Εορτασμός των 80 χρόνων του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων με πιο χαρακτηριστικά στοιχεία τη συγκίνηση και το ρεαλισμό


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Μαρία Αδαμαντίδου

 

 

Οι Αιγυπτιώτες της Αθήνας που γνώρισαν τον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων (ΣΑΕ) μέσα από την πολύπτυχη δράση του, έδωσαν το «παρών» την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στον εορτασμό των 80 χρόνων ζωής του. Κατάμεστο το αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου σείστηκε επανειλημμένα από το χειροκρότημα του κοινού για τους ανθρώπους που εδραίωσαν το μεγαλύτερο αιγυπτιώτικο σωματείο και το κράτησαν ζωντανό μέχρι σήμερα. Από την άλλη, όσον αφορά την επόμενη μέρα, όπως τόνισαν οι προσκεκλημένοι ομιλητές, είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να περάσει η σκυτάλη στη νέα γενιά.

 

Μετά το καλωσόρισμα από τον Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Κ. Μιχαηλίδη, πρώτος απηύθυνε χαιρετισμό ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄ παραθέτοντας ένα απόσπασμα από τις «Δοκιμές» του Γιώργου Σεφέρη. Ο νομπελίστας ποιητής μιλάει για την ανάγκη να διατηρούμε ζωντανό τον σχεδόν βιολογικό δεσμό μας με την γενέτειρα γη («ο άνθρωπος έχει ρίζες, κι όταν τις κόψουν πονεί») και για τη δύναμη που αντλεί ο κάθε άνθρωπος από τη γνώση της ιστορίας του και αυτό, όπως σημείωσε ο Μακαριώτατος, «συνοψίζει με τον καλύτερο τρόπο την αποστολή και το έργο του ΣΑΕ». Συγχαίροντας τους υπεύθυνους, κατέληξε με «την ευχή-προσευχή, πάντα να κρατάτε στις καρδιές σας το πολύτιμο πετράδι που λέγεται Αιγυπτιώτης Έλληνας».

 

 

sae 07

 

 

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας – και Αιγυπτιώτης στην καταγωγή ‒ Νότης Μηταράκης, επαίνεσε την προσφορά του ΣΑΕ και διατύπωσε την αισιοδοξία ότι θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες σε κάθε επίπεδο, γιατί «ο ελληνισμός της Αιγύπτου αποδεικνύει (…) ότι είμαστε ένας λαός που παλεύει» και δημιουργεί σε δύσκολες συνθήκες. Με τη σειρά του, ο Πρέσβης και Γεν. Διευθυντής της Γεν. Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Γιώργος Μαρκαντωνάτος, σημείωσε ότι τα μέλη του ΣΑΕ αποτελούν «σημαντική γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και της Αιγύπτου» και κάλεσε τους Αιγυπτιώτες να στηρίξουν την Ελλάδα στη δύσκολη καμπή που διέρχεται.

 

 

sae 05

 

 

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Χρήστος Καβαλής, πέρασε απευθείας στο κρίσιμο ερώτημα του αν «τα 80 χρόνια θα γίνουν εκατό ή αν θα γίνουν διακόσια. Εμείς πιστεύουμε ότι θα γίνουν και εκατό και πολύ περισσότερα» γιατί, όπως εξήγησε, πέρα από την αρνητική της πλευρά, η οικονομική κρίση «δίνει και ευκαιρίες και είναι στο χέρι μας να τις αντιμετωπίσουμε σωστά.»

 

Η Γεν. Γραμματέας της ΕΚΑ, Αρτεμις Γεροντάκη-Ταμβάκη, διαβεβαίωσε ότι η αλεξανδρινή κοινότητα θα συνεχίσει να στηρίζει το έργο του Συνδέσμου, ειδικά τον τομέα πρόνοιας και νεολαίας και προσέθεσε: «Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας και των κρίσιμων αποφάσεων για την διαφύλαξη κα αξιοποίηση του Ελληνικού Τετραγώνου του Σάτμπι».

 

 

sae 03

 

 

Ως κύριος ομιλητής, ο ιστορικός-συγγραφέας Νίκος Νικηταρίδης σκιαγράφησε τους ιστορικούς σταθμούς της 80χρονης πορείας του Συνδέσμου από την ίδρυσή του το 1933: η ονοματοθεσία της Πλατείας Αιγύπτου (1947) και της Πλατείας Αιγυπτιωτών Ελλήνων (2008), η δημιουργία των επιτροπών Συνταξιοδοτικών και Πνευματικών Εκδηλώσεων (1976), των τμημάτων Νέων (1977, 1986, 1994), η έκδοση των «Παναιγυπτίων» και η οργάνωση του πρώτου φιλανθρωπικού bazaar (1985), τα τρία παγκόσμια συνέδρια και οι μεγάλες εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών (1985), είναι λίγα μόνο από τα πολλά και σημαντικά κατορθώματα στο ενεργητικό του σωματείου. Ιδιαίτερα, τόνισε την ίδρυση του Κλάδου Κοινωνικής Αλληλεγγύης το 1958 λόγω της συρροής επαναπατρισθέντων Αιγυπτιωτών, τη μετεξέλιξή του σε κλάδο Κοινωνικής Πρόνοιας (1976) και την καθιέρωση Γευμάτων Αγάπης (1997), ως δείγματα της συνέπειας με την οποία τηρείται η παράδοση της αιγυπτιώτικης αγαθοεργίας.

 

Στην σύντομη ομιλία του ο Ευθύμιος Σουλογιάννης, πρώην Πρόεδρος του ΣΑΕ, ιστορικός – καθηγητής Ακαδημίας Αθηνών έφερε στη θύμησή του άτομα «που βοήθησαν τα μέγιστα» στην πρόοδο του Συνδέσμου, όπως ο Αντώνης Μπενάκης, ο Δημήτρης Χαριτάτος, ο Στέλιος Παπαδημητρίου («ο ευεργέτης Έλληνας όλου του ελληνικού ιδεώδους») και ο Υπουργός Παν. Ρουμελιώτης, ευχήθηκε δε να βρεθούν άξιοι συνεχιστές του σημαντικού έργου του σωματείου.

 

Στην παρέμβασή του ο Αντώνης Παπαδημητρίου, Πρόεδρος και Ταμίας του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» και πρώην Πρόεδρος του ΣΑΕ, τόνισε ότι οι νέοι «πρέπει να είναι οι πρωταγωνιστές σήμερα. Θα ήθελα το αποτέλεσμα αυτής της τόσο συγκινητικής ημέρας να είναι ένα προσκλητήριο στη νέα γενιά. Εύχομαι να γιορτάσουμε όλοι μαζί τα 100 χρόνια του Συνδέσμου με μια εντελώς καινούρια παράταξη ατόμων στη διοίκηση.»

 

Στη συνέχεια, ο Φίλιππος Κοσσένας, επιχειρηματίας και Επίτιμος Πρόεδρος του ΣΑΕ θυμήθηκε τις χαρές και τις λύπες που σημάδεψαν τα 12 χρόνια της θητείας του. Υπήρχε ενθουσιασμός για την επιτυχία των παγκόσμιων συνεδρίων και των εκθέσεων, αλλά και απογοητεύσεις και λύπες (για την πτώση του Σινούκ το 2004, λόγου χάρη) «μα πάνω από όλα, υπήρχε η χαρά και η ικανοποίηση της προσφοράς στον Σύνδεσμό μας».

 

Η νυν Πρόεδρος του ΣΑΕ ΚρυστάλλωΤρίμη, χημικός μηχανικός και επίτιμο μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αναφέρθηκε στα αυξημένα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο Σύνδεσμος λόγω της οικονομικής κρίσης η οποία έχει αυξήσει τα λειτουργικά έξοδα και μειώσει τα έσοδά του, την ώρα που, παράλληλα με την πλούσια πολιτιστική δράση, συνεχίζει να στηρίζει οικονομικά 65 οικογένειες Αιγυπτιωτών και να παρέχει έκτακτα επιδόματα σε 100 περίπου άτομα. Παρόλα αυτά, «με τον κοινό αγώνα (…) τρέφεται η αισιοδοξία για το μέλλον». Η χορηγία του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» που επέτρεψε την ανακαίνιση του εντευκτηρίου καθώς και η χορηγία του ζεύγους Κωνστ. και Ελένης Οικονομίδη από την Αυστραλία έδωσαν μεγάλη ανάσα στους υπεύθυνους, ενώ με υποτροφίες και άλλες δράσεις ο Σύνδεσμος προσπαθεί να προσελκύσει τις νεώτερες γενιές. «Εμείς πήραμε τη ‘σκυτάλη’, προχωρήσαμε ως εδώ. Είναι χρέος μας, είναι επιταγή μας, να παραδώσουμε, με τη σειρά μας, την πολύτιμη αυτή σκυτάλη στους νεώτερους. Είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.»

 

Στο σημείο αυτό, ο Μακαριώτατος απένειμε στην εμφανώς συγκινημένη κα Τρίμη τον Ταξιάρχη του Λέοντος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη γυναίκα που τιμάται με αυτή τη διάκριση. Αποχωρώντας, παρεκάλεσε την Πρόεδρο να τον βοηθήσει στην ίδρυση γηροκομείου Αιγυπτιωτών και κάλεσε τους παριστάμενους στον εορτασμό των 100 χρόνων του ΣΑΕ το 2033. Η Πρόεδρος με τη σειρά της προσέφερε στον Μακαριώτατο το αργυρό μετάλλιο του Συνδέσμου.

 

Το μικρόφωνο πήρε μετά η νέα γενιά που ήδη συμμετέχει στις διάφορες επιτροπές του Συνδέσμου. Η Ειρήνη Μιχαηλίδου και η Βίκυ Τζιτζά μίλησαν για τη σχέση τους με τον Σύνδεσμο που ξεκίνησε από την μικρή ηλικία, ενώ η Έλενα Φ. Κοσσένα παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις για την προσέλκυση νέων μελών και καταχειροκροτήθηκε. Ακολούθησε συγκινητική, ολιγόλεπτη και με συνοδεία μουσικής προβολή εικόνων από την ιστορία του Συνδέσμου ‒ προϊόν συνεργασίας της Μαρίας Μιχαηλίδου και του Τάκη Σφακιανόπουλου.

 

 

sae 09

 

 

Η άψογα οργανωμένη εκδήλωση, με συντονιστή τον ειδικό γραμματέα του ΣΑΕ Βασίλη Ζουέ, ολοκληρώθηκε με την απονομή πλακετών στους χορηγούς: Ίδρυμα Ευγενίδου (παρέλαβε ο καθηγητής Κ. Μανάφης), Αρχιεπίσκοπο Σινά κ. Δαμιανό (παρέλαβε ο σύμβουλος της Μονής Ν. Βαδής), ΕΚΚ (Χρ. Καβαλής) και ΕΚΑ (Α. Ταμβάκη). Τιμητικές διακρίσεις έλαβαν οι Νίκος Σταματόπουλος ως παλαιότερο μέλος ΔΣ του Συνδέσμου και ο καϊρινός δημοσιογράφος που παλαιότερα έχει δουλέψει και στο «Φως» του Καΐρου, Γρηγόρης Καποκάκης.

 

sae 01

 

Επάργυρα αναμνηστικά μετάλλια προσφέρθηκαν στον Πρέσβη της Αιγύπτου Ahmad el-Bidewy, τον Πρέσβη Γ. Μαρκαντωνάτο, τον Επίτιμο Πρόεδρο της ΕΚΑ και πρώην Πρόεδρο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Στέφανο Ταμβάκη και τον Ν. Θωμαΐδη (Ίδρ. Ευγενίδου).

 

sae 06

 

 

 

 

Χάλκινα μετάλλια απονεμήθηκαν στους Τ. Σφακιανόπουλο και Π. Σαρκίς και τέλος, πλακέτα ευχαριστίας στην Μ. Μιχαηλίδου.

 

sae 11

 

Το «παρών» στην ιστορική αυτή συγκέντρωση έδωσαν οι Γ. Οικονομίδης (πρώην Πρόεδρος ΣΑΕ) με τη σύζυγό του, ο Εδμόνδος Κασιμάτης (εκπρόσωπος ΕΚΑ), ο Dr. Hisham Darwish (Μορφ. Σύμβουλος Πρεσβείας της Αιγύπτου στην Αθήνα), Επίτιμοι Πρόεδροι, Πρόεδροι και στελέχη σωματείων όπως οι Σύλλογος Ελλήνων Καΐρου, Σύλλογος Αιγυπτιωτών Σουέζ-Πορτ Τεουφίκ, Επιτροπή Συσπείρωσης Πορτ-Σαΐντ & Πορτ-Φουάντ, ΕΝΟΑ, ΣΑΑΣΑ, ΣΑΣΕΕΣΑ, Σύλλογος Αμπετείου Σχολής, Ελληνικό Κέντρο Καΐρου, Ένωση Παλαιών Προσκόπων Περιφ. Καΐρου, Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού καθώς και άνθρωποι των γραμμάτων και των επιστημών και άλλοι.

 

sae 04

 

 

sae 02

Φωτογραφίες Θ. Καραγκούνης

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης