Σημαντική κοινή τουριστική εκδήλωση μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου, στις Πλάτρες του Όρους Τροόδος της Μεγαλονήσου


Μία σημαντική συνάντηση των εκπροσώπων του αιγυπτιακού και του κυπριακού τουρισμού πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο όρος Τροόδος της Μεγαλονήσου.

Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε αρχές του μηνός Οκτωβρίου, στα πλαίσια ενός δημιουργικού αγροτουριστικού φεστιβάλ, τίμησαν με την παρουσία τους οι Υπουργοί Περιβάλλοντος των δύο χωρών, ενώ από την ελληνική παροικία στην Αίγυπτο βρέθηκε ο καϊρινός Θωμάς Βαγιωνίτης.

Όπως έγραψε σε μεγάλο της αφιέρωμα και η «Αλ Αχράμ», η κοινή αυτή συνάντηση αποσκοπούσε στο να ενισχυθεί ο τουρισμός, η νεανική και η πράσινη επιχειρηματικότητα και εμπορική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών καθώς και η ανάπτυξη πρωτοβουλιών σε αυτόν τον δυναμικό τομέα τουρισμού.

Την διοργάνωση της εκδήλωσης στήριξαν μεταξύ άλλων ο Κύπριος Επίτροπος για το Περιβάλλον καθώς και για τις ΜΚΟ, η Αιγυπτιακή Πρεσβεία στη Λευκωσία, το Αιγυπτιακο-κυπριακό επιχειρηματικό Συμβούλιο, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Κυπριακό Επιμελητήριο και άλλοι φορείς.

«Είναι μεγάλη τιμή να υποδεχόμαστε στην Κύπρο την μεγαλύτερη αιγυπτιακή αντιπροσωπεία από τα χρόνια του ‘60», τόνισε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πλατρών Κύπρου κ. Παπαδόπουλος, εκφράζοντας  την μεγάλη του ικανοποίηση για την παρουσία της Αιγυπτίας Υπουργού για το Περιβάλλον κας Λάιλα Εσκάνταρ, στο γεγονός αυτό που ενισχύει σημαντικά τις σχέσεις των δύο χωρών και λαών, επεσήμανε.

Μάλιστα, ο κ. Παπαδόπουλος αποκάλυψε ότι η πανέμορφη αυτή περιοχή των Πλατρών συμπεριλαμβανόταν στις προτιμήσεις των ταξιδίων του Αιγυπτίου Βασιλιά Φαρούκ, για αυτό και την είχε επισκεφτεί κατ’ επανάληψη.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος των Πλατρών μίλησε για τις κοινές παραδόσεις Αιγύπτου και Κύπρου, ενώ είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο τουρισμός στην περιοχή αναπτύχθηκε κατά ένα μεγάλο μέρος λόγω των Αιγυπτιωτών Ελλήνων που ήρθαν στο Τροόδος και χτίσανε ξενοδοχεία στις αρχές του 20ού αιώνα. Παράλληλα, προσέθεσε ότι και οι επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, Αιγύπτου και Κύπρου, άρχισαν να ανθίζουν γύρω στο 1970.  

Σήμερα, υπάρχουν περίπου 140 αιγυπτιακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, οι μισές εκ των οποίων στον κατασκευαστικό τομέα.

Από την πλευρά της, η Αιγυπτία Πρέσβης κα Χέμπα Αλ Μαράσι χαρακτήρισε την εν λόγω διάσκεψη σαν μία μεγάλη ευκαιρία για τους Αιγυπτίους και Κυπρίους αντιπροσώπους για να συζητήσουν διαφορετικούς τομείς ανάπτυξης, στο εμπόριο, τον τουρισμό και τις επενδύσεις. Και ευχήθηκε οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο.

Μάλιστα, η Αιγυπτία Πρέσβης στην Λευκωσία έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην κοντινή απόσταση των δύο χωρών και στο γεγονός ότι η Κύπρος μπορεί να παίξει τον ρόλο της Αιγύπτου προς την ΕΕ, και αντίστοιχα το Κάιρο την πύλη της Ευρώπης προς την Αφρική.

 Ενώ, δεν παρέλειψε να επισημάνει τις μεγάλες προοπτικές που διανοίγονται τώρα με την συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα ΑΟΖ.

Στην όλη εκδήλωση, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αναφορά και στην Αγία Αικατερίνη του Σινά, ενώ υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των κυπριακού Δήμου και ενός Συνδέσμου που καλλιεργεί και παράγει 72 φαρμακευτικά ιατρικά φυτά στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά.

Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα κοινά σχέδια δράσης των δύο χωρών Αιγύπτου και Κύπρου, που προτάθηκαν, ήταν και η πρόταση του εσωτερικού σχεδιαστή Αιγυπτιώτη Έλληνα κ. Θωμά Βαγιωνίτη για την δημιουργία ενός πολιτιστικού κέντρου σε κάθε μία χώρα όπου με την μέθοδο της υψηλής τεχνολογίας να διδάσκονται τα παιδιά την ιστορία τους μέσω των μνημείων των δύο κρατών. Το σχέδιο αυτό μπορεί να βρίσκεται και στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ και να περιδιαβαίνει τον κάθε επισκέπτη και στις δύο χώρες, μέσω των Η/Υ. Έτσι, ένας Κύπριος θα μπορεί να ξεναγηθεί στο Κάιρο και αντίστροφα, χωρίς διόλου να μετακινηθεί από το σπίτι του, ενώ το πρόγραμμα μπορεί να εμπνευστεί μέσω ενός αντίστοιχου προγράμματος που έχει εκπονηθεί μεταξύ του Πανεπιστημίου της Κρήτης και αυτού της Μασσαχουσέτης των ΗΠΑ.

Τέλος, να σημειωθεί ότι υπήρξε στην όλη εκδήλωση και εμπορική έκθεση προϊόντων των δύο χωρών.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης