Κατατέθηκε διάταξη στην Ελληνική Βουλή που δίνει το δικαίωμα στην Ι. Μονή Σινά να αξιοποιήσει δασική έκταση 290 στρεμμάτων στην Φθιώτιδα


«Απελευθερώνονται» 290 στρέμματα δασικής έκτασης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, προς αξιοποίηση από την Ιερά Μονή και Αρχιεπισκοπή του Όρους Σινά, με ρύθμιση που πέρασε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας. Συγκεκριμένα, το Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων «www.romfea.gr» γράφει ότι «παράταση έως το 2021 στο δικαίωμα της Ιεράς Μονής και της Αρχιεπισκοπής του Όρους Σινά να αξιοποιήσει δασική έκταση 290 στρεμμάτων σε περιοχή της Φθιώτιδας, δίνει διάταξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Η εν λόγω διάταξη έχει ενταχθεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας το οποίο κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή.

Πρόκειται στην ουσία για «ξεμπλοκάρισμα» παλαιάς Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (25.8.1995) που παραχωρούσε την έκταση στην θέση «Καύκαλος» της Τραγάνας, προκειμένου η Ιερά Μονή να κατασκευάσει εντός πενταετίας εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση φιλανθρωπικών, επιστημονικών και κοινωφελών σκοπών.

Με την νέα διάταξη, παρατείνεται αναδρομικά η ισχύς της Πράξης και δίνεται η δυνατότητα περαιτέρω παρατάσεων ανά πενταετία».

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΝ ΛΟΓΩ ΕΚΤΑΣΗΣ

Από την πλευρά της, η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» αναφέρει ότι η έκταση βρίσκεται στην περιοχή της Τραγάνας Λαμίας (θέση «Καύκαλος»). Παραχωρήθηκε «κατά κυριότητα και χωρίς αντάλλαγμα» το 1993 στη Μονή και συγκεκριμένα στο ίδρυμα Ορους Σινά (Ι.Ο.Σ.) με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου. Μάλιστα, τα σχέδια προβλέπουν τη δημιουργία Διεθνούς Συνεδριακού Κέντρου, όπως τουλάχιστον αναφέρεται στη συνοδευτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που αφορά το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας. Επιπλέον, για να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι εργασίες προς αυτήν την κατεύθυνση, «παρατείνεται αναδρομικά από 25-8-1998 μέχρι και 24-8-2021 η ισχύς της προαναφερθείσας πράξης».

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, επισημαίνει η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», «με την προτεινόμενη ρύθμιση ρυθμίζεται το ζήτημα των δημοσίων δασικών ή χορτολιβαδικών εκτάσεων, οι οποίες παραχωρήθηκαν για εθνικούς λόγους σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, που χαρακτηρίζονται ως κοινωφελή ιδρύματα κατά την έννοια του Αστικού Κώδικα και συνεστήθησαν από τα πρεσβυγενή (αρχαιότερα) ελληνορθόδοξα Πατριαρχεία της Ανατολής και την αυτοδιοίκητη Ιερά Μονή και Αρχιεπισκοπή του όρους Σινά για την εξυπηρέτηση των πνευματικών, πολιτιστικών, φιλανθρωπικών, επιστημονικών και λοιπών κοινωφελών σκοπών τους».

Και βεβαίως, προκειμένου να συνεχιστούν απρόσκοπτα τα έργα που δρομολογούνται, χωρίς να σκοντάψουν σε απαγορεύσεις της δασικής νομοθεσίας, στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου διασαφηνίζεται επίσης ότι το καθεστώς των 290 στρεμμάτων «δεν θίγεται από το μεταγενέστερο των παραχωρήσεων χαρακτηρισμό ως δάση, εφόσον έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη έργα ανέγερσης κτηρίων και εργασίες υλοποίησης των έργων αυτών, για την πραγμάτωση του σκοπού των εν λόγω νομικών προσώπων».

Πηγή: www.romfea.gr και «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης