Ηχηρές απουσίες στην τελευταία – προ των εκλογών – επίσημη ενημερωτική συνάντηση της ΔΕ της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου


Η εικόνα ήταν χαρακτηριστική: στην επίσημη ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσε η Διαχειριστική Επιτροπή της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου (ΕΚΚ), στο Ελληνικό Κέντρο Καΐρου, την Τρίτη 1 Απριλίου το βράδυ, το τιμητικό παρών έδωσε ο Γενικός της Ελλάδας στο Κάιρο και Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΚΚ κ. Ιωάννης Χατζαντωνάκης, ο Πρόεδρος της ΕΚΚ κ. Χρήστος Καβαλής, ο Γενικός Γραμματέας κ. Αντώνης Ιορδανίδης, η Επόπτρια Γραφείων της ΕΚΚ κα Στέλλα Κυριάζη και οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Σούλα Σκουφαρίδου, Μανούσος Δαμουλάκης και Νικόλας Πολίτης.

 

Από το επίσημο τραπέζι – πάνελ της Κοινοτικής Επιτροπής, έλειπαν οι δύο Αντιπρόεδροι της ΕΚΚ κ.κ. Νικόλας Βαδής και Κήμης Φλεβοτομάς (παρότι πολύς λόγος έγινε για κείνους στη συνεδρίαση), ο Ταμίας της ΕΚΚ κ. Αντώνης Διαμαντίδης και οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Γιώργος Καλλίδης και Πάρις Οικονόμου.

 

Τον μοναδικό που δικαιολόγησε ο Πρόεδρος κ. Καβαλής ήταν ο Αντιπρόεδρος κ. Βαδής, ο οποίος δήλωσε ασθένεια και ζήτησε τηλεφωνικά συγνώμη για την αδυναμία του να παρεβρίσκεται στην επίσημη αυτή συγκέντρωση.

 

 

ekk synantisi 02

 

 

Τώρα, επειδή βρισκόμαστε λίγες ημέρες προ των εκλογών της 6ης Απριλίου της ΕΚΚ, αξίζει επίσης να ανεφέρουμε ότι από τους υποψηφίους Κοινοτικούς Επιτρόπους, εκτός από τους προανεφερθέντες (Μανούσο Δαμουλάκη, Νικόλα Πολίτη) και τους κ.κ. Πατρίκιο Δήμο και Απόστολο Γυφτογεωργίου που ήταν παρόντες, οι υπόλοιποι έλειπαν, καθώς ο κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν βρίσκεται στην Αθήνα για οικογενειακούς λόγους, ενώ δεν παρεβρέθηκαν οι κ.κ. Στέφανος Αργυρίου, Δημήτρης Μπούρας και Μανόλης Σιγάλας.

 

Αυτά όσον αφορά τις ηχηρές παρουσίες ή απουσίες, καθώς παίζουν το δικό τους ρόλο ειδικά αυτήν την εποχή και λαμβάνουν  τη δική τους σημασία, όταν πρόκειται για επίσημη ενημέρωση της Διαχειριστικής Επιτροπής.

 

 

ekk synantisi 04

 

 

 

Να σημειωθεί ότι στην συγκέντρωση που διήρκεσε 1 ώρα και 35 λεπτά, ο Πρόεδρος της ΕΚΚ κ. Χρήστος Καβαλής έκανε μία εκτενή αναφορά για το πώς ιστορικά και διαχρονικά κατάφερε επί των ημερών του, η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, να αποκτήσει τον προνομιούχο τίτλο της παροικίας από το Αιγυπτιακό κράτος, τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό διατρανώνει και ισχυροποιεί την ελληνικότητα της ελληνικής παροικίας πλέον, που δεν είναι απλά ένα από τα χιλιάδες σωματεία που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο αλλά η μοναδική παροικία ευρωπαϊκού κράτους που διατηρεί αυτήν την μορφή σε ολόκληρη την Χώρα του Νείλου. Είναι μάλιστα μία συμφωνία που στηρίζεται στην Συνθήκη του Μοντρέ του 1937 και στην διμερή συμφωνία του Ελληνικού και Αιγυπτιακού κράτους του 1949.

 

Για τον λόγο αυτό, όπως εξήγησε, η ΕΚΚ έχει διακριτική αντιμετώπιση από την αιγυπτιακή πολιτεία και για αυτό επίσης έγινε τα προηγούμενα χρόνια δεκτό το επίσημο καταστατικό της από τις Αρχές της Αιγύπτου, όπου απαιτούνται αυστηρές προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος τακτικό μέλος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου. «Το καταστατικό της ΕΚΚ είναι ο νόμος του, αυτό έχει εγκριθεί από το Αιγυπτιακό κράτος και άρα είναι απόλυτα νόμιμο», τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Καβαλής.

 

 

ekk synantisi 03

 

 

Μάλιστα, ενημερώνοντας τους παρεβρισκομένους για τις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Καβαλής τόνισε ότι (μετά από άδεια που πήρε από την Κοινοτική Επιτροπή της ΕΚΚ) συναντήθηκε ο ίδιος με εκπροσώπους του Υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων της Αιγύπτου οι οποίοι βρήκαν καθ΄όλα εντάξει τα ήδη αποφασισθέντα από την Κοινότητα περί της ένταξης νέων μελών (ένα θέμα που ταλαιπώρησε έντονα τις τελευταίες εβδομάδες την παροικία, με έντονες αντιπαραθέσεις), ενώ άσκησε περιορισμένη κριτική (καθώς απουσίαζαν ) στον Αντιπρόεδρο της ΕΚΚ κ. Νικόλα Βαδή και το μέλος της ΕΚΚ κ. Στέφανο Αργυρίου, που ζητώντας πληροφορίες για το ίδιο θέμα από τις αρμόδιες αρχές, δεν έδωσαν στους υπευθύνους να καταλάβουν ότι η ΕΚΚ αποτελεί παροικία και όχι απλό σωματείο, ενώ μάλιστα άφησαν (και συγκεκριμένα ο κ. Αργυρίου, όπως είπε ο Πρόεδρος) να εννοηθεί ότι το θέμα περί ένταξης ή όχι των νέων μελών βρίσκει αντίθετο τον Πρόεδρο γιατί δεν είναι σύμμαχοί του και δεν θέλει για τους συγκεκριμένους, να ενταχθούν στους κόλπους της Κονότητας για να μην ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές.

 

Αναφορικά με την απόφαση της Κοινοτικής Επιτροπής για τις 67 αιτήσεις για να γίνουν τακτικά μέλη της Κοινότητας, ο Πρόεδρος τόνισε ότι έγιναν δεκτά τα 52, ενώ σε ένα ακόμη μέλος έχει δοθεί παράταση για να φέρει τις επόμενες ώρες τα χαρτιά του και να κλείσει επιτυχώς ο φάκελλος. Για τα υπόλοιπα 14 άτομα, έγιναν αρωγά.

 

 

ekk synantisi 07

 

 

Παράλληλα, ο κ. Καβαλής αναφέρθηκε στην καταγγελία που κατέθεσε και άσκησε εναντίον της Κοινότητας ο κ. Ιωάννης Πολυγερινός, και που κατόπιν ελέγχου του Υπουργείου κρίθηκε παντελώς αβάσιμη,  ανακοινώνοντας την ομόφωνη απόφαση της ΚΕ  να μην στραφεί κατά του δικαστικά, αλλά αρκέστηκε στο  να πάψει την όποια στήριξη  ελάμβανε από την ΕΚΚ. Για τον πατέρα του Ιωάννη,  κ. Χρήστο Πολυγερινό, τόνισε ότι παύει τουλάχιστον προς το παρόν η όποια στήριξη, καθώς δεν προσήλθε να δώσει εξηγήσεις, όταν εκλήθηκε από την Διαχειριστική Επιτροπή. Πάντως, μετά από την εισήγηση της κας Στέλλας Κυριάζη και του μέλους κας Μαρίας Στουπάκη, ο κ. Καβαλής άφησε να εννοηθεί ότι το θέμα του πατέρα μπορεί να επανεξεταστεί μετά τις εκλογές, με μοναδική όμως προϋπόθεση να έλθει να μιλήσει για την καταγγελία του μέλους της οικογενείας του στην Κοινοτική Επιτροπή, αφού ο καταγγέλλων δεν είναι καν μέλος της ΔΕ.

 

Ο κ. Καβαλής εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του για το γεγονός ότι ο κ. Ιωάννης Πολυγερινός, στην καταγγελία που έκανε εναντίον της ΕΚΚ στο αιγυπτιακό κράτος, μίλησε για παράνομα δάνεια που παραχωρεί η ΕΚΚ, μίλησε για «διασπορά χρήματος», για παραχώρηση σπιτιών και γαιών (οικοπέδων) σε συμπαροίκους που εκείνος θεωρεί ημετέρους της ΚΕ, για δωροδοκία υπαλλήλων του Υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων εκ μέρους της ΕΚΚ και κατηγόρησε σαν υπευθύνους της ΚΕ για το θέμα αυτό, όλη την Διαχειριστική Επιτροπή Καΐρου, εξαιρώντας μόνον τους κ.κ. Στέλλα Κυριάζη, Σούλα Σκουφαρίδου, Πάρη Οικονόμου και Γιώργο Καλλίδη. «Όποια και αν είναι η απελπισία του εν λόγω παιδιού, η στάση του είναι απαράδεκτη. Η αχαριστία έχει και τα όριά της», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καβαλής, τονίζοντας ξανά  πάντως ότι η ΕΚΚ δεν θα κινηθεί – τουλάχιστον προς το παρόν – δικαστικά εναντίον του, αν και υπήρξαν φωνές περί του αντιθέτου.

 

 

ekk synantisi 08

 

 

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της ΕΚΚ έπλεξε το εγκώμιο του Κοινοτικού Επιτρόπου κ. Μανούσου Δαμουλάκη, που τη δύσκολη ώρα που κατέφθασαν στα Κεντρικά Γραφεία της ΕΚΚ εκπρόσωποι του αιγυπτιακού κράτους, για να ελέγξουν τις παραπάνω καταγγελίες (και εφόσον δεν ήλθε να συναντήσει τους εκπροσώπους του κράτους, ο Ταμίας της ΕΚΚ κ. Αντώνης Διαμαντίδης), αυτός που σήκωσε όλο το βάρος της υπόθεσης αυτής ήταν ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Μανούσος Δαμουλάκης, ο οποίος άφησε όποια άλλη εργασία του και μετέβη αμέσως στα Γραφεία της Κοινότητας για να υπερασπιστεί τα δίκαια της ΕΚΚ, βγάζοντας ασπροπρόσωπη την ΕΚΚ. «Συγχαίρω θερμά τον κ. Δαμουλάκη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καβαλής, με τον κ. Δαμουλάκη να παραλαμβάνει το μικρόφωνο και να αποδίδει εκείνος με τη σειρά του, αυτόν τον φόρο τιμής και τους επαίνους στους υπαλλήλους της ΕΚΚ, που εκείνοι με το έργο τους απέδειξαν ότι όλα στην ΕΚΚ είναι εν τάξει, που ξεκάθαρα αναγνώρισαν και οι Αιγύπτιοι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι, γεγονός που έκανε τους παρεβρισκομένους να ξεσπάσουν σε θερμά χειροκροτήματα.

 

Παίρνοντας μάλιστα αφορμή από τις επευφημίες των συμμετεχόντων για τους υπαλλήλους της Κοινότητας, ο Πρόεδρος της ΕΚΚ κατακεραύνωσε τα όποια φαινόμενα απειλών που ασκούνται από υποψηφίους Κοινοτικούς Επιτρόπους ότι κάποιοι υπάλληλοι θα χάσουν το ψωμί τους μετά τις εκλογές, ενώ χαρακτήρισε την αδηφάγα πολιτική προς άγρα ψήφων, απαράδεκτη.

 

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες στην επίσημη αυτή Ενημερωτική Συνάντηση της ΕΚΚ, με την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της Διαχειριστικής Επιτροπής που ήταν παρούσα, έθεσαν επί τάπητος την ανάγκη να πραγματοποιηθεί μία έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΚΚ, από τον Νοέμβριο 2014 και έπειτα για να τεθούν επί τάπητος όλα όσα θέματα τέθηκαν στο τραπέζι τις τελευταίες εβδομάδες και το κυρίαρχο σώμα της Συνέλευσης να λάβει τις απαιτούμενες αποφάσεις. Ενώ, σε αυτό το σημείο, απέδωσε μνεία στη Νομικό της ΕΚΚ κα Βίλλυ Πολίτου, με τη συμβολή της οποίας έγινε η διαδικασία για τις μέχρι τώρα τροποποιήσεις του καταστατικού της ΕΚΚ, που εγκρίθηκαν από την ΕΚΚ.

 

Μιλώντας από την πλευρά του, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Ιωάννης Χατζαντωνάκης τόνισε με έμφαση την ανάγκη να λύνονται όλα τα θέματα της ΕΚΚ εντός των δικών της οργάνων. Αλλά και ο ίδιος ο κ. Καβαλής δεν παρέλειψε να υποστηρίξει την άποψή του ότι τα θέματα-προβλήματα-ζητήματα που τυχόν βρίσκονται ενώπιον της ΕΚΚ, πρέπει να αντιμετωπίζονται πρώτα εντός της Κοινοτικής Επιτροπής, και αν εκεί δεν υπάρχει λύση, τότε να οδηγούνται διαδοχικά στη Γενική Συνέλευση της ΕΚΚ, στον Έλληνα Γενικό Πρόξενο, τον Έλληνα Πρέσβη και αν και τότε δεν έχει υπάρξει επίλυση, τότε και μόνο τότε, να οδηγείται το θέμα στους Αιγυπτιακούς φορείς, των οποίων βεβαίως σεβόμαστε απόλυτα το κύρος.

 

 

ekk synantisi 06

 

 

Περνώντας στις παρατηρήσεις και τις εισηγήσεις των παρεβρισκομένων μελών της ΕΚΚ, ο κ. Ανδρέας Ρούσσος μίλησε για την ανάγκη σύγκλησης έκτακτης Γενικής Συνέλευσης (από τον Νοέμβριο 2014 και έπειτα) όπου εκεί να καθοριθεί πλήρως η ιδιότητα του τακτικού μέλους της ΕΚΚ, ο Λεωνίδας Φοντριέ ζήτησε να δημσοιεύονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Κοινοτικής Επιτροπής στο «ΝΕΟ ΦΩΣ», ο κ. Απόστολος Γυφτογεωργίου ζήτησε από την ΕΚΚ να παραλάβει επίσημα την ιστοσελίδα της ΕΚΚ από τον μέχρι τώρα διαχειριστή της κ. Γιώργο Καλλίδη και ο κ. Αλέκος Καζαμίας τόνισε την ανάγκη συμπόρευσης στην Κοινοτική Επιτροπή των μεγαλυτέρων με τους νέους σε ηλικία και φρέσκιες ιδέες Κοινοτικούς.

 

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΕΚΚ κ. Χρήστος Καβαλής ευχαρίστησε θερμά τον Γενικό Πρόξενο κ. Χατζαντωνάκη για την στήριξη που παρείχε στην Κοινότητα, όλα αυτά τα χρόνια που υπηρέτησε στο Κάιρο, καθώς σε λίγους μήνες ολοκληρώνει τη θητεία του στην Αίγυπτο, αποτίοντας φόρο τιμής στην εξαίρετη εξισορροπιστική στάση που έλαβε, ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες με τα θέματα της ΕΚΚ που κλήθηκε να αντιμετωπίσει.    

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Μαρτίου 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads




Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης