Από την Standard & Poor’s έρχονται τα πρώτα σημαντικά μηνύματα για την αναβάθμιση της αιγυπτιακής οικονομίας


Πρόκειται για ένα από τα πιο ελπιδοφόρα νέα για την τόνωση της οικονομίας της Αιγύπτου, που προσπαθεί να ξανασταθεί στα πόδια της και να παίξει ρόλο στην παγκόμια οικονομία:

 

Η Standard & Poor’s αναβάθμισε την Παρασκευή τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αξιολόγηση του δημόσιου χρέους της Αιγύπτου, σε ξένο και τοπικό νόμισμα, από «CCC+/C» σε «B-/B». Η εν λόγω αναβάθμιση είναι η πρώτη σχετική θετική εξέλιξη για τη χώρα από το 2011, όταν η απομάκρυνση του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία προκάλεσε σειρά πιστοληπτικών υποβαθμίσεων από το σύνολο των μεγάλων διεθνών οίκων.

 

Η Standard & Poor’s ανακοίνωσε ότι η αναβάθμιση οφείλεται στην αξιόλογη βοήθεια που έλαβε η χώρα από τις Χώρες του Κόλπου μετά την καθαίρεση του Μοχάμεντ Μόρσι τον περασμένο Ιούλιο. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια ύψους $1.9 δισ. για την οποία δεσμεύτηκαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον Οκτώβριο και το γεγονός ότι η Αίγυπτος έχει λάβει ήδη τα τρία τέταρτα της οφειλόμενης βοήθειας, συνιστούν σαφές δείγμα στήριξης από πλευράς Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

 

 

Επιπλέον, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η Αίγυπτος έχει εξασφαλίσει επαρκή κεφάλαια σε συνάλλαγμα προκειμένου να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες δημοσιονομικές και εξωτερικές χρηματοδοτικές της απαιτήσεις, ενώ αναμένεται ότι η χώρα θα συνεχίσει μεσοπρόθεσμα να λαμβάνει διμερή οικονομική στήριξη.

 

Στα αρνητικά σημεία της έκθεσης, επισημαίνονται οι διαρθρωτικές αδυναμίες της αιγυπτιακής οικονομίας, όπως τα ασθενή δημόσια οικονομικά, καθώς και η συνεχιζόμενη τάση «νομισματοποίησης» του χρέους σε τοπικό νόμισμα από την Κεντρική Τράπεζα. Επίσης, γίνεται αναφορά στο υψηλό χρέος της κυβέρνησης που αναμένεται να ανέλθει στο 76% το 2013 και 78% το 2014, λόγω αναγκών κάλυψης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και χρήσης των πρόσφατων δανείων προς στήριξη των συναλλαγματικών αποθεμάτων. Τέλος υπογραμμίζεται η περιορισμένη δυνατότητα αύξησης των εσόδων και περικοπής των δαπανών και η ανελαστική νομισματική πολιτική, λόγω της ισχυρής στήριξης της αιγυπτιακής λίρας από την Κεντρική Τράπεζα μετά το 2011 και της στέρησης σημαντικής ρευστότητας από την αγορά, λόγω δανεισμού της Κυβέρνησης με υψηλό επιτόκιο.

 

Πηγή: Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης