Νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στις Πυραμίδες της Αιγύπτου φέρνουν καινούργια στοιχεία για τον Φαραώ Ακενατόν


Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τη μούμια μιας γυναίκας, ηλικίας 2.000 ετών, καθώς και νέες επιγραφές που αποδεικνύουν ότι ο φαραώ Ακενατόν βασίλεψε ταυτόχρονα με τον πατέρα του, τον φαραώ Αμένοφι Γ΄.

 

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν στην περιοχή της Ντακαλέγια, σε απόσταση 100 χλμ. βορείως του Καΐρου, τη μούμια μιας γυναίκας η οποία είχε ενταφιαστεί μαζί με 180 αγαλματίδια. Ο μεγάλος αριθμός των αγαλματιδίων υποδηλώνει ότι η γυναίκα ανήκε σε ανώτερη κοινωνική τάξη της αρχαίας Αιγύπτου, ενώ ο τάφος, πλάτους 7 και μήκους 10 μέτρων, περιείχε μια σαρκοφάγο πλάτους 70 εκατοστών και μήκους 1,77 μέτρου.

 

Στη νότια Αίγυπτο, στο Λούξορ, μια αποστολή ισπανών και αιγύπτιων αρχαιολόγων έφερε στο φως νέες επιγραφές και νωπογραφίες στις οποίες απεικονίζονται μαζί ο φαραώ Αμένοφις Γ΄ με τον γιο του, τον Αμένοφι Δ΄, ο οποίος βασίλεψε με το όνομα Ακενατόν μετά τη θρησκευτική μεταρρύθμιση που υποκίνησε ο ίδιος.

 

«Στις επιγραφές και τα ιερογλυφικά που βρέθηκαν στον τάφο ενός αξιωματούχου εμφανίζονται τα ονόματα των δύο φαραώ, το ένα δίπλα στο άλλο», είπε ο υπουργός Αρχαιοτήτων Μοχάμεντ Ιμπραχίμ. «Η ανακάλυψη αυτή είναι σημαντική γιατί αποδεικνύει ότι ο Αμένοφις Γ΄ και ο Αμένοφις Δ΄ συμβασίλευαν, δεδομένου ότι οι επιγραφές χρονολογούνται από το πρώτο Χεμπ-Σεντ του Αμένοφι Γ΄», πρόσθεσε.
Το Χεμπ-Σεντ ήταν μια θρησκευτική τελετή για τη συμπλήρωση 30 χρόνων ενός φαραώ στο θρόνο της Αιγύπτου.

 

Ο Ακενατόν, φαραώ της 18ης δυναστείας, κυβέρνησε την Αίγυπτο γύρω στο 1350 π. Χ. και επιχείρησε να εισάγει στη χώρα τον μονοθεϊσμό, με τη λατρεία του ηλιακού δίσκου Ατόν. Πρόσφατες εργαστηριακές αναλύσεις γενετικού υλικού έδειξαν ότι ήταν ο πατέρας του φαραώ Τουτεγχαμών.
Τα λείψανα του φαραώ βρέθηκαν στην Κοιλάδα των Βασιλέων στο Λούξορ της Άνω Αιγύπτου. Αρχικά, όμως, ο Ακενατόν είχε ενταφιαστεί στη βασιλική νεκρόπολη της Αμάρνα, στα νότια του Καΐρου.

 

Πηγή: 7imeres.gr

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Σεπτεμβρίου 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης