Νέα επιστολή Αλέκου Καζαμία προς την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, με αφορμή την διαμαρτυρία του Αντιπροέδρου ΕΚΚ, Κήμη Φλεβοτομά


Με επιστολή του προς την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, απαντά ο Βοηθός Περιφερειακός Έφορος Αποδήμων Προσκόπων κ. Αλέκος Καζαμίας στο θέμα της διαμαρτυρίας που δημοσίευσε στο «ΝΕΟ ΦΩΣ» εναντίον του ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Κήμης Φλεβοτομάς.

 

 

Η επιστολή του κ. Καζαμία, που δημοσιεύτηκε ήδη στο «ΝΦ» της 10ης Μαρτίου και η οποία απευθύνεται στον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή και όλα τα Μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής Καΐρου, έχει ως εξής:

 

 

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΚΚ

 

 

 

ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

 

Κάϊρο, 4 Μαρτίου 2014

 

ΠΡΟΣ Πρόεδρο Διαχειριστικής Επιτροπής

           Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου

 

ΚΟΙΝ : –  Όλα τα  Μέλη της  Διαχειριστικής Επιτροπής

            -Περιφερειακό Έφορο Αποδήμων

 

 

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

 

Όσο με χαροποίησε το έκδηλο ενδιαφέρον των συμπαροίκων μας για τους Προσκόπους του Καΐρου, άλλο τόσο με έχει λυπήσει η προσπάθεια εμπλοκής των Προσκόπων στον Κοινοτικό εκλογικό αγώνα που βρίσκεται σε εξελίξει.

Αναφέρομαι στην πρωτοπόρα πρωτοβουλία σας για την οργάνωση ανοιχτών συναντήσεων για την συζήτηση θεμάτων που απασχολούν τους παροίκους. Με έκπληξη διαπίστωσα ότι κατά τις (εως τώρα) 3 συναντήσεις, ένα από τα θέματα που ετέθησαν αφορούσαν διοικητικές διαδικασίες οι οποίες αφορούν αποκλειστικά τους Προσκόπους.

Κατά την διάρκεια των συναντήσεων, είχα την ευκαιρία να δώσω τις απαιτούμενες εξηγήσεις, απαντώντας έτσι στις «κακόβουλες» φήμες που κυκλοφορούσαν το τελευταίο διάστημα στους παροικιακούς κόλπους. Μάλιστα οι επεξηγήσεις που έδωσα κατά την δεύτερη συνάντηση δημοσιεύθηκαν στην Κοινοτική Εφημερίδα ΝΕΟ ΦΩΣ, στο φύλλο υπ’αριθμό 508  της 03.03.2014 και σάς ευχαριστώ για αυτό.

 

Με έκπληξη όμως διάβασα στο ίδιο φύλλο και στην ίδια σελίδα, επιστολή του σεβάσμιου κ. Ιωακείμ Φλεβοτομά, Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κοινότητας, η οποία τιτλοφορήθηκε ως «καταγγελία» ενώ ο ίδιος την χαρακτηρίζει «διαμαρτυρία».

Τα όσα αναφέρονται στην δημοσιευθείσα επιστολή, αν και ένα μέρος τους έχει ήδη απαντηθεί επανειλημμένα και δημοσιεύθηκε, είμαι αναγκασμένος, εκ καθήκοντος, να συντάξω αυτή την απαντητική επιστολή, ώστε να δημοσιευθεί. Ελπίζω να μην χρειασθεί να επανέλθουμε ξανά στα αναφερόμενα θέματα.

 Απευθύνομαι σε εσάς, ως Πρόεδρο της Διαχειριστικής Επιτροπής καθώς και σε όλα τα σεβαστά μέλη και συναδέλφους σας, διότι ο σεβάσμιος κ. Φλεβοτομάς υπογράφει την αναφερόμενη επιστολή με την Κοινοτική του ιδιότητα, ως Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας.

 

Ο κ. Φλεβοτομάς αναφέρεται σε δύο θέματα:

α) την οικονομική ενίσχυση της Κοινότητας προς τους Προσκόπους Καΐρου και

β) την «διαγραφή», κατά την άποψη του, του κ. Χρήστου Πολυγερινού.

 

Για μια ακόμη φορά και ελπίζω τελευταία, δηλώνω απερίφραστα ότι όλα τα μέλη του Προσκοπισμού προσέρχονται εθελοντικά. Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, στο οποίο υπαγόμαστε, είναι Οργανισμός Ιδιωτικού Δικαίου με κοινωφελή μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, αναγνωρισμένος με το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμό 27.

Για την σωστή του λειτουργία έχουν εγκριθεί ένα σύνολο Κανονισμών από το αρμόδιο εποπτεύον Υπουργείο. Ένας από τους Κανονισμούς είναι και ο Κανονισμός Διοίκησης και Οργάνωσης. Στον Κανονισμό αυτό, στο 4ο μέρος του, που αφορά τους Ενήλικες στην Προσκοπική Κίνηση, το άρθρο 2 αναφέρεται στα «Προσόντα των Βαθμοφόρων». Στην παράγραφο 3 του εν λόγω άρθρου αναφέρει «….για τους Βαθμοφόρους του ΣΕΠ ισχύουν τα εξής όρια ηλικιών..» όπου ρητός και ευθαρσώς τα όρια ξεκινούν από το 18ο έτος ηλικίας  έως το 65ο έτος ηλικίας.

 

Με λύπη μας μεγάλη, ο έμπειρος Βαθμοφόρος Χρήστος Πολυγερινός έφτασε στο ανώτατο όριο ηλικίας που είναι ένα από τα απαιτούμενα προσόντα για να λάβει «Εντολή Διοίκησης».

Δεν σκαρφιστήκαμε κανένα Κανονισμό, απλά ακολουθούμε τους Κανονισμούς.

Δεν διαγράψαμε κανέναν,  αντιθέτως η Προσκοπική Κίνηση είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο, εδώ και 100 χρόνια, ώστε να έχει την δυνατότητα να «κρατά» όλα τα μέλη της, τα οποία μπορούν «αν θέλουν» να υπηρετήσουν και πάλι ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ από άλλη θέση, όπως μέσα από τις Ενώσεις Παλαιών Προσκόπων.

Το σημαντικότερο, δε, είναι ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κάϊρο, ο άμεσα αρμόδιος Περιφερειακός Έφορος Αποδήμων, συναντήθηκε με τον Χρήστο Πολυγερινό και συζήτησαν τους τρόπους συνέχισης προσφοράς του στους Προσκόπους του Καΐρου σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανονισμούς.

 

Η διατύπωση του κ. Φλεβοτομά φοβάμαι ότι προσβάλει όχι μόνο τους Προσκόπους του Καΐρου αλλά όλο το ΣΕΠ.

 

Αυτά για την φημολογούμενη διαγραφή του Χρήστου Πολυγερινού.

 

Ως προς το άλλο θέμα που ανάφερε ο σεβάσμιος κ. Φλεβοτομάς:

Οι Πρόσκοποι του Καΐρου εδώ και 100 χρόνια στηρίζονται οικονομικά στις επιχορηγήσεις της Ελληνικής Κοινότητας καθώς και στις προσφορές από συμπαροίκους φίλους του Προσκοπισμού.

Στο φύλλο 506 της 17.02.2014 της εφημερίδας ΝΕΟ ΦΩΣ, δημοσιεύθηκε άρθρο που κάλυπτε την εκδήλωση της «κοπής της Πίτας» που οργάνωσαν οι Πρόσκοποι στις 08.02.2014. Κατά την εκδήλωση αυτή, με την ιδιότητα μου ως Βοηθός Περιφερειακός Έφορος Αποδήμων, απεύθυνα χαιρετισμό στον οποίον μεταξύ άλλων ευχαρίστησα εσένα ως Πρόεδρο καθώς και ΟΛΑ τα Μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής.  ΟΛΑ τα Μέλη και όχι μόνο όσα μάς υποστηρίζουν, διότι εμείς οι Πρόσκοποι αναγνωρίζουμε την αξία της Διαχειριστικής Επιτροπής ως ΕΝΑ σύνολο που λειτουργεί πλειοψηφικά.

Όλοι γνωρίζουμε ότι σε όλα τα θέματα υπάρχουν πάντα τουλάχιστον δύο απόψεις αλλά στο τέλος υπερισχύει η άποψη της πλειοψηφίας, την οποία ακολουθούν ΟΛΟΙ οι  πλειοψηφήσαντες και οι μειοψηφήσαντες, για αυτό και απεύθυνα τις ευχαριστίες μου σε όλα τα Μέλη της Δ.Ε. όσα ήταν υπέρ των Προσκόπων, μα και όσα ήταν κατά των Προσκόπων,  διότι η τελική απόφαση είναι της Δ.Ε. και όχι μόνο όσων τυχών υπερψήφισαν. Το σημαντικότερο δε είναι ότι το όποιο αποτέλεσμα έχει ένα και μοναδικό γνώμονα: αυτόν της ωφέλειας των Προσκόπων δηλαδή των παιδιών της παροικίας.

 

Επιπροσθέτως αναφέρω  ότι εσύ, αγαπητέ μου Πρόεδρε, που ήσουν παρών, ενώ ο κ.Φλεβοτομάς ενημερώθηκε από την εφημερίδα, στην αντιφώνησή σου μεταξύ άλλων επεσήμανες ότι  «….δεν είναι κακό η αντίθετη άποψη, φτάνει να έχει ουσία. Το αντίθετο δεν πρέπει να δίνουμε καμία σημασία σε ανούσιες φωνές της αρνητικής αντιπολίτευσης, που επιμένει να αντιστέκεται απλά για να είναι αντιπολίτευση….».                    

Ένας υγιής Φορέας είναι αυτός που τα μέλη του καταφέρνουν να λειτουργούν αρμονικά  έστω και εάν δεν συμπίπτουν ολότελα οι απόψεις τους, αλλά προσπαθούν για το κοινό καλό.  Αυτό εγώ ευχαρίστησα και αυτό εσύ επεσήμανες.

 

Επιπλέον ο κ. Αντιπρόεδρος αναφέρθηκε στην Κοινοτική επιδότηση προς τους Προσκόπους. Τα στοιχεία που αναφέρει δεν ανταποκρίνονται  στο πραγματικό ποσό, αλλά ούτε ανέφερε  και την κατανομή του ποσού αυτού, αφήνοντας έτσι μια λανθασμένη εντύπωση.

Το πραγματικό ποσό που έλαβαν οι Πρόσκοποι ως επιδότηση για τις δράσεις τους κατά το 2013 το γνωρίζετε καλύτερα από εμένα και είναι πολύ μικρότερο από ότι αναφέρει ο κ. Φλεβοτομάς. Το αν προσθέτουν κάποιοι σε αυτό το ποσό και τις αμοιβές των φυλάκων – υπαλλήλων της Κοινότητας, δεν μπορώ να το σχολιάσω.  Αξιοσημείωτο είναι ότι το ποσό αυξήθηκε κατά το 2013 διότι η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου δέχθηκε την πρόταση των Προσκόπων για την ανακαίνιση του χώρου. Το όφελος από την ανακαίνιση αυτή αντανακλάται σε όλη την παροικία και όχι μόνο τους Προσκόπους.

 

Οι Πρόσκοποι είμαστε πάντα ευγνώμονες για την στήριξη που λαμβάνουμε από την Κοινότητα, διότι είναι η βασικότερη πηγή εσόδων για τις δράσεις μας. Όπως είπες Πρόεδρε, η Κοινότητα «βάζει πλάτη» και στηρίζει όλα τα Σωματεία. Και καλά κάνει. Και εμείς με την σειρά μας ως ανταπόδοση κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για τα παιδιά της παροικίας και γνωρίζουμε ότι αυτή μας την  προσπάθεια, η Κοινοτική Επιτροπή την θεωρεί το ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που λένε οι Πρόσκοποι στην ευεργέτιδα Κοινότητα.

 

Στο τέλος της επιστολής του, ο κ. Φλεβοτομάς ζητά να  τον δικαιώσουν ή όχι. Δηλαδή ζητά οι αναγνώστες να τον δικαιώσουν;  Και πώς ακριβώς «βλέπει» την δικαίωση αυτή; Να έρθουν οι αναγνώστες – συμπάροικοι να συνετίσουν τους «κακούς» Προσκόπους !

Με λυπεί ιδιαίτερα η απροκάλυπτη  προσπάθεια εμπλοκής των Προσκόπων στις εκλογικές διαμάχες. Απλά θυμίζω ότι υπήρξαν σημαντικές προσκοπικές προσωπικότητες που υπηρέτησαν και στην Διαχειριστική Επιτροπή σε εξέχουσες θέσεις, διαχωρίζοντας τους ρόλους τους,  χωρίς ποτέ να μεταφέρουν τον αγώνα τους στο Προσκοπείο. Για παράδειγμα, αναφέρω τον αείμνηστο Αντώνη Πεζά που διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινότητας και τον αείμνηστο Ιωάννη Λιούφη, που διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Κοινότητας, όπου και οι δύο έγραψαν ιστορία στην Κοινότητα και στον Προσκοπισμό. Εύχομαι να γίνουν παράδειγμα για όλους.

 

Αγαπητέ Πρόεδρε,  προσπάθησα για μια ακόμη φορά να  δώσω διευκρινήσεις στα «Προσκοπικά» θέματα που έθιξε ο σεβάσμιος και ηλικιωμένος  Αντιπρόεδρος.

 

Όμως στην δημοσιευθείσα επιστολή του, ο κ. Φλεβοτομάς απηύθυνε προσβλητικούς χαρακτηρισμούς στο πρόσωπο μου, θίγοντας την υπόληψή μου.  Στην επιστολή μου αυτή δεν απαντώ στα επί προσωπικού σχόλιά του, διότι δεν μού το επιτρέπουν οι αρχές μου και η Προσκοπική μου ιδιότητα.

 

Όμως, λόγω της  ιδιότητός του, θα σάς παρακαλέσω ως Πρόεδρο της Κοινότητας να με δικαιώσετε, σε αντίθετη περίπτωση θα ασκήσω κάθε νόμιμο δικαίωμα μου για την αποκατάσταση της υπόληψης μου.    

 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Αλέκος Καζαμίας

Βοηθός Περιφερειακός Έφορος Αποδήμων

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Μαρτίου 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads




Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης