Λύση στο πρόβλημα του τέλους επιτηδεύματος στις Ομογενειακές Οργανώσεις, με παρέμβαση του ΥΦΥΠΕΞ Κ. Γεροντόπουλου


Λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι Ομογενειακές Οργανώσεις των Ελλήνων του εξωτερικού αλλά και οι έδρες Ελληνικών Σπουδών σε Πανεπιστήμια της αλλοδαπής, δόθηκε άμεσα χάρη στην συνεργασία του Υφυπουργού Εξωτερικών Άκη Γεροντόπουλου και του ομολόγου του των Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη.

 

Συγκεκριμένα, επειδή από το 2011 οι συγκεκριμένες Οργανώσεις και οι Έδρες Ελληνικών σπουδών απέκτησαν ΑΦΜ στην Ελλάδα ως αλλοδαπά μη κερδοσκοπικά πρόσωπα απαλλασσόμενα φορολογίας, τους επιβλήθηκε από την εφορία τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ τον χρόνο. Γι’ αυτό και δημοσιοποίησαν αμέσως το θέμα στο Υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας να δοθεί λύση. Ο κ.Γεροντόπουλος, που είναι αρμόδιος και για τον Απόδημο Ελληνισμό, επικοινώνησε και συνεργάστηκε με τον συνάδερφο του Υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, επισημαίνοντας του ότι οι συγκεκριμένες Οργανώσεις υλοποιούν εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμμα σε διάφορες χώρες του εξωτερικού. Κι αυτό γίνεται στην προσπάθεια διατήρησης της εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας των Ελλήνων της Διασποράς. Καθώς και την διάδοση της ελληνικής γλώσσας και την προαγωγή του φιλελληνισμού.

 

Ζήτησε λοιπόν την εξαίρεση των συγκεκριμένων νομικών προσώπων από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος και η ανταπόκριση ήταν άμεση. Στην απάντηση του Υφυπουργού Οικονομικών που κοινοποιήθηκε παράλληλα και στην Δ’ ΔΥΟ Αθηνών η οποία είναι αρμόδια για το συγκεκριμένο ζήτημα, ξεκαθαρίζεται ότι: «Οι αναφερόμενες Ομογενειακές Οργανώσεις Εξωτερικού δεν υπόκεινται στο τέλος επιτηδεύματος που προβλέπεται με τις διατάξεις του άρθρου 31 του ν.3986/2011. Καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται στα πρόσωπα σε βάρος των οποίων επιβάλλεται αυτό. Δεν ασκούν δραστηριότητες δραστηριότητα στην χώρα μας και δεν καθίστανται εξ αυτού του λόγου φορολογικά υπόχρεες στην Ελλάδα».

 

Έτσι η άμεση αντίδραση και η συνεργασία του Άκη Γεροντόπουλου με τον Γιώργο Μαυραγάνη έλυσε το πρόβλημα που προς στιγμήν πήγε να δημιουργηθεί και ανησύχησε τους ομογενείς μας, οι οποίοι προσπαθούν να διατηρούν και να διαδίδουν την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό σε όλα τα μέρη της Γης.

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης