Κριστίν Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ έτοιμο για διαβουλεύσεις με την αιγυπτιακή κυβέρνηση


Ως κίνηση στήριξης στην αιγυπτιακή κυβέρνηση κρίνονται οι δηλώσεις του Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ (ΣΣ. στην ιορδανική εφημερίδα “Al Ghad”), σύμφωνα με την οποία, το ΔΝΤ τάσσεται απόλυτα υπέρ της στήριξης της Χώρας του Νείλου, στην «δύσκολη αυτή μεταβατική της περίοδο», όπως την χαρακτηρίζει.

Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τη νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση για να στηρίξει το πιο πολυπληθέστερο αραβικό κράτος, τονίζει η Λαγκάρντ.

Πάντως, να σημειωθεί ότι χωρίς αποτέλεσμα είναι μέχρι σήμερα οι διετείς διαβουλεύσεις ΔΝΤ – Αιγύπτου για το δάνειο των 4,8 δις δολλαρίων.

Η εφημερίδα «Αλ Αχράμ» σχολιάζει ότι η συμφωνία για το δάνειο δεν προχώρησε, διότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που απαιτούν την θέσπιση σκληρών οικονομικών μέτρων για τον απλό Αιγύπτιο πολίτη.

Από την πλευρά της, η κα Λαγκάρντ τονίζει στην ιορδανική εφημερίδα ότι «είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε τις διαπραγματεύσεις, όπου επιθυμεί η αιγυπτιακή κυβέρνηση», στο Κάιρο ή την Ουάσιγκτον.

Είναι ουσιαστικά η πρώτη δήλωση εκ μέρους του ΔΝΤ που δείχνει την επιθυμία συνεργασίας της με τη νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση, καθώς οι όποιες διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο δεν έχουν επαναληφθεί από τις αρχές Ιουλίου και έπειτα.

Την ίδια περίοδο, ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός Χάζεμ Ελ Μπεμπλάουι καθώς και ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Βιομηχανίας και Διεθνούς Εμπορίου Μουνίρ Φάκρι Αμπντελ Νουρ, τονίζουν ότι η Αίγυπτος δεν βιάζεται να συνάψει το εν λόγω δάνειο με το ΔΝΤ, δεδομένης της ιδιαίτερα σημαντικής οικονομικής βοήθειας που ήδη λαμβάνει η χώρα από τις χώρες του αραβικού κόλπου.

Μέχρι σήμερα και μετά την Επανάσταση της 30ής Ιουνίου, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ έχουν συνεισφέρει στην Αίγυπτο 7 δις δολλάρια, υπό μορφή δανείων, επιδοτήσεων ή καυσίμων, ενώ αναμένεται βοήθεια άλλων 5 δις δολλαρίων.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης