Στο Αμπού Σίμπελ, μόνο στα γενέθλια του Φαραώ Ραμσή II (22 Φεβρουαρίου) και τη στέψη του (22 Οκτωβρίου), φως φωτίζει το άγαλμά του μέσα στο ναό


Είναι το πιο μυστηριώδες μέρος που μπορείτε να φανταστείτε, όχι τόσο από την άποψη του τουρισμού, αλλά και από την άποψη της επιστήμης είναι πραγματικά αξιοσημείωτη.

 

Ανακαλύφθηκε το 1974 από ορισμένους αμερικανούς ανθρωπολόγους, και αρχηγός της εκστρατείας ήταν ο Fred Wendorf.

 

Το Αμπού Σίμπελ είναι ένας από τους πιο δημοφιλής αρχαιολογικούς τόπους της Αιγύπτου και αποτελείται από δυο μεγαλοπρεπείς ιερούς ναούς σκαμμένους μέσα σε έναν λόφο από ροδόχρωμο ψαμμίτη.

 

Μακριά από το πολυτάραχο Κάιρο, στο Αμπού Σιμπέλ στις 22 Φεβρουαρίου ένα από τα θαύματα του αιγυπτιακού πολιτισμού πρόκειται πάλι να συμβεί μπροστά στα μάτια χιλιάδων επισκεπτών.

 

Το Αμπού Σιμπέλ, ο τελευταίος επισκέψιμος σταθμός του «αιγυπτιακού» Νείλου και ο διάσημος ναός του, προσελκύει κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες.

 

Κάθε Οκτώβριο και Φεβρουάριο όμως, ένα φυσικό θαύμα συντελείται, αναδεικνύοντας την τέχνη, για πολλούς τη μαγεία του σπουδαίου αυτού πολιτισμού.

 

Το εσωτερικό του κυρίως Ναού του Αμπού Σιμπέλ, το μεγαλύτερο μέρος του έτους είναι τυλιγμένο στο σκοτάδι.

 

Δύο όμως συγκεκριμένες ημέρες του χρόνου, στην επέτειο των γενεθλίων (22 Φεβρουαρίου) και τη στέψη του φαραώ Ραμσή ΙΙ (22 Οκτωβρίου), μια δέσμη φωτός του ήλιου διαπερνά το σκοτάδι, φωτίζοντας αγάλματα των θεών και του βασιλιά στο εσωτερικό ιερό του ναού.

 

Έτσι και φέτος στις 22 Φεβρουαρίου, την ημέρα των γενεθλίων του βασιλιά, το φως του ήλιου θα φωτίζει τα αγάλματα των θεών Horakhte και Amon-Re, καθώς και ένα άγαλμα του βασιλιά Ραμσή ΙΙ.

 

Χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο θα ταξιδέψουν μέχρι το Αμπού Σιμπέλ, για να παρακολουθήσουν ζωντανά το περίεργο αυτό θέαμα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα καλά μελετημένο φυσικό φαινόμενο, αφού το ναός έχει τοποθετηθεί με τέτοια αρχιτεκτονική ακρίβεια, ώστε οι ακτίνες του ήλιου ευθυγραμμίζονται δύο φορές το χρόνο και φωτίζουν το εσωτερικό του.

 

 

Αυτό το απίστευτο φυσικό φαινόμενο, 3.000 περίπου χρόνια μετά, προσφέρει ένα εντυπωσιακό θέαμα, που έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη γιορτή, που ονομάζεται «Το Φεστιβάλ του Ήλιου». Ο ναός άλλαξε θέση το 1972, αφού εκεί που είχε αρχικά κατασκευαστεί, διότι τα θεμέλια του απειλούνταν από διάβρωση. Το νέο του σημείο όμως δεν άλλαξε καθόλου τη διαδικασία.

 

 

 

 

Ο ιδανικός τρόπος για να παρακολουθήσει κάποιος το «Φεστιβάλ του Ήλιου», είναι με μια κρουαζιέρα στο Νείλο.

 

Πηγή: Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης