Στα best seller της Αθήνας, το νέο βιβλίο του Δ/ντή του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, Χρίστου Παπαδόπουλου


Μία ιδιαίτερα ζεστή συντροφιά για τα παιδιά κάθε ηλικίας που τούς αρέσουν τα παραμύθια που «αφουγκράζονται» την ζωή και δεν περιορίζονται μόνο στα φανταχτερά χρώματα κι αρώματα, είναι το «Παραμύθι της τετράγωνης λογικής» του Χρίστου Παπαδόπουλου, του εκπαιδευτικού και στιχουργού, Διευθυντή του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, που, πάνω από όλα, ξέρει να μιλά στη γλώσσα των παιδιών και να τούς αποκωδικοποιεί την γλώσσα των μεγάλων, που πολλές φορές είναι ακατανόητη και δυσνόητη.

Μέσα από το «Παραμύθι» του «καϊρινού» εδώ και αρκετά χρόνια Παπαδόπουλου, βλέπεις την αλήθεια, την πραγματικότητα. Διότι, τα καθάρια μάτια των παιδιών μπορούν να δουν πολύ πιο μακριά από τα μάτια των μεγάλων…    

Για αυτόν τον λόγο ίσως, το «Παραμύθι της Τετράγωνης Λογικής» βρίσκεται εδώ και αρκετές εβδομάδες στην κορυφή των προτιμήσεων και πωλήσεων στα ελληνικά βιβλιοπωλεία.

 

paramythi

 

Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες, στις 3 Οκτωβρίου, έγινε και η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του κ. Παπαδόπουλου, στον κατάμεστο χώρο της αίθουσας εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου «Ιανός» στην Αθήνα. Στο πάνελ της παρουσίασης μαζί με τον συγγραφέα βρέθηκαν οι ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΚΑΡΑΣΟΥΛΟΣ, στιχουργός, ποιητής και εκδότης, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΣΣΛΙΝ,  ζωγράφος, ΚΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ επίκουρος καθηγητής ελληνικής και παιδικής λογοτεχνίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Δημιουργικής Γραφής και ποιητής.

 

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης μοιράστηκαν στους παρευρισκομένους σελιδοδείκτες από πάπυρο, δώρο του συγγραφέα  στους φίλους που τον τίμησαν με την παρουσία τους. Μεταξύ των πολλών φίλων, από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών παραβρέθηκαν ο ποιητής Γιώργος Χρονάς, ο Καβαφολόγος καθηγητής Δημήτρης Δασκαλόπουλος με τη σύζυγο του συγγραφέα Μαρία Στασινοπούλου, ο συγγραφέας Χρήστος Nαούμ, ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Ράππας  και άλλοι.

 

exofyllo paramythiou

 

 

Μιλώντας για το ξεχωριστό αυτό «παραμύθι», ο Παρασκευάς Καράσουλος, στιχουργός, ποιητής και εκδότης ανέφερε μεταξύ άλλων στον πρόλογό του:

«Με το Χρίστο Παπαδόπουλο συναντηθήκαμε το 2003 και στην πορεία είχαμε δύο πρωτιές. Ξεκινήσαμε το 2010 τη σειρά του παιδικού τραγουδιού στις εκδόσεις μας με «Το φτερό του Δράκου» και φέτος μια νέα σειρά παιδικής λογοτεχνίας για μεγαλύτερα ή και πολύ μεγάλα παιδιά. Είμαι πολύ ευτυχής από τη συνεργασία. Ο Χρίστος Παπαδόπουλος είναι ένας σπουδαίος στιχουργός, όχι μόνο στιχουργός τώρα πια, ελπίζω να εδραιώσει τη θέση του στην ελληνική πεζογραφία. Έχει να δώσει πολλά. Μας λείπει από το ελληνικό τραγούδι γιατί ζει στο Κάιρο ως διευθυντής του Ε.Π.Κ.Κ και δεν συμμετέχει τόσο ενεργά όσο θα θέλαμε στις διαδικασίες και τις διαδρομές που συνθέτουν το ελληνικό τραγούδι όμως τα δώρα του μας είναι πάντα πολύτιμα».

 

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

 

Από την πλευρά του, μιλώντας ο ίδιος ο συγγραφέας είπε για το έργο του: «Είναι ένα παραμύθι που ξεκινάει  με την αγάπη της δύναμης και τελειώνει με τη δύναμη της αγάπης. Αν και δεν γράφηκε για την κρίση που βιώνουμε περιέχει αναγνωρίσιμα στοιχεία της. Αυτό που μπορεί να μας βγάλει από οποιαδήποτε κρίση είναι να πάθουμε μια … «κρίση αγάπης». Να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, τους άλλους γύρω μας, τη ζωή μας, την πόλη μας, τη δουλειά μας, αγάπη προς όλες τις κατευθύνσεις. Είναι το μόνο πράγμα που μπορούμε να ελπίζουμε .

 

Ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Έσσλιν αναφέρθηκε στον τρόπο που εικονογράφησε το παραμύθι, το οποίο αγάπησε, διαβάζοντάς το.

 

ΤΟ «ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΤΕΡΑΓΩΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ» ΟΠΩΣ ΤΟ «ΕΙΔΕ» Ο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΚΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Ενώ τέλος, ο επίκουρος καθηγητής ελληνικής και παιδικής λογοτεχνίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Δημιουργικής Γραφής και ποιητής, Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

«Μέχρι τώρα, όσες φορές μού προτάθηκε να παρουσιάσω βιβλίο παιδικής λογοτεχνίας, αρνήθηκα. Όταν διάβασα όμως «Το παραμύθι της Τετράγωνης λογικής», αποδέχτηκα αμέσως την πρόταση και θεωρώ τιμή μου να παρουσιάζω το βιβλίο του Χρίστου Παπαδόπουλου. Το στιχουργικό του έργο είναι γνωστό. Εγώ θα περιοριστώ σε μερικά χαρακτηριστικά της μεταμοντέρνας γραφής του. Δεν μπορούσα να φανταστώ πόσα πράγματα σχετίζονται με τον κύκλο. Η ορθολογική προσέγγιση της σκέψης των ηρώων εγκαταλείπεται κι είναι αυτή η απόρριψη που ανοίγει δρόμους σε μη παραδοσιακές προσεγγίσεις μέσω της διαίσθησης, της φαντασίας, του μυστικισμού και του διαλογισμού. Οι διαρκείς πειραματισμοί των μοντέρνων συγγραφέων απουσιάζουν. Ο μάστορας εμπιστεύεται τα παραδοσιακά υλικά κι εκφράζεται με δοκιμασμένες τεχνικές. Επιστρέφει στην ρομαντική ιδέα της τέχνης ως παιχνιδιού και στην αισθητική της ηδονής κι επιστρέφει όχι με μια γλώσσα κριτική, ερμητική και προορισμένη αυστηρά για τους ειδήμονες αλλά δίνοντας αξία στο ίδιο το περιεχόμενο και την αφήγηση. Μια αφήγηση με πυκνή διαδοχή εικόνων, ιδεών και συναισθημάτων που τής παρέχουνε την απαραίτητη δραματικότητα αλλά και την ύπαρξη ενός επαρκούς ποσοστού μη λογικού στοιχείου, που με την σειρά του συγκροτεί μια ερμηνευτική ποικιλομορφία και διάσπαση της λογικής αλληλουχίας. Το μήνυμα του δημιουργού και σημασιολογικά είναι προσεγγίσιμο χωρίς τη δυσκολία που παρατηρούμε στην πεπατημένη λογοτεχνία. Γι αυτό και τόν θεωρώ πολύ αξιόλογο. Γιατί, όταν άλλοι μάταια ψάχνουν για τον προσανατολισμό τους ανάμεσα στις τέχνες και στα γράμματα και ειδικά τελευταία, με φόντο την υφέρπουσα ιδεολογική σύγχυση που η δεκαετία έχει φέρει με πολύ ταχείς ρυθμούς στο προσκήνιο, ο Παπαδόπουλος έχει ασφαλή πυξίδα τα δημιουργικά εγχειρήματά του στον ποιητικό λόγο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως διστάζει να ειρωνευτεί με λεπτότητα και χειρουργική ακρίβεια την τελματωμένη κοινωνική ηθική. Να συνοψίσω κάποια πράγματα που στα περισσότερα σεμινάρια δημιουργικής γραφής τα απαγορεύουν και που ο Χρίστος επιτυγχάνει και τολμά τον δύσκολο δρόμο, δηλαδή έχει χρήση καλολογικών στοιχείων και κοσμητικών επιθέτων, έχει μακροπερίοδο λόγο, έχει πολλές επαναλήψεις αλλά τίς έχει με σωστή δόση, και όπως πρέπει. Έχει επίσης πολύ πληροφοριακό υλικό το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως έναυσμα για τους αναγνώστες, παιδιά και μεγάλους. Για μένα, ο Παπαδόπουλος είναι μακριά από τον εσμό των συγγραφέων της παιδικής λογοτεχνίας. Νομίζω, είναι από τους λίγους που μπορεί να καταλάβει αυτό που  νιώθει ένα παιδί σε ένα εμπορικό κέντρο. Όπως λέει μια ξένη συγγραφέας, «για να μπεις στη λογική ενός παιδιού, πρέπει να καταλάβεις τι σημαίνει να είσαι σε ένα εμπορικό κέντρο και να βλέπεις ένα δάσος από πόδια».

Μού άρεσε ιδιαίτερα και η αφιέρωσή του γιατί όπως έχει ειπωθεί  «η παιδική ηλικία είναι αμετακίνητη» κι ο Χρίστος την θυμάται την παιδική του ηλικία και βρίσκει κι ένα πρόσωπο που είναι αδιάψευστος μάρτυράς της.

Ο Παπαδόπουλος έχει περιθώρια βελτίωσης, όπως όλοι μας, αλλά έχει ήδη συγκροτήσει κάτι που το πετυχαίνουν οι μεγάλοι: Έχει πετύχει από το πρώτο του βιβλίο να συγκροτήσει το προσωπικό του σύμπαν στο χώρο που οριοθετεί ο ίδιος», κατέληξε.

 

Να σημειωθεί ότι «Το παραμύθι της τετράγωνης λογικής» για δεύτερη συνεχή εβδομάδα βρίσκεται στην κορυφή της δεκάδας των best seller των βιβλιοπωλείων Ιανός, μετά από τρεις επιπλέον εβδομάδες που βρισκόταν σε διαφορετικες θέσεις της λίστας. Προγραμματίζεται ήδη η δεύτερη έκδοσή του πριν από τα Χριστούγεννα.

Η επόμενη παρουσίαση έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Μαρτίου 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads




Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης