Σε συγκινητική ατμόσφαιρα η Δοξολογία και η Παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου και το ηρωϊκό «ΟΧΙ» στο ελληνικό Κάιρο


 

Μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο η Δοξολογία και η παρέλαση για το «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου.

 

Στον Πατριαρχικό ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου Ηλιουπόλεως, την Δοξολογία ετέλεσε ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Θεοφ. Επίσκοπος Νιτρίας κ. Νικόδημος, συνεπικουρούμενος του Ιερού κλήρου.

 

 

 

DSCN9985

 

 

Το τιμητικό παρών έδωσε η ελληνική σημαία από τα σχολεία μας που κυμμάτισε όταν ακούστηκε το «Τη Υπερμάχω» και ακόμη περισσότερο ο ψαλμός «των υπέρ πίστεως και πατρίδος αγωνισαμένων αδελφών ημών, αιωνία η μνήμη».

 

Και η ύψιστη στιγμή ήταν όταν όλοι μαζί, επίσημοι, κλήρος, λαός, μαθητές, έψαλλαν τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας, φωνάζοντας «Ζήτω το Έθνος».

 

Εκπροσωπώντας την πατρίδα Ελλάδα, ο Πρέσβης κ. Χριστόδουλος Λάζαρης εκφώνησε το μήνυμα του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κυριάκου Γεροντόπουλου, τονίζοντας ότι «η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα τιμής και δόξας, θύμησης και αναγνώρισης όλων των Ελλήνων, οι οποίοι «με την εκδίκηση της αδικίας μπροστά τους» αντιστάθηκαν, αγωνίστηκαν και στάθηκαν όρθιοι, είτε μπροστά στο μέτωπο, είτε κατά την διάρκεια της κατοχικής νύχτας για μία «ιδέα σπαθί που είναι απάνω από όλα».

 

Με τον τιτάνιο αγώνα τους, αναθέρμαναν την ελπίδα των σκλαβωμένων λαών, αφύπνισαν τις υπερατλαντικές συνειδήσεις και καταρράκωσαν τον μύθο του αήττητου των δυνάμεων του σκότους».

 

 

DSCN9987

 

 

Και ο Έλληνας Πρέσβης συνέχισε: «Πολύτιμη και διαχρονικά επίκαιρη είναι η παρακαταθήκη της 28ης Οκτωβρίου. Με εθνική ομόνοια, ενότητα, ομοψυχία, εθνική αξιοπρέπεια, σεβασμό στις πανανθρώπινες αξίες και πίστη στις αστείρευτες δυνάμεις του Ελληνισμού, αντιμετωπίζουμε και τις προκλήσεις του σήμερα»

 

Και ο κ. Λάζαρης κατέληξε: «Στην πανεθνική αυτή προσπάθεια, ο Οικουμενικός Ελληνισμός έχει πρωτεύοντα ρόλο. Με την ουσιαστική συμβολή του, με το περίσσευμα ψυχής που έχει αποδείξει ότι διαθέτει, επαναφέρουμε την Πατρίδα μας στη θέση που τής αξίζει, στη θέση που δικαιούται», κατέληξε το μήνυμα του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γεροντόπουλου.

 

 

 

DSCN0003

 

 

Στις εορταστικές εκδηλώσεις, εκτός από τον Έλληνα Πρέσβη και την σύζυγό του κα Αντουανέττα Λάζαρη, παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Ιωάννης Χατζαντωνάκης, ο Ακόλουθος Άμυνας Πλοίαρχος ΠΝ κ. Στέλιος Πετράκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου (ΕΚΚ) κ. Χρήστος Καβαλής, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Σινά Διαχειριστικός Δ/ντής της Αμπετείου Σχολής κ. Νικόλας Βαδής, ο Αντιπρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας κ. Κήμης Φλεβοτομάς, ο Ταμίας της ΕΚΚ κ. Αντώνης Διαμαντίδης, οι Κοινοτικοί Επίτροποι Καΐρου κ.κ. Μανούσος Δαμουλάκης, Σούλα Σκουφαρίδου και Πάρις Οικονόμου, οι Δ/ντές των Σχολείων Αχιλλοπουλείου και Αμπετείου κ.κ. Κουγεμήτρος και Καρά και άλλοι επίσημοι.

 

 

DSCN0022

 

Προηγήθηκε η πολύ όμορφη σχολική γιορτή στο θέατρο της Αχιλλοπουλείου και μετά την Δοξολογία, έγινε η προσκοπική και μαθητική παρέλαση.

 

 

DSCN0005

 

Ακολούθησαν οι χορευτικές επιδείξεις των μαθητών των δύο ελληνικών σχολείων του Καΐρου που πραγματικά εντυπωσίασαν, όπως και η μικρή χορωδία για την γιορτή που προηγήθηκε στην Αχιλλοπούλειο. Τα παιδιά καταχειροκροτήθηκαν.

 

 

DSCN0035

 

Και τα δύο σχολεία, τόσο η Αχιλλοπούλειος όσο και η Αμπέτειος Σχολή, εντυπωσίασαν με τους χορούς τους, και κυρίως με το γνήσιο ελληνικό χρώμα που μάς μετέφεραν και μάς έκαναν να ταξιδέψουμε στην πατρίδα…

 

 

DSCN0042

 

Η εορτή σφραγίστηκε με την ανάκρουση του ελληνικού και αιγυπτιακού ύμνου.

 

 

DSCN0011

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης