Τα λαμπρά εγκαίνια των δύο νέων Πατριαρχικών Μουσείων στην Αλεξάνδρεια από τον ΥΦΥΠΕΞ Κ. Γεροντόπουλο και τον Κυβερνήτη Τάρεκ Μάγκντι


Τα δύο νέα πολιτιστικά κοσμήματα της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, τα δύο νέα Μουσεία της Πατριαρχικής Έδρας, εγκαινίασε την Κυριακή το μέσημέρι ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος, από κοινού με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο και τον Κυβερνήτη της πόλης κ. Τάρεκ Μάγκντι. εγκαίνιασε σήμερα στην Αίγυπτο τα δύο νέα Μουσεία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

 

Πρόκειται για το Ελληνο-ρωμαϊκό Μουσείο και το Σκευοφυλάκιο της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, που άνοιξαν χθες τις πύλες τους στο ευρύ κοινό με μία σειρά εκδηλώσεων που παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Χριστόδουλος Λάζαρης, ο Κύπριος Πρέσβης κ. Σώτος Λιασίδης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Χρίστος Καποδίστριας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Γιάννης Σιόκας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, ο πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κ. Στέφανος Ταμβάκης, Αρχιερείς και οφικκίαλοι του Πατριαρχικού Θρόνου και πολύς κόσμος που ήρθαν επίσης από την Ελλάδα και την Κύπρο.

 

Σε δηλώσεις του μετά την τελετή τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε:

 

«Αισθάνομαι ιδιαίτερα συγκινημένος, γιατί παραβρέθηκα σε μια πολύ σημαντική στιγμή που αφορά τον Ελληνισμό, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, την ιστορική πόλη της Αλεξάνδρειας και την Αίγυπτο. Τα δυο μουσεία που εγκαινιάστηκαν, συνδέουν τους δυο λαούς, τον πολιτισμό τους και επιβεβαιώνουν τις μακρόχρονες σχέσεις συνεργασίας και φιλίας τους. Ο Μακαριότατος Πατριάρχης μας έχει προσφέρει ήδη πάρα πολλά και θα συνεχίσει να προσφέρει με το σπουδαίο έργο του και αξίζουν συγχαρητήρια σε αυτόν και όσους δούλεψαν για να ολοκληρωθεί αυτό το σπουδαίο έργο για τον Χριστιανισμό και τον Ελληνισμό».

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β”, επεσήμανε:

 

«Η σημερινή ημέρα συνιστά ακόμη ένα ορόσημο στην δισχιλιετή πορεία της Αποστολικής Εκκλησίας των Αλεξανδρέων, καθώς εγκαινιάζονται δύο υψηλής αισθητικής μουσειακοί χώροι ιστορίας και μνήμης εντός της Πατριαρχικής Έδρας.

 

Σήμερα εγκαινιάζουμε το Πατριαρχικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το στεγαζόμενο στις υπόγειες υδατοδεξαμενές που τυχαία ανακαλύφθηκαν προ δεκαετίας κατά τις εργασίες ανακαινίσεως του Πατριαρχικού Οίκου.

 

Ο χώρος συνιστά από μόνος του ένα μνημείο αρχιτεκτονικής, απομεινάρι πολύτιμο του πολύπλοκου συστήματος υδρεύσεως της Ελληνορρωμαϊκής Αλεξάνδρειας. Διαμορφώθηκε μουσειακά για να φιλοξενήσει εκθέματα φαραωνικών, ελληνιστικών, ρωμαϊκών και ισλαμικών χρόνων, από την Αλεξάνδρεια αλλά και από άλλες περιοχές της Αιγύπτου. Μάσκες ταφικές του Νέου Βασιλείου των Φαραώ, κεφαλές Πτολεμαϊκές, κιονόκρανα βυζαντινά, εφυαλωμένα αγγεία ισλαμικής τεχνοτροπίας, σύνολα νομισματικά συνυπάρχουν αρμονικά και καλούν τον φιλόμουσο επισκέπτη να ανιχνεύσει το διαχρονικό στίγμα ανθρώπων και πολιτισμών στην χώρα του Νείλου.

 

Σήμερα εγκαινιάζουμε το Πατριαρχικό Σκευοφυλακείο στον πρώτο όροφο της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης. Πλέον για να προσεγγίσει κάποιος την αίθουσα των χειρογράφων κωδίκων διέρχεται μέσα από έκθεση κειμηλίων εκκλησιαστικών που διαγράφουν την μαρτυρία και διακονία του Θρόνου του Αγίου Μάρκου, συχνά σε πείσμα της ερημίας του χρόνου. Εικόνες της Κρητικής Σχολής αλλά και ρωσικής τεχνοτροπίας, ευαγγέλια με περίτεχνη στάχωση και σκεύη λειτουργικά, ενδύματα πρωθιεραρχικά, εγκόλπια, μίτρες, τιάρες και ράβδοι ποιμαντορικές Πατριαρχών Αλεξανδρείας συνθέτουν ένα παλίμψηστο πίστης και τέχνης.

 

Κινητήριος μοχλός προς ανάληψη της φιλομνήμονος αυτής πρωτοβουλίας δεν υπήρξε άλλος παρά η στερεά μας αντίληψη πως ό,τι κάνουμε για τους εαυτούς μας, πεθαίνει μαζί με εμάς. Ό,τι όμως κάνουμε για τους άλλους και τον κόσμο, παραμένει αθάνατο.

 

Βεβαίως τα σπουδαία αυτά έργα δεν θα μπορούσαν να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν χωρίς την αρωγή και στήριξη των Αιγυπτιακών Πολιτειακών Αρχών, των συναντιλαμ- βανομένων την αποστολή μας. Και φυσικά, δεν θα ήταν δυνατόν να έλθουν σε εύδιο πέρας, χωρίς την μεγάλη δαπάνη που ευγενώς και φιλογενώς επωμίσθηκαν αφενός μεν το φιλότιμο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για το Πατριαρχικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αφετέρου δε ο κοινωφελής Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ) για το Πατριαρχικό Σκευοφυλακείο.

 

 

gero mouseio 05

 

 

Για την προσφορά αυτή είμεθα ευγνώμονες, καθώς λαμβάνει σάρκα και οστά το όραμά μας για την διατήρηση στο χρόνο και την συστηματική προβολή της πλούσιας παρακαταθήκης του Πατριαρχείου μας. Είμεθα ευγνώμονες, διότι ο προσκυνητής θα σχηματίζει από τούδε και στο εξής μια εναργέστερη εικόνα του γεγονότος ότι το Πατριαρχείο μας αποτελεί την κιβωτό της ελληνορθόδοξης παράδοσης στην Αίγυπτο. Είμεθα ευγνώμονες, διότι ο περιηγητής της πόλεως του Αλεξάνδρου θα ανακαλύπτει από τούδε και στο εξής ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού, φέρον αποτυπωμένο απαραγράπτως στο γονιδίωμά του γνώσεις, εμπειρίες και βιώματα χιλιετιών.

 

Πρός όλους όσους συνέβαλλαν στην πραγμάτωση των αναμορφωτικών μας σχεδιασμών, προς όλους όσους μοιράστηκαν την αντίληψή μας ότι στόχος δεν είναι παρά ένα όνειρο με σχέδιο και προθεσμία, προς όλους όσους κοπίασαν για να γίνουν πράξη εκείνα που κάποτε υπήρξαν απλά σχέδια επί χάρτου, εκφράζουμε την ευαρέσκεια του Αποστολικού Θρόνου της Αλεξανδρείας, ευχόμενοι ο δωρεοδότης Κύριός μας να επιδαψιλεύει πλούσια την ευλογία Του προς άπαντας.

 

Χαιρετίζουμε την διπλή αυτή μουσειακή διαμόρφωση αφενός μεν ως καθοριστική ενίσχυση της αυτογνωσίας του Πατριαρχείου μας μέσα στον ιστορικό χωροχρόνο, αφετέρου δε ως πολύτιμη παρακαταθήκη δημιουργικής πνοής για το μέλλον. Και τούτο διότι αυτό που τώρα φαντάζει ακίνητο στις προθήκες των μουσείων, ήταν κάποτε ζωή. Και η αποκτημένη πείρα της ζωής βοηθά όλους μας να συνταιριάξουμε το παλιό με το νέο, το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Αμήν!

 

Να σημειωθεί ότι στην Θεία Λειτουργία που προηγήθηκε κατά την ίδια ημέρα των εγκαινίων στον επιβλητικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας απένειμε Πατριαρχικά Οφφίκια σε τρεις διακεκριμένες προσωπικότητες της πολιτικής και της ιατρικής. Ειδικότερα, απένειμε το οφφίκιο της Αρχοντίσσης των Εκκλησιών στις Ευρωβουλευτές Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου και Ελένη Θεοχάρους και του Άρχοντος Ακτουαρίου στον Δερματολόγο Δρ.Αθανάσιο Πετρίδη, Διευθυντή της 3ης Δερματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ανδρέας Συγγρός.

 

Τέλος, το ίδιο βράδυ πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση στο αίθριο του Πατριαρχικού Μεγάρου με τη συμμετοχή της Καθηγήτριας Φωνητικής Βασιλικής Ζαγόρη, του Καθηγητή Μουσικής Ζαφείρη Κουκουσέλη και του Τραγουδοποιού και Κιθαρίστα Απόστολου Μόσιου.  

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης