Στίχοι της Οδύσσειας ανακαλύφθηκαν σε τοίχους σχολείου στην Αίγυπτο, 1.700 ετών


Ένα σχολείο που ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου σπιτιού,εντοπίστηκε στην αρχαία πόλη Trimithis,που βρίσκεται Δυτικά της όασης Dakhla στην Αίγυπτο, σύμφωνα με μια έκθεση της Live Science.

Μάλιστα, υπάρχει κείμενο γραμμένο στους τοίχους και μάλιστα στα Ελληνικά, που χρονολογείται 1.700 χρόνια πριν.

 

Μέρος του κειμένου αναφέρεται  στην Οδύσσεια, όπου η ωραία Ελένη δίνει ένα φάρμακο στους επισκέπτες της.

 

Ένα άλλο κείμενο συμβουλεύει τους μαθητές να εργαστούν σκληρά, για να αναπτύξουν τις ρητορικές τους ικανότητες

 sxoleio me ellhnika stin aigypto 01

 

 

Τα δωμάτια του σχολείου ήταν επιπλωμένα με παγκάκια όπου οι μαθητές θα μπορούσαν να καθίσουν  να διαβάσουν ή να σταθούν  για να γράψουν στους τοίχους και χρονολογείται σε μια εποχή όπου η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία  ελέγχει πλήρως την Αίγυπτο, και ενώ η Ελληνική γλώσσα ήταν διαδεδομένη στην Αίγυπτο.

 

Η χρήση του σχολείου  ήταν για λιγότερο από 20 χρόνια,και η δομή του ήταν μέρος ενος μεγαλυτέρου σπιτιού,που περιείχε πολύχρωμα έργα τέχνης,συμπεριλαμβανομένων και εικόνων των θεών του Ολύμπου, λένε οι ερευνητές.

 

Το σπίτι και το σχολείο βρίσκονται στην αρχαία πόλη της Trimithis (σύγχρονη Amheida ), η οποία είναι στην Dakhla Oasis, περίπου 200 μίλια (322 χιλιόμετρα) δυτικά του ποταμού Νείλου.

 

sxoleio me ellhnika stin aigypto 03

 

Το σπίτι,  ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1979

 

 Το 2001, ένα νέο πρόγραμμα έρευνας στην πόλη  Amheida, που  χρηματοδοτήθηκε  κατά κύριο λόγο από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, οδήγησε στην ανακάλυψη του σχολείου, στα  ελληνικά συγγράμματα και περισσότερες σκηνές  τέχνης από το σπίτι.

 

Πρόκειται για μία μοναδική ανακάλυψη

 

Στον αρχαίο κόσμο, τα σχολεία μπορούσες να τα βρεις σε ιδιωτικές κατοικίες, σε δημαρχεία, σε ναούς, και ως εκτουτου είναι δύσκολο να τα προσδιορίσουν οι αρχαιολόγοι λέει η Raffaella Cribiore, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

 

Παρόλο που οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν ένα  αρχαίο ωδείο στην Αίγυπτο – ένα πανεπιστήμιο στην Αλεξάνδρεια – το σχολείο στην πόλη  Amheida είναι μοναδικό, γιατί βρέθηκε με κείμενα στους τοίχους του. Και η Cribiore λέει: «Τα κείμενα αυτά είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η διδασκαλία και η μάθηση πραγματοποιήθηκαν εκεί, και επιβεβαιώνει  ότι είναι το μοναδικό κτίριο που έχει ανακαλυφθεί μέχρι τώρα από την αρχαιότητα, που ήταν σίγουρα ένα σχολείο και είχε σκοπό  εκπαιδευτικές δραστηριότητες».

 

Tο κείμενο αναφέρεται στην «Οδύσσεια» και μια αρχαία  θρυλική ιστορία χρήσης φαρμάκων.

 

Η Ελένη δίνει στους επισκέπτες της ένα φάρμακο (πιθανόν όπιο) που «παίρνει μακριά τη θλίψη και το θυμό, και φέρνει λήθη σε κάθε άρρωστο».

 

 

Ρητορεία και Ερμής

 

 

Σε ένα διαφορετικό δωμάτιο του σχολείου, η ομάδα ανακάλυψε ένα άλλο κείμενο που αποτελείται από ένα δάσκαλο λέγοντας στους μαθητές να φέρουν τις  ρητορικές τους ικανότητες μέχρι το επίπεδο των διαφόρων θεοτήτων, όπως τον αρχαίο ελληνικό θεό Ερμή. Προέτρεψε επίσης τους μαθητές να δουλέψουν σκληρά. «Να είστε τολμηροί, αγόρια μου. Ο μεγάλος Θεός θα σάς ανταμείψει με ένα όμορφο στέμμα για την  πολλαπλή σας αρετή».

 

 Κλείσιμο σχολείου

 

Το σχολείο δεν ήταν σε χρήση για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως επειδή ο δάσκαλος μετακινήθηκε  ή έχασε τη ζωή του, είπαν οι ερευνητές.

 

Το 1979, οι ερευνητές βρήκαν μια ζωγραφική των θεών του Ολύμπου στο σπίτι Serenos και οι πρόσφατες ανασκαφές έφεραν στο φως περισσότερα έργα ζωγραφικής των οποίων το ένα από μια σκηνή συμποσίου με έναν άνδρα που παίζει φλάουτο.

 

sxoleio me ellhnika stin aigypto 05

 

Πηγή:  diadrastiko.blogspot.com

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης