Μισό αιώνα ζωής εορτάζει αύριο στο Γιοχάνεσμπουργκ ο Σύνδεσμος Ελλήνων εξ Αιγύπτου Νοτίου Αφρικής


Γιοχάνεσμπουργκ, αποστολή:

ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ

 

Πενήντα χρόνια ιστορίας αναπολούν ήδη με περηφάνια τα τριακόσια (300) τουλάχιστον Μέλη του ιστορικού σωματείου των Αιγυπτιωτών της Νότιας Αφρικής.

 

Ήταν 5 Μαρτίου του 1963, όταν ένας μεγάλος Αιγυπτιώτης, ο αείμνηστος Γιώργος Φιριππίδης, συγκαλούσε για πρώτη φορά σε συνέλευση τους Αιγυπτιώτες του Γιοχάνεσμπουργκ και έθετε ουσιαστικά τον θεμέλιο λίθο για την δημιουργία του Συνδέσμου Ελλήνων εξ Αιγύπτου. Δημιουργόταν έτσι ένα σωματείο που έμελλε να παίξει σπουδαίο ρόλο στην ιστορία του Ελληνισμού στη Νότια Αφρική, τις επόμενες δεακετίες μέχρι και σήμερα, ενώνοντας τους αγώνες και τις αγωνίες των Αιγυπτιωτών της Χώρας του Νείλου με την μακρινή Νότιο Αφρική για ένα καλύτερο αύριο των Ελλήνων που είχαν την τιμή να γεννηθούν στο ευλογημένο Μισίρι…

 

Από τότε, ξεκίνησε μία τεράστια προσπάθεια να ανταποκριθούν στα καλέσματα των γονέων τους, τιμώντας την προσφορά των προγόνων τους και ακολουθώντας τα χνάρια τους. Διότι, τί κι αν ήταν οκτώ ώρες με το αεροπλάνο μακριά από τη γη που γεννήθηκαν; Οι Αιγυπτιώτες της Νοτίου Αφρικής συνέχισαν το έργο των Καϊρινών, των Αλεξανδρινών, των Σουεζιανών και τόσων άλλων προγόνων τους, που στηριζόντουσαν κυρίως στην εξάπλωση του Αιγυπτιώτη ελληνισμού μέσα από τις ανθρώπινες αξίες. Η φροντίδα όσων ερχόντουσαν να δουλέψουν στην ακροτελεύτια χώρα της Νοτίου Αφρικής, από τους συμπατριώτες τους ήταν δεδομένη, όπως επίσης και η φροντίδα στους γεροντότερους, μέχρι σήμερα, στους οποίους δείχνουν αυτήν ακριβώς την αγάπη τους, ως προσφορά από καρδιάς, στα ιδρύματα της περιοχής, στο Γηροκομείο, τις εκκλησίες και άλλους φορείς που στρέφουν το βλέμμα τους προς τους έχοντες ανάγκη.

 

Την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι Αιγυπτιώτες της Νοτίου Αφρικής πρόκοψαν στις δουλειές τους, μέχρι και τις μέρες μας. Άλλοι διακρίθηκαν στις επιστήμες, οι περισσότεροι όμως στις επιχειρήσεις.

 

Στον μισό αιώνα της ύπαρξής του, ο Σύνδεσμος Ελλήνων εξ Αιγύπτου (και «εκ Σουδάν», όπως προστέθηκε στο καταστατικό του το έτος 1988) διοργάνωσε κατά καιρούς από τους πιο πετυχημένους χορούς στο Γιοχάνεσμπουργκ, πολλές συναυλίες, πνευματικές εκδηλώσεις και παιδικές γιορτές. Παράλληλα, παρείχε σημαντικές υποτροφίες σε αιγυπτιωτόπουλα αλλά και όσους άλλους Έλληνες φοιτητές της Νότιας Αφρικής άξιζαν την διάκριση.

 

ΕΠΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΣΤΗΝ 50ΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

 

Μέχρι σήμερα, επτά Αιγυπτιώτες Πρόεδροι τίμησαν την θέση του επικεφαλής του τόσο σημαντικού αυτού αιγυπτιώτικου σωματείου στο Γιοχάνεσμπουργκ, και κατά σειρά οι:

 

Σ. Παπαφώτης,

Π. Βαμβακίδης,

Π. Ισαΐας

Δ. Πρωτόπαππας

Α. Γαβαλάκης

Χ. Κιρκίνης

και ο μέχρι σήμερα Πρόεδρος κ. Κώστας Γεωργίου, ο οποίος εξελέγη πριν από 12 και πλέον χρόνια.

 

Αξίζει τιμητικά αλλά και για την ιστορία να αναφέρουμε και τα μέλη του πρώτου στην ιστορία του ΔΣ του εν λόγω Συνδέσμου, που το 1963 απαρτιζόταν από τους: Ν. Βρατσάνο, Α. Γαβαλάκη, Π. Ισαΐα, Δ. Λυμπεροπούλου, Λ. Νικολαΐδη, Γ. Παϊζάκη, Γ. Παντελιά, Σ. Παπαφώτη, Π. Σιγάλα, Ι. Σιδεράτο, Ν. Σοφρά, Α. Σταύρου, Γ. Φιριππίδης, Π. Χουρή, Χ. Χριστοδούλου και Ε. Ψαλτόπουλο.

 

Από τότε, πολλοί Αιγυπτιώτες της Νοτίου Αφρικής μετανάστευσαν εκ νέου, κυρίως στην Αυστραλία, ενώ άλλοι πεθάνανε.

 

Σήμερα, ο Σύλλογος συνεχίζει δυναμικά την ιστορία του με 300 τουλάχιστον Αιγυπτιώτες να στηρίζουν το πολυδιάστατο έργο του.

 

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων εξ Αιγύπτου και Σουδάν Νοτίου Αφρικής πραγματοποιεί την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου μεγάλη εκδήλωση όπου θα εορτάσει τον μισό αιώνα ζωής του. Ένας αιώνας που τιμά τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό σε όλον τον κόσμο.   

 

Το «pyramisnews» θα είναι εκεί για να σάς μεταφέρει ζωντανά τις εξελίξεις και τον παλμό των γεγονότων από τους Αιγυπτιώτες του Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής.

 

 

 

 

 


 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Μαρτίου 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads




Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης