Τι τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής για την αναθεώρηση του Νόμου για το ΣΑΕ, στην Αθήνα


Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η 2η συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής για την αναθεώρηση του Νόμου για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), που πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαρτίου, στην Αθήνα.

 

Στην Επιτροπή, συμμετείχε ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού κ. Κυριάκος Γεροντόπουλος, εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, το απερχόμενο Προεδρείο του ΣΑΕ με επικεφαλής τον Αλεξανδρινό Πρόεδρο κ. Στέφανο Ταμβάκη, Ακαδημαϊκοί και υπηρεσιακοί παράγοντες.

 

Στην συνεδρίαση, τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε ο κ. Βασίλης Πριμηκήρης, μέλος της Κ.Ε., συντονιστής του Τμήματος Ελληνισμού της Διασποράς καθώς και ο Αιγυπτιώτης, Αλεξανδρινός, κ. Γιώργος Φλωρεντής, μέλος της Γραμματείας του Τμήματος.

 

Στην αρχή της συνεδρίασης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το Σ.Α.Ε. πρέπει να υπάρχει, να εκσυγχρονιστεί και να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, εκφράζοντας την άποψη ότι θα πρέπει η διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου να προχωρήσει γρήγορα.

 

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Πριμικήρης, στην τοποθέτησή του υποστήριξε τα παρακάτω:

 

– Το Σ.Α.Ε θα πρέπει να επανιδρυθεί σε άλλη βάση. Για την αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ ειδικότερα πού πρωτοστάτησε στην δημιουργία του είναι ένας θετικός  θεσμός για την προώθηση της αυτοοργάνωσης και της συσπείρωσης  του Ελληνισμού της Διασποράς. Δυστυχώς, όμως, εξελίχθηκε σε χώρο μόνο προσωπικής αναρρίχησης και μικρό-κομματικών, μικρό-προσωπικών συμφερόντων διάφορων κυβερνητικών παραγόντων.

 

 

– Το ΣΑΕ σήμερα, όπως και κάθε οργανωμένη έκφραση του Απόδημου Ελληνισμού, θα πρέπει να προτάξει πάνω απ΄ όλα την αυτονομία της από κυβερνητικές, εκκλησιαστικές και οποιεσδήποτε άλλες μορφές παρεμβάσεων που προσπαθούν να ποδηγετήσουν την όλη δραστηριότητά τους.

 

Για τον ΣΥΡΙΖΑ το ΣΑΕ επιβάλλεται να είναι το ανώτατο όργανο της οργανωμένης έκφρασης του Ελληνισμού της Διασποράς. Να έχει χαρακτήρα  εισηγητικό, γνωμοδοτικό, συμβουλευτικό και προπαντός διεκδικητικό προς την Ελληνική Πολιτεία  και όχι μόνο. Να είναι ένα όργανο εκπροσώπησης που θα υπερασπίζεται και θα προωθεί τα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες της Διασποράς, ζητήματα που θα έχουν σχέση με την ελληνική κυβέρνηση ή τις κυβερνήσεις των χωρών υποδοχής.

 

 

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ  κατέθεσε γραπτά  τις προτάσεις του κόμματος  για:

 

Ι) Τις αρμοδιότητες και το ρόλο του ΣΑΕ

 

ΙΙ) Τα μέλη και την εκπροσώπηση της οργανωμένης ομογένειας

 

ΙΙΙ) Τον τρόπο και τα Όργανα Διοίκησης  του ΣΑΕ.

 

 

O ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι, μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας του ΣΑΕ, είναι καιρός ο θετικός αυτός θεσμός να ξεβαλτώσει από την αδράνεια και την απαξίωση που έχει περιέλθει, να αναδείξει κατά κύριο λόγο τον διεκδικητικό του χαρακτήρα, ως θεσμοθετημένο και αναγνωρισμένο ανώτατο όργανο της οργανωμένης έκφρασης του Ελληνισμού της Διασποράς. Να σταθεί στο πλευρό ουσιαστικά του κόσμου της Ελληνικής Διασποράς.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Απριλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads
Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης