Κατάθεση ψυχής στο έργο του Καβάφη από την αιγυπτιώτισσα επιχειρηματία Αικατερίνη Σοφιανού στην Αθήνα, μαζί με τον Ελληνισμό της Αιγύπτου


Μία Αιγυπτιώτισσα, η Αικατερίνη Σοφιανού, που γεννήθηκε στην περιοχή Οράμπι του Καΐρου και γαλουχήθηκε από τα νάματα της ιστορικής Αχιλλοπουλείου Σχολής, ζώντας την δοξασμένη εποχή του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, προσέφερε την Τρίτη το βράδυ, 26 Νοεμβρίου, στο αθηναϊκό κοινό, μία μαγική βραδιά, όλη αφιερωμένη στον Αλεξανδρινό ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη, στο Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη.

 

Η ίδια και ο σύζυγός της, μένοντας αφανείς ήρωες μέσα στην συγκινητική αυτή εκδήλωση, αφήνοντας σε άλλους το βήμα καταγραφής των μηνυμάτων του μεγάλου Αλεξανδρινού συγγραφέα, έδωσαν μέσα από την ψυχή τους την μεγάλη τους αγάπη για τον ποιητή, που δόξασε τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό και συγκίνησαν με την προσπάθειά τους να αναδείξουν τον ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα του κόσμου, όπως εδώ και δεκαετίες κάνουν, ακολουθώντας τα χνάρια του Καβάφη, που αποκαλέστηκε μέσα στην εκδήλωση ως ένας «Πολίτης του κόσμου».

 

 

kavafis 01

 

 

Απέναντι από την Ελληνική Βουλή, στο υπέροχο νεοκλασσικό κτίριο Θεοχαράκη,με τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος κ. Φώτη Παπαθανασίου να καλοσωρίζει τους ομιλητές, όντας και κείνος στο πλάι του Ελληνισμού της Χώρας του Νείλου, εδώ και πολλά χρόνια, ως επίτιμο αιγυπτιώτικο πλέον μέλος, ανακοίνωσε τους προσωπικούς χαιρετισμούς που απέστειλε για την εκδήλωση προς τον Καβάφη ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, καταγόμενος και κείνος από την πατρίδα του μεγάλου ποιητή, ευχόμενος να συνεχιστεί το έργο τέτοιων προσπαθειών που αναδεικνύουν την Ελλάδα και τον πολιτισμό και μάλιστα μέσα από τον Ελληνισμό της ομογένειας.

 

Εκλεκτοί ομιλητές, Πρέσβεις, συγγραφείς, ηθοποιοί και καλλιτέχνες αλλά και εκπρόσωποι του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού που ταξίδεψαν από την Χώρα του Νείλου, απέδωσαν τον δικό τους φόρο τιμής στην εκδήλωση αυτή που έγινε για την παρουσίαση ενός έξοχου τόμου με ποιήματα του Καβάφη, το «Ποιητικό Αλφάβητο», μεταφρασμένα σε δώδεκα γλώσσες (και για πρώτη φορά μάλιστα και στα λατινικά) της Ελληνίστριας Ρουμάνας φιλολόγου κας Έλενας Λάζαρ, που έχει τιμηθεί επανειλημμένα από την Ελληνική Πολιτεία, όντας η ίδια Πρέσβειρα του Ελληνισμού.

 

 

sofianou 02

 

 

Αξίζει να σημειωθεί η παρουσία στην εκδήλωση, τόσο του Έλληνα Πρέσβη στη Ρουμανία κ. Γρηγόρη  Βασιλοκωνσταντάκη (που τα προηγούμενα χρόνια μάλιστα διατέλεσε Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο) αλλά και του Αιγύπτιου Πρέσβη στην Αθήνα κ. Άχμεντ Ελ Μπαντάουι Μπαντάουι (που απέδωσε λίγους στίχους από την γνωστή «Ιθάκη» στην αραβική γλώσσα), καθώς και του Ρουμάνου ομόλόγου του κ. Λουτσιάν Φάτου, οι οποίοι μαζί με τον Αλεξανδρινό πρώην Πρόεδρο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κ. Στέφανο Ταμβάκη και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή, μίλησαν και έκαναν μία κατάθεση ψυχής στον ανυπέρβλητο Καβάφη, που, πριν από δεκαετίες, ξεπέρασε τα όρια της Χώρας του Νείλου, και στη ζωή αλλά και μετά θάνατον, για να παραμείνει τελικά ζωντανός μέχρι τις μέρες μας, με την Αλεξανδρινή «Πόλη, πάντα να τον ακολουθεί».

 

Χαρακτηριστικός ο λόγος του κ. Παπαθανασίου που είπε ότι «ο Καβάφης ήταν ένας Αλεξανδρινός με την καθαρή έννοια του όρου, που φέρνει μνήμες από τα παλιά, που ξεπέρασε τα όρια της υφηλίου και κατάφερε με τα ποιήματά του, να μιλάει για το σήμερα».

 

Η μαγεία της εκδήλωσης συμπληρώθηκε με τις μελωδικές δημιουργίες του συνθέτη Γιάννη Σπανού σε ποιήματα του μεγάλου ποιητή που απέδωσε συγκινητικά ο Μανώλης Μητσιάς ο οποίος δήλωσε ότι με το έργο αυτό ολοκληρώνει και την καριέρα του, καταχειροκροτούμενος από τον κόσμο. Ενώ, ποιήματα του Καβάφη απέδωσαν οι ηθοποιοί Κώστας Καστανάς και Δήμτρα Χατούπη. Παράλληλα, στην αίθουσα της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν δύο πορτρέτα του μεγάλου ποιητή από τον ζωγράφο Πέτρο Ζουμπουλάκη.

 

Αλλά, η πιο μεγάλη συγκίνηση που διαχέετο στον κόσμο ήταν για την αφανή ηρωΐδα της εκδήλωσης για τον Καβάφη, της αιγυπτιώτισσας επιχειρηματία κας Αικατερίνης Σοφιανού, που με το μεγαλείο της απλότητας των Αιγυπτιωτών, με την ιστορία τους, με την αγάπη τους, έδειξε και εκείνη και η οικογένειά της, ότι ο επιχειρηματικός κόσμος μπορεί και πρέπει να στέρξει το βλέμμα του και να αγκαλιάσει την Ελλάδα του πνεύματος και του πολιτισμού, ενός πολιτισμού που αυτός είναι τελικά ο μεγάλος και τεράστιος πλούτος της πατρίδας μας. Τα ελληνικά γράμματα και οι τέχνες είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε… Και δεν είναι τυχαίο ότι το Ίδρυμα Ωνάση στηρίζει πρωτοβουλίες όπως για το Αρχείο Καβάφη, όπως είπε στους παρισταμένους ο κ. Ταμβάκης με την ιδιότητα του Μέλους του ΔΣ του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης».

 

«Ένας αιώνας πέρασε από τότε που ο Αλεξανδρινός ποιητής έγραψε αυτούς τους στίχους και όμως είναι σα να μην πέρασε ούτε μια μέρα. Τόσο αληθινοί, τόσο σύγχρονοι, τόσο καθημερινοί», είπε ο κ. Ταμβάκης. Και συνέχισε: «Η Πόλη αυτή, η Μεγάλη Πόλη της Αλεξάνδρειας, μάς ακολουθεί παντού και πάντα. Όπου και να βρισκόμαστε, ο νους μας εκεί γυρίζει… Εμείς οι Αλεξανδρινοί, εμείς οι Αιγυπτιώτες, εμπνευσμένοι από τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Καβάφη, τον Τσίρκα, και χιλιάδες άλλους, έχουμε ένα προνόμιο που καθορίζεται από την ιστορική μας παρουσία στην χώρα του Νείλου».

 

 

Ούτε επίσης είναι διόλου τυχαίο, ότι την εποχή που γεννήθηκε ο μεγάλος Αλεξανδρινός ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης, πριν ακριβώς από 150 χρόνια, έμπαιναν τότε και τα θεμέλια των περισσότερων Ελληνικών Κοινοτήτων στην Χώρα του Νείλου και του Αιγυπτιώτου Ελληνισμού που αποτέλεσε την κορωνίδα του Απόδημου Ελληνισμού σε όλον τον κόσμο, μεταλαμπαδεύοντας το μήνυμα της Ελλάδας σε όλον τον κόσμο, μέχρι σήμερα, όπως εύστοχα τόνισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, αποκαλύπτοντας στο κοινό την ευτυχή αυτή σύμπτωση και συγκυρία που θέλει το έργο του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή να γεννιέται παράλληλα με την γέννηση του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.

 

«Ο διαχρονικός Καβάφης γεννήθηκε στην χώρα που γεννήθηκαν οι μεγάλοι Αιγυπτιώτες. Η συνέχεια στο έργο του θα υπάρχει, όσο θα υπάρχουν άνθρωποι σαν την ελληνίστρια φιλόλογο κα Λαζάρ και την αιγυπτιώτισσα επιχειρηματία κα Αικατερίνη Σοφιανού, και όσο κάποια φωτεινά παραδείγματα θα προτάσσουν το ελληνικό πνεύμα πριν από άλλες αξίες στην ζωή μας», είπε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου. Και ο κ. Καβαλής κατέληξε: «Μπορεί να μην μπορέσουμε να γεννήσουμε και πάλι έναν άλλον Καβάφη. Αλλά, μέσα στην ψυχή κάθε Αιγυπτιώτη, σάς διαβεβαιώ ότι η «Ιθάκη» και το ταξίδι του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή, θα παραμένουν ζωντανά για πάντα…»

 

 

cavafis-eikones15

 

 

Τέλος, την ευγνωμοσύνη της εταρείας «SofMedica» της οικογένειας της Αικατερίνης Σοφιανού, μετέφερε προς όλους ο Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας, που πήρε την πρωτοβουλία της σημαντικής αυτής εκδήλωσης, ο κ. Γιώργος Σοφιανός, επισημαίνοντας μέσα από τον σεμνό λόγο του, το πόσο μεγάλη είναι η ψυχή του Έλληνα, που δεν διστάζει να αγωνίζεται πάντοτε για το αύριο και το καλύτερο, όσα εμπόδια και αντιξοότητες και αν αντιμετωπίσει, μην χάνοντας ποτέ την διάθεση που έχει για προσφορά προς όλους…». Με αυτά τα λόγια, ο διάδοχος και σημερινός υπέυθυνος της αιγυπτιώτικης επιχείρησης, αφενός μεν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους γονείς του για τα διδάγματα που τού μετέφεραν, αλλά παράλληλα έδωσε το δικό του πολιτικο-επιχειρηματικό μήνυμα, στην δύσκολη εποχή που ζούμε, ότι «η Ελλάδα μπορεί! Και πως, ακόμη περισσότερο, οι Έλληνες μπορούν, εντός και εκτός Ελλάδος. Αρκεί να το πιστέψουν και να πατήσουν απλά στις τρεις αξίες που χαρακτηρίζουν τον ελληνικό πολιτισμό:σ το διαχρονικά ωραίο (όχι το επιτηδευμένο και ακριβό), στο αληθινό (όχι το επιφανές, το εύχαιρο και το επίκαιρο) και στο ευαγές (όχι το ιδιοτελές), σε αυτό που ωφελεί το σύνολο (και όχι μόνο το άτομο)…» Και κατέληξε: «Εύχομαι η σημερινή νέα γενιά να κατορθώσει μόνο τα μισά από ό,τι κατάφεραν οι παλαιότερες γενιές μας…», καταχειροκροτούμενος…    

  

 

sofianou 01

 

 

Τελικά, με αυτήν την κατάθεση ψυχής στον Καβάφη και το διαχρονικό έργο του, η Αιγυπτιώτισσα και Αχιλλιοπουλίτισσα κα Αικατερίνη Σοφιανού, που τώρα διαπρέπει επιχειρηματικά στην Ρουμανία, δεν έκανε τίποτε άλλο, παρά μόνον το καθήκον της: ως ένας ελληνικός πυρσός, να μεταφέρει επάξια το ελληνικό φως στα πέρατα της οικουμένης, να συνεχίζει το έργο των δοξασμένων προγόνων της και να αποδεικνύει καθημερινά ότι, όπως είπε χαρακτηριστικά στην εκδήλωση για τον Καβάφη, ο συγγραφέας και σκηνοθέτης κ. Κώστας Ασημακόπουλος, «Γλώσσα είναι η πατρίδα μας και πατρίδα είναι η γλώσσα μας…»   

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης