΗ

 

Την συγκίνησή του για την εκδήλωση εξέφρασε ο Έλληνας Πρέσβης κ. Χριστόδουλος Λάζαρης, καθώς και εκείνος έχει διατελέσει πρόσκοπος και – όπως είπε – θυμάται με νοσταλγία τα χρόνια εκείνα.

 

proskopio 05

Παράλληλα, ο Έλληνας Πρέσβης κ. Χρ. Λάζαρης εξέφρασε την μεγάλη του ικανοποίηση για το νέο Προσκοπικό Μουσείο, του οποίου τα εγκαίνια θα γίνουν μελλοντικά. Σε μία όμως ανεπίσημη επίσκεψή του, ο κ. Πρέσβης εξέφρασε την χαρά του για το γεγονός ότι στις αίθουσές του περικλείει όλον τον αιγυπτιώτη προσκοπισμό αλλά και τον ελληνικό γενικότερα προσκοπισμό, από τότε που ο αείμνηστος Αθανάσιος Λευκαδίτης έφτιαξε την πρώτη προσκοπική ομάδα μέχρι και σήμερα. Και ο κ. Λάζαρης τόνισε ότι «πρέπει να διατηρήσουμε τα υγιή στοιχεία στην κοινωνία μας, όπως είναι ο προσκοπισμός», παρουσιάζοντας ως παράδειγμα προς αποφυγή τον γνωστό πολιτικό σχηματισμό στην Ελλάδα που χαρακτηρίστηκε από πολλούς εγκληματική οργάνωση και κινδυνέψαμε να επηρεάσει τις νέες ιδιαίτερα ηλικίες. «Το πάθημα, ας γίνει μάθημα και να μην θεωρούμε ξεπερασμένο τον προσκοπισμό», επεσήμανε ο Έλληνας Πρέσβης.

Παράλληλα, καλωσόρισε θερμά τους βαθμοφόρους προσκόπους από την Ελλάδα, οι οποίοι ήρθαν για την εκπαίδευση στην Αλεξάνδρεια και θα σπείρουν τον σπόρο στις τάξεις του προσκοπισμού στην Χώρα του Νείλου, γεγονός που θα δώσει ώθηση και στον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, ο οποίος, αντί να συρρικνώνεται, τελικά όλο και διευρύνεται. Και διευρύνεται σημαντικά, με τις νέες ελληνικές επιχειρήσεις που συνεχώς δημιουργούνται, η μία μετά την άλλη. «Δεν είμαστε πάρα πολλοί, αλλά είμαστε πολύ δυναμικοί και έχουμε μία θέση αναγνωρίσιμη στην αιγυπτιακή κοινωνία», κατέληξε. 


Η ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΚΚ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ

 

Στο μεταξύ, στο ποσό των 225.000 Λ. Αιγ. (περίπου 23.000 ευρώ) ανέρχεται η σημαντική οικονομική βοήθεια που προσέφερε μέχρι τώρα για το 2013, η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου προς το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Καΐρου, δείχνοντας το αγκάλιασμα της «Μητέρας των εν Καΐρω Σωματείων» προς όλους τους παροικιακούς οργανισμούς της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Το γεγονός αποκάλυψε στο «ΝΕΟ ΦΩΣ» η Κοινοτική Επίτροπος Καΐρου κα Σούλα Σκουφαρίδου, που εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της ΕΚΚ κ. Χρήστο Καβαλή στην εναρκτήρια εκδήλωση των Προσκόπων για το έτος 2013-2014.

Παράλληλα, η κα Σκουφαρίδου τόνισε:

«Ο Προσκοπισμός προσφέρει εξωσχολική αγωγή στα παδιά μας μέσα από τα προγράμματα και τις δραστηριότητές του όπως το παιχνίδι και την ομαδική δράση. Αυτές τις δράσεις εξακολουθεί να στηρίζει έμπρακτα η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου μέσω της Εφορείας Νεολαίας.

Το καλοκαίρι που πέρασε έγιναν εργασίες στο χώρο του προσκοπείου το κόστος των οποίων ανήλθε στο συνολικό ποσό των 150.000 Λ.Αιγ. και που επωμιστήκαμε εξ ολοκλήρου. Το αποτέλεσμα είναι φανερό. Ανακαινίστηκαν  τ” αποδυτήρια, οι τουαλέττες, οι πόρτες, τα παράθυρα αλλά και η εσωτερική και εξωτερική όψη των κτιρίων.

Σήμερα λοιπόν σ” αυτόν τον ανακαινισμένο χώρο  ξεκινάει άλλη μία προσκοπική περίοδος και τόσο ο Πρόεδρος όσο και και εμείς ως μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής θα θέλαμε να σάς ευχηθούμε Καλή και γεμάτη δράση Προσκοπική Χρονιά!»

Να σημειωθεί ότι η κα Σκουφαρίδου, μαζί με τον Κοινοτικό Επίτροπο κ. Μανούσο Δαμουλάκη και τον Γραμματέα της Κυπριακής Αδελφότητας κ. Δημήτρη Σκουφαρίδη επισκέφθηκαν το νέο Προσκοπικό Μουσείο, όπως λίγο νωρίτερα και ο Έλληνας Πρέσβης κ. Χριστόδουλος Λάζαρης και εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για το έργο που έχει επιτελεστεί μέχρι τώρα στον χώρο αυτό που αναμένεται να εγκαινιαστεί επίσημα τους επόμενους μήνες.

 

ΘΕΡΜΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΠ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Την συγκίνησή του εξέφρασε και ο Έφορος Κλάδου Λυκοπούλων του ΣΕΠ Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Μπάζας ο οποίος τόνισε ότι σκοπός των Προσκόπων είναι η διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών για να μπορούν, όταν θα μεγαλώσουν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας. «Εμείς θέλουμε ενεργούς ανθρώπους, ανθρώπους που να συμμετέχουν στην κοινωνία, όπως και η κοινωνία είναι μαζί μας.»

 

proskopio 03

Να σημειωθεί ότι ο κ. Μπάζας απέδωσε διακρίσεις στην Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης κα Στέλλα Κυριάζη, στον Έφορο κ. Χρήστο Πολυγερινό και στον Περιφερειακό Έφορο Προσκόπων Καΐρου κ. Αλέκο Καζαμία. 

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

 

Την 17η Οκτωβρίου ε.έ. , η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ υπεδέχθη στην Πατριαρχική Καθέδρα όμιλο βαθμοφόρων Προσκόπων και Οδηγών εξ Αλεξανδρείας και Καΐρου, στα πλαίσια διοργάνωσης σχολών εκπαίδευσης ενηλίκων στελεχών.

 

proskopio 07

 

Τους εκπαιδευόμενους συνόδευαν και εξ Αθηνών εκπαιδευτές οι οποίοι πήραν την ευλογία του Μακ. Πατριάρχου και πληροφορήθηκαν για το ιεραποστολικό έργου του Πατριαρχείου στην Αφρική, ενώ μετά την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, οι Πρόσκοποι και Οδηγοί είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους προσφάτως δημιουργηθέντες χώρους του Ελληνορωμαϊκού Μουσείου και του Πατριαρχικού Σκευοφυλακίου.

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

 

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Καΐρου εκφράζει τις πιο θερμές ευχαριστίες του για την ευγενική οικονομική υποστήριξη προς το ΣΕΠ Καΐρου, όλων όσων συνέβαλαν στο έργο τους, και κυρίως:

Στην Ελληνική Κοινότητα Καΐρου για την δωρεά ποσού 15.000 Λ. Αιγ. για την πραγματοποίηση της αποστολής των καϊρινών προσκόπων στην Αλεξάνδρεια για την προσκοπική εκπαίδευση στο Σάτμπυ. 

Στον κ. Κυριάκο Κυριάζη για το ποσό των 10.000 Λ.Αιγ.

Και στον κ. Χρήστο Καβαλή για το ποσό των 5.000 Λ. Αιγ.

 

Πηγή: ΝΕΟ ΦΩΣ Καΐρου

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης