Μία ακόμη λαμπερή σελίδα στην ιστορία των 13ων Καβαφείων, προστέθηκε χθες, με την μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο


Μία από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία των «Καβαφείων», έγραψε στις 3 Δεκεμβρίου, η 13η διοργάνωση του θεσμού που είναι αφιερωμένος στον μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή, Κωνσταντίνο Καβάφη και φέτος πραγματοποιήθηκε στην πανέμορφη Πινακοθήκη της Γκεζίρα, στο Ζαμάλεκ του Καΐρου.

 

DSCN0121

 

 

 

Ο κόσμος πολύς, επίλεκτος, Αιγύπτιοι και Έλληνες, επίσημοι και μη, όλοι τους έζησαν για δυο ώρες στο πνεύμα του ποιητή που έχει γίνει πλέον ίσως ο πιο γνωστός, συνδέοντας την Ελλάδα με την Αίγυπτο και την Αλεξάνδρεια, από όπου ξεκίνησε πριν από 150 χρόνια, την ίδια πόλη όπου αποχαιρέτησε τη ζωή, πριν από 80 χρόνια, για να παραμείνει απόλυτα διαχρονικός μέχρι τις μέρες μας.

 

 

DSCN0112

 

 

Ο Καβάφης είναι πλέον ένας πολίτης του κόσμου, που μιλάει με το έργο του, με τα ποιήματα που συνεχίζουν να συγκινούν, να γοητεύουν αλλά και να εμπνέουν, όπως και με την εικαστική έκθεση, που αποτέλεσε ένα πεδίο νέας πνευματικής δημιουργίας. Συνολικά, 87 έργα ζωγραφικής και γλυπτικής από ισάριθμους καλλιτέχνες από την Αίγυπτο, την Ελλάδα και αλλού, προσπάθησαν να ερμηνεύσουν με τον δικό τους τρόπο το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή, εκ των οποίων τρία ξεχώρισαν και βραβεύτηκαν και με έπαθλα αλλά και με το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού.

 

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

 

 

DSCN0183

 

 

Μάλιστα, το 1ο βραβείο στον εικαστικό διαγωνισμό «Ο ΚΑΒΑΦΗΣ ΚΙ ΕΓΩ» κατέκτησε ένας νέος καλλιτέχνης, ο 26χρονος Μουστάφα Μαχμούντ από την Αλεξάνδρεια, ο οποίος προσπάθησε (με πολύ μεγάλη επιτυχία), σχεδιάζοντας με μολύβι πάνω στο ξύλο, να παρουσιάσει τον μεγάλο ποιητή, φιλοξενώντας στην ίδια εικόνα, πολλές από τις εικόνες που ο μεγάλος ποιητής κατέγραψε με το δικό του το μολύβι πάνω στο χαρτί… Την απονομή του βραβείου έκανε η μεγάλη χορηγός της εκδήλωσης, η κα Στέλλα Κυριάζη.

 

 

DSCN0156

 

 

Το δεύτερο βραβείο πήρε ο Μοχάμεντ Φουάντ Ελ Σάζλυ και το τρίτο βραβείο μοιράστηκαν από κοινού οι Σάρα Ουφ και Χάλιντ Σαμάχι.

 

Όπως τονίστηκε από την Πολιτιστική Σύμβουλο της Ελληνικής Πρεσβείας κα Μαριλένα Γρίβα, «τα Καβάφεια άρχισαν το 1981 στην Αλεξάνδρεια με εικαστικά και στη συνέχεια εμπλουτίστηκαν με λογοτεχνικά συμπόσια. Φέτος, επιστρέφουμε στα εικαστικά με θέμα αυτή τη φορά τον ίδιο τον Καβάφη. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζουμε έργα τέχνης με θέμα την ποίηση και  προσωπικότητα του Καβάφη από επαγγελματίες καλλιτέχνες , έμπειρους και νεότερους. Και παράλληλα, δύο εκθέσεις:

Την πρώτη εικαστική έκθεση «ΑΟΡΑΤΟΣ ΘΙΑΣΟΣ» σε συνεργασία με την Αίθουσα Τέχνης Ιανός και την καλλιτεχνική επιμέλεια της Μικρής Άρκτου, αποτελείται από εικαστικές προσεγγίσεις στο Καβαφικό έργο που παρουσιάστηκε νωρίτερα στην Ελλάδα στα πλαίσια του έτους Καβάφη στην Αθήνα αλλά και στην Καβάλα, σε ένα ιστορικό μέρος, στο σπίτι του Μωχάμεντ Άλι, ιδρυτή του νέου Αιγυπτιακού κράτους. Στο Κάιρο η ίδια έκθεση, που εμπλουτίστηκε με έργα Αιγυπτίων καλλιτεχνών ήταν υπό την επιμέλεια της κας Ίριδας Κρητικού.

 

 

DSCN0163

 

 

Η δεύτερη έκθεση με τίτλο Ο ΚΑΒΑΦΗΣ ΚΙ ΕΓΩ, περιελάμβανε τα έργα του εικαστικού διαγωνισμού που προκηρύχθηκε από την Ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο, σε συνεργασία με το Ταμείο Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Αιγυπτιακού Υπουργείου Πολιτισμού, τον Τομέα Καλών Τεχνών και το Ε.Π.Κ.Κ. Στον διαγωνισμό μπορούσαν να λάβουν μέρος κάτοικοι της Αιγύπτου ανεξαρτήτως εθνικότητας, έμπειροι ή νεότεροι. Η εξαμελής επιτροπή ήταν  με πρόεδρο την επιμελήτρια της έκθεσης ΑΟΡΑΤΟΣ ΘΙΑΣΟΣ και κριτικό τέχνης κ. Ίριδα Κρητικού αποτελούμενη από 5 Έλληνες και την Διευθύντρια Καλών Τεχνών του Ταμείου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Κυρία Ναγκάτ Φαρούκ Σολιμάν. Από ελληνικής πλευράς μέλη της επιτροπής ήταν ο ζωγράφος Αντρέας Γεωργιάδης, η Συντηρήτρια έργων τέχνης κυρία Βιβή Γερολυμάτου, η Πολιτιστική σύμβουλος της πρεσβείας Δρ. Μαριλένα Γρίβα και ο Διευθυντής του Ε.Π.Κ.Κ κ. Χρίστος Παπαδόπουλος.

 

ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΒΑΦΗ

 

Όπως τονίστηκε, «κορωνίδα του θεσμού των Καβαφείων αποτελούν τα διεθνή βραβεία Καβάφη που απονέμονται σε Έλληνες και Αιγύπτιους ποιητές και πεζογράφους, καθώς και τα τιμητικά βραβεία του θεσμού, τα οποία χαίρουν κύρους και διεθνούς αναγνώρισης.  Αξιόλογοι ποιητές και πεζογράφοι, Έλληνες και Αιγύπτιοι έχουν διακριθεί σε προηγούμενες διοργανώσεις».

 

 

DSCN0142

 

 

Έτσι, το βραβείο που αφορά στην ελληνική ποίηση, δόθηκε στον Δημήτρη Κοσμόπουλο.

Για την ελληνική πεζογραφία, το βραβείο δόθηκε στον Γεώργιο Συμπαρδή.

Για την αραβική ποίηση, το βραβείο δόθηκε στον Μαϊσούν Σακρ.

Για την αραβική πεζογραφία, το βραβείο δόθηκε στον Μοχάμεντ Αλ Μάνσι Καντίλ.

 

 

 

DSCN0164

 

 

 

ΤΑ ΤΙΜΗΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

 

Εκτός από τα διεθνή βραβεία Καβάφη για την ποίηση και την πεζογραφία, υπήρξαν και τα διεθνή τιμητικά βραβεία του θεσμού, σε ανθρώπους και οργανισμούς που με το έργο τους συντελούν στη διάδοση της καβαφικής ποίησης και υποστηρίζουν τη μνήμη του Έλληνα Αλεξανδρινού ποιητή. Για φέτος η οργανωτική επιτροπή των Καβαφείων αποφάσισε κατ’ εξαίρεση να δώσει τέσσερα τιμητικά βραβεία.

 

Πρώτο τιμητικό βραβείο Καβάφη απονεμήθηκε στο Ταμείο Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Πολιτισμού της Αιγύπτου για την αμέριστη συμπαράσταση στη διοργάνωση των 13ων Καβαφείων και την υποστήριξη στη διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού στην Αίγυπτο.

 

Τιμητικό βραβείο απονεμήθηκε σε δύο φιλέλληνες και ελληνιστές αιγύπτιους καθηγητές που σε όλη τους τη ζωή υποστήριξαν με κάθε δυνατό τρόπο την Καβαφική ποίηση και γενικότερα την ελληνική λογοτεχνία και την Ελληνική γλώσσα και δυστυχώς δεν είναι πια μαζί μας, αλλά παραμένουν ολοζώντανοι στη μνήμη μας. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής απένειμε τα βραβεία στους εκπροσώπους των οικογενειών των καθηγητών Ναΐμ Ατία και Άχμεντ Ετμάν.

 

Το τελευταίο τιμητικό βραβείο απονεμήθηκε στον εκλιπόντα καθηγητή πανεπιστημίου και ποιητή Μίμη Σουλιώτη. Ο Μίμης Σουλιώτης αφιέρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Καβαφικό έργο. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Γιώργου Σαββίδη επί χρόνια στην επιμέλεια του Αρχείου Καβάφη. Στον επίσημο ιστότοπο για τον ποιητή ακούγονται οι απαγγελίες του και ως ποιητής κατέθεσε μερικές από τις καλύτερες παρωδίες της καβαφικής ποίησης. Υπήρξε επίσης εμπνευστής και πρόεδρος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στη Δημιουργική Γραφή. Το Υπουργείο παιδείας της Κύπρου τιμώντας τη μνήμη του Μίμη Σουλιώτη κατά το Έτος Καβάφη διοργάνωσε ποιητικό διαγωνισμό παρωδίας καβαφικής ποίησης. Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Ιωάννης Χατζαντωνάκης παρέλαβε το βραβείο για να το παραδώσει στην οικογένεια του εκλιπόντος που δυστυχώς για έκτακτους λόγους δεν κατάφερε να παρευρεθεί.

 

ΛΑΜΠΡΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΟΛΛΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ

 

Να σημειωθεί ότι την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Υφυπουργός Πολιτισμού της Αιγύπτου κα Καμέλια Σόμπχι η οποία μαζί με τον Αιγύπτιο Υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για το Ταμείο Πολιτιστικής Ανάπτυξης, Μηχανικό Μοχάμεντ Αμπου Σέαντα και τον Έλληνα Πρέσβη κ. Χριστόδουλο Λάζαρη, εγκαινίασαν την περίφημη έκθεση με τα διαγωνιζόμενα έργα των εικαστικών για τον Αλεξανδρινό ποιητή.

 

 

 

DSCN0171

 

Επίσης, τιμητικά παραβρέθηκαν ο Κύπριος Πρέσβης κ. Σώτος Λιασίδης, ο Σέρβος ομόλογός του Ντράγκαν Μπισένιτς, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιάννης Χατζαντωνάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής (και με την διπλή του ιδιότητα ως εκπρόσωπος της Χαρτοβιομηχανίας «ΦΛΩΡΑ» που ήταν χορηγός), ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Κωνσταντίνος Λοϊζίδης και ο Γραμματέας του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς Αιγύπτου κ. Δημήτρης Σκουφαρίδης και ο Υποδιευθυντής της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος – δικτύου Αιγύπτου κ. Γιώργος Σώχος (καθώς και οι δύο ελληνικές τράπεζες ήταν χορηγοί της εκδήλωσης), ο Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου (και Προϊστάμενος των πολιτιστικών της ΕΚΚ κ. Αντώνης Ιορδανίδης, η Κοινοτική Επίτροπος κα Σούλα Σκουφαρίδου, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κ. Νικόλας Πολίτης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής κα Βίλλυ Πολίτου, η Οικονομική και Διαχειριστική Διευθύντρια του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου (ΕΠΚΚ) κα Ντίνα Γεδεών, ο Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου κ. Πέτρος Μώρος, ενώ ψυχή της όλης εκδήλωσης ήταν από κοινού η Πολιτιστική Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας Δρ Μαριλένα Γρίβα και ο Δ/ντής του ΕΠΠΚ κ. Χρίστος Παπαδόπουλος.

 

 

cava 02

 

 

Στο πάνελ των ομιλητών ήταν ο Πρόεδρος  της Αιγυπτιακής Επιτροπής Βράβευσης Δρ Σαλάχ Φαντλ, ο γνωστός ποιητής Φαρίκ Σούσα (που απήγγειλε συγκινητικά το ποίημα του Καβάφη «Περιμένοντας τους βαρβάρους»), ο επίσης γνωστός πεζογράφος Γιούσεφ Αλ Καΐντ, ο μεγάλος Καβαφολόγος Δρ Δημήτρης Δασκαλόπουλος και ο επίσης μελετητής του έργου του Καβάφη και διερμηνέας-μεταφραστής Σαμουήλ Μπισάρα.

 

ΤΟ ΚΑΛΟΣΩΡΙΣΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΥΣ

 

Καλωσορίζοντας τους πολλούς επισκέπτες που συμμετείχαν στην εκδήλωση, οι κ.κ. Γρίβα και Παπαδόπουλος τόνισαν μεταξύ άλλων ότι:

 

 

DSCN0128

 

 

«Ο Καβάφης, ο Έλληνας ποιητής γεννήθηκε πριν 150 χρόνια στην Αίγυπτο, δημιούργησε στην Αίγυπτο και κατέκτησε με την ποίησή του, ολόκληρο τον κόσμο. Τιμά δε την Αίγυπτο με το σώμα του, που βρίσκεται εδώ και 80 χρόνια στο Ελληνικό Κοιμητήριο της Αλεξάνδρειας. Στην Αλεξάνδρεια είναι και το ΣΠΙΤΙ ΚΑΒΑΦΗ που Έλληνες και πολίτες όλου τους κόσμου επισκέπτονται τιμώντας τη μνήμη του.

 

Τα Καβάφεια είναι ο μεγαλύτερος τακτικός πολιτιστικός θεσμός της Ελλάδας εκτός των συνόρων της. Είναι τιμή μας που το Αιγυπτιακό Υπουργείο Πολιτισμού μέσω της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και του Ταμείου Πολιτιστικής Ανάπτυξης, μάς βοήθησαν να υλοποιήσουμε αυτή τη γιορτή μνήμης και μάς διέθεσαν αυτόν τον εκπληκτικής αισθητικής και ιστορικής αξίας χώρο, το Gezira Αrt Gallery, που επιμελήθηκε η κα Ίριδα Κρητικού από την «Μικρή Άρκτο».

 

Από ελληνικής πλευράς συνεργάστηκαν η Ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο, η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και το Ε.Π.Κ.Κ. Ενώ, στους χορηγούς που προαναφέραμε ήταν και η Ιερά Μονή Σινά αλλά και διαφημιστική εταιρεία ΤΙΕΜ που επιμελήθηκε τις αφίσες

 

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

Αγγίζοντας τις καρδιές όλων, ο Αιγύπτιος Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Σέαντα μίλησε για τους πολιτιστικούς δεσμούς των δύο χωρών, Ελλάδος και Αιγύπτου, τονίζοντας:

 

DSCN0133

 

 

«Η στρατηγική του Υπουργείου Πολιτισμού της Αιγύπτου έχει ως στόχο την σύσφιγξη των δεσμών συνεργασίας μεταξύ των φίλων χωρών που συνδέονται διαχρονικά με την Αίγυπτο και έχουν έναν κοινό πολιτισμό.

Οι σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας θεωρούνται οι παλαιότερες σχέσεις διμερούς επιπέδου στον κόσμο, αφού η ιστορία τους ανάγεται στο 300 π. Χ. περίπου, από την ίδρυση της Αλεξάνδρειας, από τον Μέγα Αλέξανδρο. Στην σύγχρονη εποχή, οι επίσημες διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδος, χρονολογούνται από το 1833. Σήμερα, που γιορτάζουμε την εκδήλωση προς τιμήν του Έλληνα ποιητή Καβάφη, πρέπει και οφείλουμε να αναφερθούμε στο σπίτι του που βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια, πίσω από το θέατρο του Σαΐντ Νταρουΐς, το οποίο έχει μετατραπεί σε Μουσείο από το 1991, όπου υπάρχουν εκθέματα που αφορούν τον μεγάλο ποιητή, μαζί με ένα βιβλίο – τόμο «Οδηγό της Αλεξάνδρειας» και ένα πίνακα του Αντιβασιλέα Ισμαήλ, που ήταν φίλος του πατέρα του Καβάφη. Σε αυτό το σπίτι έζησε τα τελευταία 25 χρόνια ο Καβάφης. Με άλλα λόγια, ο Καβάφης έζησε μία σημαντική περίοδο της ζωής του στην Αλεξάνδρεια, από την οποία επηρεάστηκε και τα δικά της πολιτισμικά και καλλιτεχνικά δεδομένα, τα οποία προτρέπουν στην καλλιτεχνική δημιουργία», τόνισε ο Αιγύπτιος Υφυπουργός.

 

 

 

cava ypou

 

Και συνέχισε: «Έτσι, τιμώντας την μνήμη αυτού του μεγάλου ποιητή, ταυτόχρονα γιορτάζουμε την ευφυΐα του χώρου, ο οποίος ήταν πηγή έμπνευσης για τα ποιήματά του, αφού η Αλεξάνδρεια με την θάλασσά της, με τον κόσμο της, με τα πολιτιστικά της μνημεία, ήταν πηγή για την ποιητική του έμπνευση, για την ποιητική του δημιουργία, την οποία δημιουργία, η ιστορία έχει κοσμίσει με φωτεινά γράμματα. Η πολιτιστική ανάπτυξη στην Αίγυπτο, είναι ένα πολύ σημαντικό λειτούργημα και μία πολύ μεγάλη ευθύνη, που την αναλαμβάνει το Ταμείο Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Πολιτισμού της Αιγύπτου. Και το Ταμείο αισθάνεται ότι οφείλει να συμβάλλει στην αναβίωση της παράδοσης και της κληρονομιάς όσων έζησαν επί εδάφους Αιγύπτου και άφησαν το στίγμα τους και την υπογραφή τους υπό μορφή δημιουργίας, πριν αφήσουν αυτόν τον κόσμο. Η Αίγυπτος είναι κοιτίδα δημιουργίας η οποία αγκαλιάζει εδώ και χιλιάδες χρόνια όλη την ανθρωπότητα. Απευθύνω ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου και την Πολιτιστική Σύμβουλο της Ελληνικής Πρεσβείας Δρ Μαριλένα Γρίβα, την Αιγυπτία Υφυπουργό κα Σόμπχι και όσους συνέβαλαν στην εκδήλωση αυτή, που με κάθε ειλικρίνεια, αντανακλά τις ισχυρές και διαχρονικές πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδος». 

 

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΕΣΒΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΛΑΖΑΡΗ

 

Εκπροσωπώντας την Ελλάδα, που εορτάζει φέτος τα 150 χρόνια από την γέννηση και τα 80 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, ο Έλληνας Πρέσβης κ. Χριστόδουλος Λάζαρης, ανέφερε μεταξύ άλλων:

 

 

DSCN0130

 

 

«Συμπληρώνουμε φέτος 26 χρόνια από την θεσμοθέτηση των Βραβείων Καβάφη. Θεωρώ ιδιαίτερα συμβολικό ότι μετά τα ιστορικά γεγονότα της Αιγυπτιακής Επανάστασης της 3ης Ιουλίου, η πρώτη διεθνής πολιτιστική εκδήλωση στο Κάιρο αφορά την Ελλάδα και την Αίγυπτο και είμαστε ευτυχείς που η Ελλάδα επενδύει στον πολιτιστικό τομέα στην Αίγυπτο, μετά την μεγάλη αυτή πολιτική αλλαγή (της 3.7.2013), όπως είμασταν οι πρώτοι που στηρίξαμε την απόφαση του αιγυπτιακού λαού για αλλαγή», τόνισε χειροκροτούμενος και αναφέροντας ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα στο πλευρό της Αιγύπτου.

 

 

DSCN0167

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης