Κυριάκος Γεροντόπουλος: «Απόλυτα χρήσιμο το ΣΑΕ, για να μπορεί να επηρεάζει ξένες κυβερνήσεις για τα εθνικά μας θέματα»


Υπέρ της λειτουργίας ενός νέου Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, το οποίο όμως να διατηρήσει όλα τα θετικά στοιχεία του μέχρι πριν από ένα χρόνο λειτουργούντος ΣΑΕ, τάχθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κυριάκος Γεροντόπουλος, ενημερώνοντας την Ειδική Επιτροπή για τους Αποδήμους για το έργο της κυβέρνησης στο ζωτικό αυτό τομέα.

 

«Το ΣΑΕ είναι ένα όργανο απόλυτα χρήσιμο, το οποίο πρέπει να είναι ισχυρό ώστε να μπορεί να επηρεάζει κοινοβούλια και κυβερνήσεις για τα εθνικά μας θέματα σε όλο τον κόσμο και παράλληλα να μεταφέρει τον παλμό, τα προβλήματα και τις απόψεις του Απόδημου Ελληνισμού στην εκάστοτε κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεροντόπουλος, δικαιώνοντας τον ρόλο του μέχρι τώρα ΣΑΕ, όπου Πρόεδρος ήταν μέχρι πριν από ένα χρόνο ο Αλεξανδρινός κ. Στέφανος Ταμβάκης, τιμώντας τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό στα πέρατα του κόσμου.

 

Ο κ. Γεροντόπουλος αναφέρθηκε στο νέο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και τόνισε την σημασία συναίνεσης στο νομοσχέδιο που θα έρθει για ψήφιση στην Βουλή, ώστε να εγκριθεί με ευρύτατη πλειοψηφία. Το προσχέδιο νόμου έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της διαβούλευσης.

 

«Είμαι έτοιμος να συζητήσω για όλα τα θέματα, είτε περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο είτε όχι, επεσήμανε προς τους βουλευτές της Επιτροπής, προσθέτοντας: Υπάρχουν διάφορες απόψεις για το θέμα της εκπροσώπησης, αν δηλαδή θα έχουν δικαίωμα ψήφου στο ΣΑΕ μόνο οι οργανώσεις ή τα φυσικά πρόσωπα ή να υπάρξει ένας συνδυασμός των δύο. Στόχος μας πάντως είναι να υπάρξει συναίνεση απ’ όλα τα κόμματα στο θέμα του ΣΑΕ και του Απόδημου Ελληνισμού γενικότερα και το νομοσχέδιο να ψηφιστεί με ευρύτατη αποδοχή». Αποσαφήνισε παράλληλα ότι βασικός στόχος του είναι να ολοκληρωθεί το ταχύτερο η διαδικασία. «Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την εμπειρία των ετών που λειτουργούσε το ΣΑΕ και να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη». Ακόμα σημείωσε ότι το ΣΑΕ είναι ένα όργανο απόλυτα χρήσιμο, το οποίο πρέπει να είναι ισχυρό ώστε να μπορεί να επηρεάζει κοινοβούλια και κυβερνήσεις για τα εθνικά μας θέματα σε όλο τον κόσμο και παράλληλα να μεταφέρει τον παλμό, τα προβλήματα και τις απόψεις του Απόδημου Ελληνισμού στην εκάστοτε κυβέρνηση.

 

Παράλληλα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ακόμα στο μεγάλο έργο και τον σημαντικό ρόλο της Εκκλησίας. «Η εκκλησία μας στο εξωτερικό είναι πόλος συσπείρωσης των Ελλήνων, τόνισε. Τα Πατριαρχεία μας αποτελούν τα προκεχωρημένα φυλάκια του Χριστιανισμού και του Ελληνισμού», δήλωσε ο κ. Γεροντόπουλος, επισημαίνοντας παράλληλα, την μεγάλη σημασία της διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού. Ανέφερε μάλιστα τα παραδείγματα από τις επισκέψεις του στην Κορέα, την Αρμενία και την Ουγγαρία, όπου λειτουργούν και έδρες Νεοελληνικών Σπουδών. «Παρά την δεδομένη οικονομική κρίση, προσπαθούμε να ενισχύσουμε τα ελληνικά σχολεία μέσω της Γ. Γ. Απόδημου Ελληνισμού».

 

«Είμαι περήφανος για τους Έλληνες του εξωτερικού. Τους τελευταίους μήνες που βρίσκομαι στην θέση αυτή, σε όποιες χώρες πήγα, μας υποδέχθηκαν θερμά οι κυβερνήσεις τους και λόγω των ομογενών μας. Γιατί αυτοί αποτελούν την καλή εικόνα της Ελλάδας», κατέληξε ο κ. Γεροντόπουλος.

 

ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΣΟΦΙΑΣ ΑΡΑΒΟΠΟΥΛΟΥ

 

«Ο ελληνισμός δεν μπορεί να μπαίνει στα στενά παπούτσια της εκάστοτε κυβέρνησης», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος σε θέματα ομογένειας Κυρ. Γεροντόπουλος, σε ενημέρωση που έκανε σήμερα στην Ειδική Επιτροπή Αποδήμου Ελληνισμού της Βουλής και σημείωσε τη σημασία ευρύτερης συναίνεσης επί του νομοσχεδίου για το νέο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) ώστε να ψηφιστεί με ευρύτατη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Σημείο αιχμής στο σχετικό προσχέδιο νόμου (επί του οποίου έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της διαβούλευσης και όδευε προς ολοκλήρωση, εν αναμονή του διορισμού του νέου προέδρου της Επιτροπής στη Βουλή Σάββα Αναστασιάδη, μετά την υπουργοποίηση του Άδωνι Γεωργιάδη) είναι το θέμα της εκπροσώπησης, αν, δηλαδή, θα έχουν δικαίωμα ψήφου στο ΣΑΕ μόνο οι οργανώσεις ή και τα φυσικά πρόσωπα, σημείο στο οποίο οι απόψεις δεν ταυτίζονται.

«Εγώ είμαι έτοιμος να συζητήσω για όλα τα θέματα, είτε περιλαμβάνονται, είτε όχι στο νομοσχέδιο», τόνισε ο υφυπουργός, αποσαφηνίζοντας ότι βασικός στόχος του είναι να ολοκληρωθεί το ταχύτερο η διαδικασία και να έχει το νομοσχέδιο ευρύτατη αποδοχή στη Βουλή.

«Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας μία εμπειρία 18 ετών και να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι το ΣΑΕ είναι ένα όργανο απόλυτα χρήσιμο, το οποίο πρέπει να είναι ισχυρό, ώστε να μπορεί να ασκεί πιέσεις και να επηρεάζει κοινοβούλια και κυβερνήσεις για τα εθνικά μας θέματα.

Σχετικά με το ισχύον καθεστώς του ΣΑΕ και τη λειτουργία του, μετά από την παραίτηση του προέδρου του Στέφανου Ταμβάκη, ο υφυπουργός ενημέρωσε την Επιτροπή, αφενός ότι έθεσε και αναμένει σχετική απάντηση για το ζήτημα αυτό από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και αφετέρου ότι έχει ολοκληρωθεί ο οικονομικός απολογισμός του ΣΑΕ για τα έτη από το 2006 έως και το 2009, ενώ προχωρά και αυτός για τα τελευταία έτη λειτουργίας του, αναφέροντας ότι η κρατική επιχορήγηση ήταν πολύ μικρή σε σχέση με το παρελθόν- το 2010 ήταν 500.000 ευρώ και το 2012 197.000 ευρώ.

«Είμαι περήφανος για τους Έλληνες του εξωτερικού», ανέφερε, επίσης, ο κ. Γεροντόπουλος και πρόσθεσε ότι «σε όποιες χώρες πήγα, αυτούς τους τελευταίους μήνες, μας υποδέχθηκαν θερμά οι κυβερνήσεις και λόγω των ομογενών μας, γιατί αυτοί είναι η καλή εικόνα της Ελλάδας».

Ο υφυπουργός τόνισε ακόμη το μεγάλο έργο της Εκκλησίας και τη μεγάλη σημασία της διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, αναφέροντας παραδείγματα από τις επισκέψεις του στην Κορέα, την Αρμενία και την Ουγγαρία. Παρά την κρίση, είπε, προσπαθούμε να ενισχύσουμε ακόμη και με λίγους ελληνικούς πόρους τα ελληνικά σχολεία, μέσω της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Υπέρ της ταχείας ολοκλήρωσης του νομοσχεδίου και της ευρύτερης αποδοχής του, τάχθηκαν τόσο ο πρόεδρος της επιτροπής της Βουλής Σάββας Αναστασιάδης, όσο και οι παρόντες βουλευτές που έλαβαν τον λόγο.

Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον υφυπουργό για το προσεχές πρόγραμμα της Επιτροπής, στο οποίο περιλαμβάνεται και η πρόσκληση των μελών των επτά Περιφερειακών Συμβουλίων του ΣΑΕ, με κάλυψη των δαπανών διαμονής τους από τη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης