Θερμή υποδοχή στον ΥΦΥΠΕΞ Κ. Γεροντόπουλο από τον Πρόεδρο Γ. Σιόκα και το ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας


«Ανυπολόγιστης αξίας είναι η προσφορά των Αλεξανδρινών Αιγυπτιωτών στον Ελληνισμό ολόκληρο». Η παραδοχή αυτή που αποτελεί το απόσταγμα της ίδιας της ιστορίας του Ελληνισμού και καθιστά τον Ελληνισμό της Αλεξάνδρειας στα ψηλότερα σκαλοπάτια της ιστορίας των Αποδήμων σε όλον τον κόσμο.

 

Και αυτή ακριβώς η φράση αποτέλεσε το ξεκίνημα της ομιλίας του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού κ. Κυριάκου Γεροντόπουλου, κατά την θερμή υποδοχή που τού επεφύλαξαν το Σάββατο το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Γιάννης Σιόκας και Μέλη της Κοινοτικής Επιτροπής.

 

Στην μεγάλη Αίθουσα των συνεδριάσεων, εκεί όπου έχει καταγραφεί το μεγαλύτερο κομμάτι της ιστορίας του Ελληνισμού της Αλεξάνδρειας, με τις φωτογραφίες των Μεγάλων Ευεργετών και παλαιότερων Προέδρων, που είναι σαν να παρακολουθούν την συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων της Αλεξανδρινής παροικίας και του υψηλού Έλληνα Αξιωματούχου, ο κ. Σιόκας καλωσόρισε με θερμά λόγια τον Υφυπουργό Εξωτερικών.  

 

 

gero eka 01

 

 

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

 

 

«Με ειλικρινή αισθήματα χαράς και ικανοποίησης υποδεχόμαστε σήμερα, εδώ στους χώρους της ιστορικής Κοινότητας της Αλεξάνδρειας τον εξοχώτατο Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Άκη Γεροντόπουλο», ξεκίνησε την ομιλία του ο Πρέοδρος της ΕΚΑ κ. Γιάννης Σιόκας. Και συνέχισε: «Καλωσορίζουμε τον φέρελπη πολιτικό, ο οποιός έχει επωμισθεί, πρωθυπουργική εντολή, να συνεισφέρει στο σχεδιασμό πρωτοβουλιών και στην υλοποίηση αποφάσεων που σχετίζονται με τον ευαίσθητο και κρίσιμο τομέα της εξωτερικής πολιτικής της πατρίδος μας.  

 

Αντιλαμβάνεται κανείς το ειδικό βάρος της αποστολής της εκπροσώπησης της χώρας στους Διεθνείς Οργανισμούς, εκεί όπου χαράσσονται πολιτικές και δημιουργούνται συμμαχίες σε διακρατικό επίπεδο, προκειμένου να προασπιστούν τα εθνικά μας δίκαια και να εξυπηρετηθούν κατά το δυνατό τα εθνικά μας συμφέροντα.

 

Η μακρά θητεία και συμμετοχή του κ. Γεροντόπουλου σε πλειάδα διεθνών οργανισμών κατά το παρελθόν, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Δ.Α.Σ.Ε. και η Ευρω-Μεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση, επαύξησαν την εμπειρική γνώση και αποτέλεσαν το αναγκαίο υπόστρωμα, προκειμένου να οραματιστεί την υλοποίηση μιας εξωτερικής πολιτικής που, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που η χώρα αντιμετωπίζει, χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια και αποφασιστικότητα, από τόλμη και ρεαλισμό.

 

Εξαιτίας αυτής της προσέγγισης  η Ελλάδα της κρίσης μετατρέπει την αδυναμία σε ευκαιρία και καθίσταται ο μόνος, μαζί με την Κύπρο, σταθερός κρίκος, ειρήνης και ασφάλειας στην κατά τα λοιπά φλεγόμενη ανατολική Μεσόγειο. Δεν έχει παρά να παρατηρήσει κανείς τι συμβαίνει στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου από την Τυνησία και τη Λιβύη, μέχρι τις χώρες της Μέσης και Εγγύς Ανατολής όπως τη Συρία.

 

Τα τελευταία τρία χρόνια ο Αλεξανδρινός Ελληνισμός έγινε μάρτυρας και βίωσε τις βίαιες ανατροπές και τις απρόβλεπτες πολιτικές ανακατατάξεις που συντελέστηκαν στην Αίγυπτο. Αισθανθήκαμε τους κραδασμούς της διαρκούς μετάλλαξης ενός ρευστού πολιτικού σκηνικού, χωρίς να υποκύψουμε σε φοβικά σύνδρομα και αντιδράσεις πανικού. Η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας δεν έχει την πολυτέλεια να αναστείλει ούτε στο ελάχιστο την πολυδιάστατη δραστηριότητα προσφοράς προς τον παροικιακό Ελληνισμό της πόλης του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

 

Υπακούοντας στα κελεύσματα της ιστορίας του Ελληνισμού στη χώρα αυτή και στις παρακαταθήκες των επωνύμων Μεγάλων Ευεργετών της Κοινότητάς μας, όπως του Μιχαήλ Τοσίτσα, του Νικολάου Στουρνάρα, του Δημητρίου Κασσαβέτη, του Ιωάννη και του Αλέξανδρου Πεσμαζόγλου, του Στέφανου Ζιζίνια, του Θεόδωρου Ράλλη, του Γεωργίου Αβέρωφ, του Γεωργίου Ζερβουδάκη, του Κωνσταντίνου Σαλβάγου, του Νικολάου Καζούλη, του Εμμανουήλ Μπενάκη και τόσων άλλων χιλιάδων ανωνύμων συμπαροίκων μας, η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας ανθίσταται, υπάρχει και κατά το μέτρο του δυνατού μεγαλουργεί σχεδιάζοντας το μέλλον της νέας γενιάς της παροικίας μας.

 

Σε εμάς τους λίγους, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, έλαχε ο κλήρος της ιστορίας να συνεχίσουμε αυτό που ξεκίνησε το 1843 και να σηκώσουμε το τεράστιο φορτίο ευθύνης που ο φορέας της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, εκπροσωπώντας τους Αλεξανδρινούς Ομογενείς, έχει αναλάβει. Υπηρετώντας τις αρχές και τις αξίες της αγνής, ανιδιοτελούς και έμπρακτης φιλοπατρίας επιδιώκουμε να ενισχύσουμε την πατρίδα μας και σε αυτή τη δύσκολη φάση. Ως Αλεξανδρινός Απόδημος Ελληνισμός στηριζόμαστε οικονομικά σε ίδιους πόρους, εξασφαλίζοντας την οικονομική μας ανεξαρτησία, προσφέροντας και ενισχύοντας τους κάθε ηλικίας συμπαροίκους μας.

 

Στηρίζουμε τη λειτουργία των Εκπαιδευτηρίων μας που αποτελούν διαχρονικές εστίες μόρφωσης, παιδείας, κουλτούρας και πολιτισμού, δημιουργούμε και συντηρούμε χώρους άθλησης, ενδιαφερόμαστε για τη φοιτητιώσα νεολαία της παροικίας μας χορηγώντας υποτροφίες, συνδράμουμε τις Ελληνικές εστίες πολιτισμού, ενισχύουμε οικονομικά τους Συλλόγους Επιστημόνων της Αλεξάνδρειας και το Προσκοπικό Κίνημα, καλύπτουμε τις πασης φύσεως ανάγκες των Κοινοτικών Ναών και Κοιμητηρίων σε συνεργασία με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, καλύπτουμε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των απόρων συμπαροίκων μας, προσφέρουμε στους εν ανάγκη ευρισκομένους μηνιαία κοινοτικά επιδόματα, δημιουργούμε ένα ζεστό, λειτουργικό και ανθρώπινο περιβάλλον ώστε οι ηλικιωμένοι συμπαρικοί μας, που το επιθυμούν, να  δύνανται να φιλοξενηθούν στο νέο ανακαινισμένο «Κοινοτικό Γηροκομείο Μάννα», καλύπτοντας τις ιατροφαρμακευτικές και σιτιστικές τους ανάγκες, χωρίς κανένα οικονομικό αντίτιμο.

 

Πέραν τούτων τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας συμμετέχουν ενεργά στις κοινωνικές ζημώσεις, δραστηριοποιούνται εμπορικά και οικονομικά, επενδύουν επιχειρηματικά, συμμετέχουν στην εγχώρια ανάπτυξη και πρόοδο της Αιγυπτιακής κοινωνίας, ενδυναμώνοντας τους ιστορικούς δεσμούς συνεργασίας με τον φίλο Αιγυπτιακό λαό, με στόχο την ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας. Και πέραν των άλλων ιστορικών ευεργετημάτων, δωρεών και κληροδοτημάτων, μέσω των οποίων ενίσχυσε την Ελληνική Πολιτεία, ο Αλεξανδρινός Ελληνισμός παραμένει ένας διαχρονικός φάρος καλλιέργειας της Ελληνικής Παιδείας και του Πολιτισμού.

 

Θα συμφωνήσω με μια πρόσφατη δήλωσή σας σε ομογενειακό έντυπο, ότι η ανταποδοτικότητα, όταν αναφέρόμαστε στις σχέσεις του Αποδήμου Ελληνισμού με την Μητέρα Πατρίδα, δεν μπορεί πάντα να μπαίνει σε «ζυγαριά». Όμως θα τολμήσω να πω, ότι η σημερινή σας επίσκεψη στους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, αντανακλά το μέγεθος της ευγνωμοσύνης της Ελληνικής Πολιτείας και αναγνωρίζει την ανυπολόγιστη προσφορά των Αλεξανδρινών στην ιστορία του Ελληνισμού, τόσο κατά το παρελθόν, όσο και σήμερα».

 

Η ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

 

«Η προσφορά του Αλεξανδρινού Ελληνισμού προς την Ελλάδα είναι ανυπολόγιστη και με κανένα τρόπο, το Μητροπολιτικό κέντρο δεν μπορεί να σάς ανταποδώσει αυτά που έχετε κάνει εσείς», τόνισε από την πλευρά του ο Υφυπουργός Εξωτερικών, απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της ΕΚΑ κ. Γιάννη Σιόκα, αλλά και τα υπόλοιπα Μέλη της Κοινότητας Αλεξανδρείας: τον Β’  Αντιπρόεδρο κ. Γιάννη Μάλλη, την Γενική Γραμματέα κα Άρτεμη Γεροντάκη, τον Οιοκονομικό Επόπτη κ. Σταμάτη Τσαμαδό και τον Προϊστάμενο της Εφορείας Εκπαιδευτηρίων κ.Πάρη Μακρή, παρουσία μάλιστα του Έλληνα Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Χριστόδουλο Λάζαρη και του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Χρήστου Καποδίστρια.

 

 

gero eka 02

 

 

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τους Αλεξανδρινούς Αιγυπτιώτες αλλά και όλον τον Απόδημο Ελληνισμό για ό,τι κάνει για να βγει η Ελλάδα από το σημερινό της αδιέξοδο.

 

Μάλιστα, ο κ. Γεροντόπουλος έδωσε μεγάλο βάρος στο γεγονός ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο κ. Αντώνης Σαμαράς έλκει την καταγωγή του από την Αλεξάνδρεια και αποκάλυψε ότι για αυτόν τον λόγο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός καταλαβαίνει τα προβλήματα των Αιγυπτιωτών της Αλεξάνδρειας και γενικότερα της Χώρας του Νείλου.

 

Παράλληλα, απέδωσε εύφημο μνεία για το Γηροκομείο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, το οποίο χαρακτήρισε ως ένα «Πρότυπο Γηροκομείο», με υπερήλικες χαρούμενους, οι οποίοι συζητούν, γεγονός που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό.

 

«Η Ελλάδα είναι κοντά σας και ιδιαίτερα με το διπλωματικό προσωπικό της», τόνισε ο κ. Γεροντόπουλος.

 

Παράλληλα, αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου – και με αφορμή μία σύντομη συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο Υπουργό Μεταφορών – ο κ. Γεροντόπουλος επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι στο πλευρό και της Αιγύπτου και στηρίζει το έργο της μεταβατικής κυβέρνησης έτσι ώστε να ενισχυθεί η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

 

Και κατέληξε: «Η Αίγυπτος έχει δώσει πολλά στον κόσμο, αλλά επίσης πολλά έδωσε και ο Ελληνισμός της Αιγύπτου».

 

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ  ΠΟΥ ΕΘΕΣΕ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΣΤΟΝ Κ. ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟ

 

Το συνταξιοδοτικό ήταν από τα βασικά θέματα που έθεσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Σιόκας, εμβαθύνοντας την συζήτηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, ζητώντας από την ελληνική πολιτεία να επισπεύσει την επανασύνδεση των συντάξεων των Αιγυπτιωτών.

 

Παράλληλα, την κουβέντα απασχόλησε έντονα το κρίσιμο ζήτημα της φορολογίας των ομογενών, θέμα για το οποίο ο κ. Γεροντόπουλος είπε ότι το παρακολουθεί από κοντά και οτι η Ελληνική Πολιτεία προσπαθεί να διορθώσει τα όποια προβλήματα έχουν ανακύψει.

 

Επίσης, ο κ. Σιόκας έθεσε το θέμα των υπηκοοτήτων, θέμα για το οποίο ο κ. Πρέσβης ενημέρωσε ότι ήδη έχει ενταχθεί στην ατζέντα των συζητήσεων της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου.

 

Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της ψήφου των ομογενών, ενώ ο κ. Σιόκας έθεσε επί τάπητος στον Υφυπουργό την ανάγκη διευθέτησης του προβλήματος καταπάτησης (από το ελληνικό Δημόσιο!) του χώρου (5,5 στρεμμάτων!) όπου έχει κτισθεί το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο του Αμαρουσίου της Αθήνας, ζητώντας έναντι αυτού να παραχωρηθεί στην Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας μία άλλη έκταση στην Αθήνα για να κτισθεί ένα Γηροκομείο για τους Αιγυπτιώτες υπερήλικες.   

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Νοεμβρίου 2022
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης