Ομιλία για την αναστήλωση του θρησκευτικού μνημείου του Αη Γιώργη Παλαιού Καΐρου, στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας, στις 16 Ιανουαρίου


«Αναστήλωση του ιστορικού ναού του Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο και του υποκείμενου Ρωμαϊκού Πύργου».

 

Αυτό είναι το θέμα της σημαντικής ομιλίας, με την οποία ξεκινά την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου, κύκλος διαλέξεων με θέμα «Η ελληνική παρουσία σε χριστιανικά μνημεία της ανατολικής Μεσογείου».

 

Στην εκδήλωση για το εκπληκτικό μνημείο του παλαιού Καΐρου, την λεγόμενη «Ροτόντα» της Μ. Ανατολής, τον Αη Γιώργη, θα μιλήσουν ο Ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Πενέλης και ο Δρ Πολιτικός Μηχανικός Γρηγόρης Πενέλης.

 

Πρόκειται για εκδηλώσεις που διοργανώνει το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Στόχος είναι η προβολή των ανασκαφικών δραστηριοτήτων, των αναστηλωτικών εργασιών, των έργων συντήρησης και έκθεσης των αρχαιολογικών αντικειμένων και των μνημείων της περιοχής.

 

Η «ΡΟΤΟΝΤΑ» ΤΗΣ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗΣ, Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΚΑΪΡΟΥ

 

Ο Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στο παλαιό Κάιρο στην περιοχή Margirgis (παράφραση του Αι-Γιώργη στα αραβικά) και ανήκει στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Ο ναός αποτελεί μεγάλο προσκύνημα τόσο του Ελληνισμού όσο και του χριστιανικού και μουσουλμανικού πληθυσμού της Αιγύπτου.Πρόκειται για μια ροτόντα χτισμένη στις αρχές του 20ου αιώνα, η αγιογράφηση της οποίας έχει γίνει από τον ζωγράφο Κ. Παρθένη. Η ροτόντα εδράζεται επάνω σε έναν εντυπωσιακά διατηρημένο τριώροφο ρωμαϊκό πύργο κυκλικής κάτοψης, που χρονολογείται στον 1ο αι. μ.Χ. Το μνημείο παρουσίαζε σύνθετα και πολύπλοκα προβλήματα, ρηγματώσεις και καθιζήσεις που είχαν αντιμετωπισθεί αποσπασματικά παλαιότερα. Το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου, προϋπολογισμού 6,500,000€, βρίσκεται σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται το 2014 με αποκλειστική χορηγία Μαρίνας και Αθανασίου Μαρτίνου και περιλαμβάνει εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης τόσο του ρωμαϊκού πύργου όσο και του νεώτερου ναού καθώς και αποκατάσταση των αγιογραφιών του Κ. Παρθένη.

 

agios georgios 02

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Απριλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads
Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης